Menu
Rode kaart laat wedstrijd kantelen

Rode kaart laat wedstrijd kantelen

Zestig minuten lang vertoefde Ajax in het spoor van de overwinning op bezoek bij AZ. Maar na het wegsturen van Ricardo van Rhijn voltrok zich een doemscenario dat eindigde met een 3-2 nederlaag. ,,Heel onnodig’’, vond Frank de Boer.

Na afloop van het duel complimenteerde De Boer zijn winnende collega Gertjan Verbeek met de prestatie van diens ploeg, maar tegelijk oordeelde de coach dat zijn eigen elftal niet had thuisgegeven op sommige momenten. Vooral niet in de eerste helft, waarin hij zijn ploeg niet scherp genoeg vond. ,,De tweede helft controleerden we wel, maar toen was er een beslissing die de wedstrijd deed kantelen.’’ Hij doelde op de rode kaart voor Van Rhijn, die Viergever na licht contact tegen het gras werkte in het strafschopgebied. Het werd zodoende 2-2, waarna AZ het geloof terug kreeg. ,,Wij hadden dat gevoel minder. Alsnog hoef je dan niet te verliezen, maar zij speelden het goed uit tegen tien man.’’

Zijn spelers waren in het uitverkochte AFAS Stadion stroef aan de wedstrijd begonnen. Weliswaar met de bal in bezit, maar het was AZ dat de eerste kansen van de wedstrijd kreeg. Eerst was er een slap schot van Johann Berg Gudmundsson, vlak erna een knal van Roy Beerens, die Daley Blind op zijn weg vond. Nog het dichtste bij een doelpunt was Nemanja Gudelj, wiens spectaculaire omhaal net naast het doel van Kenneth Vermeer belandde.

Ondertussen was het Ajax dat met verzorgd combinatiespel het vijandelijk doel probeerde te bereiken. Dat lukte maar mondjesmaat, maar desondanks was het na twintig minuten spelen 0-1 voor de bezoekers. De bejubelde Ajacied was Christian Eriksen, die de bal vanuit een vrije trap van een meter of 25 achter AZ-doelman Esteban krulde. Fraai in de hoek, al klonken hier en daar geluiden dat het een fout van Esteban betrof. Hoe dan ook: de vreugde was groot in het propvolle bezoekersvak, waar 850 Ajacieden even later konden zien hoe Ajax bijna op 0-2 kwam. Bojan speelde de bal breed op de wachtende Viktor Fischer, maar Markus Henriksen kreeg er de punt van zijn schoen tussen. ,,Hadden we toen gescoord, dan was de wedstrijd misschien wel gespeeld’’, aldus De Boer.

De Ajacieden verlaten gedesillusioneerd de grasmat van het AFAS Stadion als de 3-2 nederlaag feit is. De Ajacieden verlaten gedesillusioneerd de grasmat van het AFAS Stadion als de 3-2 nederlaag feit is.

Hoewel Ajax de betere partij was, kwam AZ vlak voor rust toch op gelijke hoogte via Roy Beerens. Hij kreeg de bal voor zijn voeten na een corner en prikte binnen. Voordat Beerens kon scoren, leek Kenneth Vermeer te worden gehinderd voor zijn doelmond, maar scheidsrechter Bas Nijhuis constateerde geen overtreding. De Boer over de eerste helft: ,,Ik miste scherpte. Crossballen waren onnauwkeurig, aannames slecht en zelfs na zeven corners tegen hadden we nog geen kopduel gewonnen. AZ was niet gevaarlijk, maar het was wachten op het moment dat ze zouden toeslaan.’’

