Menu
Rode kaart Heitinga voer voor discussie

Rode kaart Heitinga voer voor discussie

Vooral de rode kaart van John Heitinga domineerde de discussies na Heracles - Ajax. Met een 0-3 overwinning, treffers van Kenneth Perez (2) en Wesley Sneijder, bleef de schade voor Ajax verder beperkt in het Polman Stadion.

Aan de vooravond van de competitietopper tegen PSV blijven de Ajacieden daarmee op kampioenskoers. De voordelige marge op de Eindhovenaren blijft twee punten. De Amsterdamse lijstaanvoerder kan zondag, in de ArenA, prima zaken doen met een overwinning.

Vanzelfsprekend dacht geen Amsterdammer in het Polman Stadion aan de topper tegen PSV. Het uit voorzorg aan de kant houden van Jaap Stam was een spaarzame verwijzing naar volgende week. Thomas Vermaelen verving de routinier tegen Heracles Almelo, de ploeg waarmee Ajax het lang lastig had. De Almeloërs koesterden tot deze zondag een ongeslagen status in de thuiswedstrijden.

Heracles liet zich op het eigen kunstgras de kaas niet van het brood eten. De Heraclieden openden de wedstrijd brutaal. Die instelling had de Almeloërs in de beginfase zelfs een openingstreffer op kunnen leveren. Stefaan Tanghe en Diego Biseswar kwamen net tekort op een voorzet van Björn Daelemans. Ajax kwam daarmee goed weg in de beginfase. Kenneth Perez, bij afwezigheid van Stam de captain, wees zijn ploeg nog voor rust de weg. Na een prima interceptie van Gabri stuurde Wesley Sneijder de Deen de diepte in. Perez schudde twee tegenstanders af, waarna ook Pieckenhagen werd verslagen.

,,Het was misschien niet zo'n beste wedstrijd, maar al met al denk ik dat we tevreden moeten zijn", keek Henk ten Cate terug. ,,De omstandigheden zijn wel een excuus, vind ik. We moesten wennen aan deze wedstrijd op kunstgras. Heracles speelt wekelijks op deze ondergrond. Ik kan niet ontevreden zijn. We hebben een moeilijke wedstrijd met 0-3 gewonnen. Dus wat wil je nog meer?"

De Almeloërs lieten zich door de tegentreffer niet van de wijs brengen. De rode kaart van Heitinga wakkerde de Almelose strijdlust alleen maar verder aan. De Amsterdamse rechtsback moest in de 51ste minuut een overtreding op Biseswar bekopen met een verwijdering. Een te zware straf, vond Heitinga zelf. ,,Ik had geen rode kaart verwacht." Zijn ploeggenoten waren nog maar net van het veld verdwenen, of de ongelukkige Ajacied stond de pers al te woord. Fris onder de douche vandaan en gekleed in trainingspak. ,,Rood is te zwaar bestraft. Maar ja. De scheids is ook maar een mens. Mensen maken fouten. Ik hoop er tegen PSV gewoon weer bij te zijn."

Ten Cate sloot zich niet veel later aan bij zijn speler. Ook in zijn ogen was de overtreding van Heitinga op Biseswar te zwaar bestraft met rood. Veel te zwaar zelfs. Ten Cate: ,,Biseswar is een snelle jongen. John was weliswaar te laat met zijn tackle, maar het was absoluut geen rood. Net als de spelers hebben ook trainers en scheidsrechters wel eens een slechte dag. Maar dit sloeg nergens op."

Nadat de Almelose storm - direct volgend op de rode kaart - weer enigszins was geluwd, namen de Amsterdammers alsnog ruimer afstand van de gastheren. Tien minuten voor tijd werd het treffen vanaf de penaltystip beslist. Perez sloeg koel toe, na een overtreding van Emmanuel Boakye op Sneijder. Vijf minuten na de 0-2 trof Sneijder zelf doel. Invaller George Ogararu, ingebracht voor Tom de Mul, bediende de middenvelder op maat: 0-3. Het op voorhand lastig karwei bleek daarmee geklaard.

Robbert Schilder liep naderhand met gemengde gevoelens rond in het knusse Almelose stadion. De middenvelder zag 'zijn' Heracles Almelo verliezen van de club waar hij zijn voetbalopleiding genoot, maar hem dit seizoen wel verhuurde. ,,Kort na de aftrap was ik zenuwachtig", schetste Schilder zijn ervaringen vanaf de tribune. Een week eerder ontving hij tegen ADO Den Haag zijn vijfde gele kaart. ,,Daar ben ik één avond ziek van geweest. Ik kijk liever uit naar de wedstrijd in de ArenA. Daar niet bij zijn, zou pas écht een ramp zijn."

De nederlaag ten spijt, stond het treffen voor Schilder ook in het teken van een weerzien met tal van vrienden en bekenden. Schilder schudde vooral voor en na de wedstrijd talloze handen. Het illustreerde voor hem de leuke kant van Heracles - Ajax. Schilders ploeggenoot Boakye - ook door Ajax aan Heracles verhuurd - stond wel overigens wel binnen de lijnen. ,,Ik speel hier vrijwel elke week op Eredivisieniveau, dus wat dat betreft bevalt het me hier wel," zei Schilder. ,,De keuze om verhuurd te worden is een goede geweest. Volgend jaar wil ik helemaal klaar zijn voor een terugkeer bij Ajax. Dat kan alleen door zo veel mogelijk te spelen."