Menu
Rode en witte bloemen op de  motorkap van Velibor Vasovic

Rode en witte bloemen op de motorkap van Velibor Vasovic

Deze week gaan we terug naar 26 december 1966 wanneer Velibor Vasović voor het eerst zijn opwachting in Ajax maakt.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Velibor Vasović is op zijn 27ste een gelouterde international. De Zuidslaaf (zoals iemand uit Joegoslavië in de jaren zestig nogal eens wordt aangeduid) heeft met de grote clubs van Belgrado, Partizan en Rode Ster, 5 landstitels veroverd.

En eerder in 1966 opende hij de score in de finale van de Europa Cup. Daarin was Real Madrid uiteindelijk net iets sterker dan Partizan (2-1), maar Vasović is door de Joegoslavische sportbonzen beloond met een fel begeerde individuele prijs. Vanwege zijn grote voetbalverdiensten voor het vaderland, mag hij naar het buitenland.

Tot in de hoogste sferen
Het lijkt München 1860 te worden, maar als Rinus Michels wordt getipt door zijn vriend Dries Blankert, vraagt hij mevrouw Blankert, een Joegoslavische, te bellen met Belgrado. Daar komt mevrouw Vasović aan de lijn en die heeft wel oren naar een verhuizing naar Amsterdam. Echtgenote Mirjana wil ook eigenlijk helemaal niet naar West-Duitsland, vanwege nare herinneringen aan de oorlog. Haar vader is door de nazi’s vermoord.

Rinus Michels wordt getipt door zijn vriend Dries Blankert

Het kost 2 maanden administratieve rompslomp, maar halverwege het Eredivisie-seizoen 1966-1967 debuteert Velibor Vasović, inzetbaar als centrumverdediger of middenvelder, in de thuiswedstrijd tegen Elinkwijk. Er komt veel volk op af, wat Het Parool nogal opmerkelijk vindt.

Velibor Vasović heeft na 1 jaar Ajax dikke pret met Bennie Muller als zogenaamde oliebollenbakkers, 29 december 1967. Bron: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 920-9527
Velibor Vasović heeft na 1 jaar Ajax dikke pret met Bennie Muller als zogenaamde oliebollenbakkers, 29 december 1967. Bron: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 920-9527

'Penningmeester Henk Timman van Ajax bleef gistermiddag van pure verbazing in de handjes klappen', schrijft de krant. 'Stel je voor, Tweede Kerstdag, een wedstrijd tegen de nummer laatst. Daar zat, naar de mens gesproken, geen stuiver winst in, maar de engel, die Ajax dit seizoen begeleidt tot in de hoogste sferen, ontstak een voorjaarszon. Zodat een ieder, vadsig van het eten, zijn huis verliet en naar de Meer trok. Rond 22.000 man sterk. Om te zonnebaden. En en passant 8 goaltjes mee te pikken.'

Strategische sluwheid
Elinkwijk mag nauwelijks een graadmeter zijn, Vasović speelt goed, samen op het middenveld met Bennie Muller. In de Eredivisie staat geen maat op Ajax dat seizoen. De Amsterdammers worden afgetekend kampioen en maken liefst 122 doelpunten (nog altijd het Eredivisie-record), maar in de Europa Cup gaan zij in de kwartfinale tegen Dukla Praag aan naïviteit ten onder. Dat kost de sierlijke vrije verdediger Frits Soetekouw de kop. Michels zet Vasović op zijn plek waardoor Ajax aan defensieve kracht en strategische sluwheid wint.

Het snelle Nederlandse voetbal, is volgens Vasco attractiever dan het Midden-Europese breedtevoetbal

Na de simpele 8-0-zege op Elinkwijk toont Vasović zich verheugd over het snelle Nederlandse voetbal, dat volgens hem attractiever is dan het Midden-Europese breedtevoetbal. In Amsterdam zijn ze al meteen weg van de gewiekste Zuidslaaf die 4,5 jaar later als aanvoerder van Ajax op Wembley de Europa Cup zal heffen. Wanneer Vasco na zijn eerste Ajax-optreden in zijn bescheiden NSU 1100 stapt, ziet hij op de motorkap een bos rode en witte bloemen liggen.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel via onderstaande button deel 2 van de Ajax Encyclopedie]

Ajax EncyclopedieFotobijschrift (boven): Velibor Vasović als trotse Ajacied in de Meer in het uiterst succesvolle seizoen 1970-1971.
Bron: Ajax Erfgoed