De gelijkmaker op slag van rust was een mentale opsteker voor AZ, maar Ajax liet zich er niet door van de wijs brengen. Integendeel zelfs, want de tweede helft was nauwelijks een kwartier oud of Siem de Jong trof al doel. Vanuit een loepzuivere voorzet van Bojan Krkic verschalkte hij Esteban met zijn hoofd. De aanvoerder toonde zich opnieuw van zijn doeltreffendste én koelbloedigste kant. Ook Viktor Fischer kreeg een goede mogelijkheid, maar hij vond Esteban op zijn weg. Het was deze fase waarin er geen vuiltje aan de lucht leek voor Ajax. ,,We controleerden en het was wachten op de 1-3’’, zoals De Boer het verwoordde.

Tot dan toe was er dan ook geen enkel voorteken geweest van het noodscenario dat Ajax stond te wachten. Een scenario dat werd ingeleid door een overtreding van Ricardo van Rhijn. In de 65ste minuut ging Nick Viergever na een duel met de Ajacied naar de grond in het strafschopgebied, waarna arbiter Nijhuis naar de stip wees. Van Rhijn werd met rood van het veld gestuurd. De strafschop werd benut door Aron Jóhannsson. Hij stuurde Jasper Cillessen, die de tweede helft keepte omdat Kenneth Vermeer na de eerste helft ziek was geworden, naar de verkeerde hoek.

Met het eigen publiek erachter veerde AZ volledig op, terwijl een tiental Ajacieden moeite had om zich te herpakken. Daar waar een dosis veerkracht was gewenst, werd de ellende in de 74e minuut nog eens vergroot toen AZ op 3-2 kwam. Doelpuntenmaker was Viktor Elm, die binnenschoot vanuit een op maat gesneden voorzet van invaller Maarten Martens. Nadien was het wachten op een opleving van Ajax, maar het was alsof de gasten de laatste klap van AZ nooit te boven kwamen. Het was dat AZ faalde in de afronding, anders had het nog zomaar 5-3 kunnen worden.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden hadden na 21 minuten nog reden tot juichen na de openingstreffer van Christian Eriksen. De Ajacieden hadden na 21 minuten nog reden tot juichen na de openingstreffer van Christian Eriksen.
Bojan Krkic incasseerde voor rust de enige gele kaart voor een Ajacied. Bojan Krkic incasseerde voor rust de enige gele kaart voor een Ajacied.
Jasper Cillessen verving na rust de zieke Kenneth Vermeer. Jasper Cillessen verving na rust de zieke Kenneth Vermeer.
Siem de Jong hielp zijn ploeg na rust koppend aan de 1-2. Siem de Jong hielp zijn ploeg na rust koppend aan de 1-2.
Daley Blind speelde een solide duel als aanvallende linksback. Daley Blind speelde een solide duel als aanvallende linksback.
Kolbeinn Sigthórsson was weinig gelukkig en kreeg weinig kansen tegen zijn oude club. Kolbeinn Sigthórsson was weinig gelukkig en kreeg weinig kansen tegen zijn oude club.
Ook voor Viktor Fischer was zondag in het AFAS Stadion weinig geluk weggelegd. Ook voor Viktor Fischer was zondag in het AFAS Stadion weinig geluk weggelegd.
Hoogstandje van Kolbeinn Sigthórsson. Hoogstandje van Kolbeinn Sigthórsson.
De rode kaart voor Ricardo van Rhijn én de penalty tegen vormden gezamenlijk hét breekpunt van de wedstrijd voor Ajax. De rode kaart voor Ricardo van Rhijn én de penalty tegen vormden gezamenlijk hét breekpunt van de wedstrijd voor Ajax.
Invaller Christian Poulsen in fel duel met AZ-uitblinker Maarten Martens. Invaller Christian Poulsen in fel duel met AZ-uitblinker Maarten Martens.
Trainer Frank de Boer zag zijn tien overgebleven Ajacieden onderuit gaan in Alkmaar. Trainer Frank de Boer zag zijn tien overgebleven Ajacieden onderuit gaan in Alkmaar.
Teleurstelling bij Christian Eriksen. Teleurstelling bij Christian Eriksen.