Menu

Roemenen trots op stage bij Ajax

Ovidiu Petre en Vlad Munteanu trainen vanaf deze week mee met de Ajax-selectie. Beiden zijn tevens verzekerd van een plaatsje in het vliegtuig dat woensdagochtend naar Portugal vliegt voor het trainingskamp. Daarna verwachten de stagiairs een beslissing over een eventueel langer verblijf.

Beide spelers kregen afgelopen vrijdag een telefoontje van hun zaakwaarnemer. Of ze hun tassen wilden pakken, want maandag werden ze in Amsterdam verwacht. Voor Petre was het een complete verrassing. ,,Ik wist dat ik ooit gevolgd ben door Ajax, maar dat is al een tijdje geleden. Dus dat ik nu werd uitgenodigd voor een stage was compleet onverwacht. Het was een prachtige verrassing."

Munteanu had geruchten gehoord dat de Amsterdamse club zijn verrichtingen volgde. ,,Maar het waren geruchten. Ik houd me daar niet mee bezig. Ik wil zo goed mogelijk voetballen en als er concrete belangstelling is, hoor ik dat wel via mijn zaakwaarnemer."

,,Het is een droom van elke Roemeense jongen om hier te spelen", vervolgde Munteanu. ,,Het is een eer voor ons om hier te zijn. Sinds Chivu bij Ajax speelt en het zo goed met hem gaat, volgt heel Roemenië de club. Hij is een voorbeeld voor de mensen. De Roemenen zijn trots dat hij en Lobont bij zo'n beroemde club spelen."

Het komt de twee stagiairs goed uit in een team terecht te komen waar al twee landgenoten deel van uit maken. ,,We hebben veel met ze gesproken het afgelopen weekend. Chivu vertelde dat Ajax een hele goede voetbalschool heeft, mooie historie en goede spelers op dit moment. In de Champions League behalen ze goede resultaten. Hij zei ook dat de spelersgroep ok was, dat er veel jonge spelers zijn. Iedereen heeft zich maandag netjes aan ons voorgesteld."

De Roemen kennen elkaar uit het nationale voetbal. Lobont en Munteanu speelden vorig jaar beide bij Dinamo Boekarest en werden kampioen. Lobont ging in de zomer weer terug naar Amsterdam, Munteanu bleef bij de club in de Roemeense hoofdstad. Petre staat onder contract bij National, een andere club uit Boekarest. De stagiairs en Chivu en Lobont kennen elkaar van het nationale team. Lobont en Chivu zijn inmiddels uit het nationale team niet meer weg te denken, Petre en Munteanu debuteerden vorig jaar.

Munteanu is een linksbenige speler die eigenlijk de hele linkerkant van het veld kan bestrijken. Petre daarentegen is rechtsbenig en geeft de voorkeur aan een positie centraal op het middenveld. Ze hebben nog niet gekeken wie hun concurrenten zijn bij Ajax. ,,We willen onze uiterste best doen, laten zien wat we kunnen. Dan hopen we dat we kunnen blijven, of misschien na de zomer terug te komen. We hebben beiden de ambitie te slagen in het voetbal, dat is onze droom", zei de 21-jarige Munteanu, die veelal het woord voerde. ,,Met wie we eventueel te maken zouden krijgen op dezelfde positie bij Ajax zijn we helemaal niet bezig."

De training 's ochtends bestaat in de eerste week na de winterstop voornamelijk uit loopoefeningen om de conditie te verbeteren. Pas in de middagsessie komt de bal aan te pas. De stagiairs vinden het verschil in trainingsniveau wel meevallen. ,,Eigenlijk is het grootste verschil dat de spelers hier tijdens een training veel geconcentreerder zijn, de mentaliteit is anders. Wij zullen alles moeten geven de komende week. En dan vertrouw ik erop dat we een goede indruk zullen achterlaten", zei Munteanu hoopvol. Petre knikte instemmend.