Menu
Roemeense muur niet te slechten

Roemeense muur niet te slechten

Ajax is de groepsfase van de Europa League in mineur begonnen. In de thuiswedstrijd tegen FC Timisoara bleef het 0-0. De taferelen na afloop spraken boekdelen. De Roemenen vierden met hun supporters feest, de Ajacieden liepen met gebogen hoofd het veld af.

Met slechts een wijziging, alleen Siem de Jong in plaats van de geblesseerde Eyong Enoh, ging het Ajax dat met 6-0 won van NAC Breda van start tegen FC Timisoara. Het was de eerste groepswedstrijd in de Europa League, waarvoor Ajax zich had geplaatst ten koste van Slovan Bratislava. Voor Timisoara was het toernooi een troostprijs, omdat zij in de play-offs van de Champions League verloren van Stuttgart (2-0, 0-0).
 
Maar zo soepel als het zondag bij Ajax ging, zo moeizaam ging het donderdagavond. De kansen (in de eerste en twintigste minuut voor Suarez en in de 22ste minuut voor Siem de Jong) waren weliswaar voor Ajax, maar er werd te weinig mee gedaan. ,,Wat we hadden verwacht van Timisoara is uitgekomen", sprak Jol na afloop. ,,Desondanks weet je dat je kansen krijgt. Het hoeven er geen veertig te zijn, maar die paar die je krijgt moet je wel maken. Dat deden we niet. In de eerste helft was het spel van ons defensief en opbouwend perfect, maar we misten voorin het raffinement."

De Roemenen loerden op de counter. Bij balverlies schakelden het in geel gehulde Timisoara razendsnel over om weer even snel terug in de stellingen te rennen, mocht het verkeerd gaan. In die goedgesloten stellingen verdedigden ze als leeuwen. Soms letterlijk als ze Suarez of Cvitanich als een prooi besprongen. Dat was volgens het arbitraire vijftal (er werd voor het eerst gestart met een proef met twee extra assistent-scheidsrechter bij de beide achterlijnen) volgens de regels, maar het Ajax-aanvalsduo had het er knap lastig mee en kon simpelweg soms niet verder omdat er twee verdedigers bovenop ze lagen.

Jol verscheen in de tweede helft met dezelfde elf spelers als voor rust. Toch ging het bijna fout in de 47ste minuut toen Goga helemaal was vrijgelaten en vrij kon uithalen. Dankzij Stekelenburg bleef het 0-0, want hij redde uitstekend op het harde schot. In de 58ste minuut stelde Ajax daar een aardige mogelijkheid tegenover toen Kennedy de bal goed voorbracht, maar Cvitanich kon er net niet bij. Het was de laatste actie van de Argentijn, die direct daarna werd afgelost door de Marko Pantelic.

Met nog een kwartier te spelen, ondertussen had Sulejmani Kennedy afgelost, probeerde Ajax het op een andere manier. Met schoten vanuit de tweede lijn werd de doelman bestookt. In de 76ste minuut had Emanuelson bijna succes, maar zijn schuiver ging net naast. Ook acht minuten voor tijd was er nog een grote kans voor Suarez na een scherpe voorzet van De Jong, maar hij schoot via een Roemeens been over.  Zo bleef het tot de laatste seconde waken voor een snelle Roemeense uitbraak. Want hoe meer de negentig minuten naderden, hoe meer ze loerden op een counter om de overwinning te stelen. Daardoor bleef het ongemeen spannend tot het allerlaatste moment. Jol: ,,Uit ervaring weet ik dat je dit soort wedstrijden ook nog kunt verliezen. Dat is het enige positieve. Zij hebben hun reputatie waargemaakt. Voor ons is het jammer dat we de lijn van de vele doelpunten van de laatste tijd, op de wedstrijd tegen Sparta na, niet hebben kunnen doortrekken op Europees niveau."

In de poule van Ajax won Anderlecht met 0-2 bij Dinamo Zagreb. Op 1 oktober ontmoet Ajax de Belgische ploeg in Brussel.

De elftalfoto voor de wedstrijd. De elftalfoto voor de wedstrijd.

Gregory van der Wiel sprint naar voren. Gregory van der Wiel sprint naar voren.

Maarten Stekelenburg maakt een goede redding. Maarten Stekelenburg maakt een goede redding.

Marko Pantelic betrad het veld in de tweede helft. Marko Pantelic betrad het veld in de tweede helft.

Toby Alderweireld werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Toby Alderweireld werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

Kennedy waakt over de bal. Kennedy waakt over de bal.

Luis Suarez in een duel om de bal. Luis Suarez in een duel om de bal.

Urby Emanuelson kopt de bal weg. Urby Emanuelson kopt de bal weg.

Dario Cvitanich loopt de uitblinker bij Timisoara, Nibombé, voorbij. Dario Cvitanich loopt de uitblinker bij Timisoara, Nibombé, voorbij.

Aanvoerder Luis Suarez wordt bijna onderuit gehaald. Aanvoerder Luis Suarez wordt bijna onderuit gehaald.

Met een gestrekt been probeert Jan Vertonghen de bal te verlengen. Met een gestrekt been probeert Jan Vertonghen de bal te verlengen.

Siem de Jong haalt hard uit. Siem de Jong haalt hard uit.

 

De wedstrijd Ajax - Timisoara eindigt in een gelijkspel (0-0). De wedstrijd Ajax - Timisoara eindigt in een gelijkspel (0-0).