Menu

Rollen omgedraaid bij Ajax en NEC

Ajax ontvangt woensdagavond in de eigen Arena NEC. De rollen van beide teams zijn omgedraaid ten opzichte van vorig jaar. Toen kwamen de Nijmegenaren als trotse koploper naar Amsterdam en bivakkeerde Ajax op een negende plaats. Nu voert de ploeg van Co Adriaanse de ranglijst aan en staat Johan Neeskens met zijn team op een twaalfde plaats.

Het lukte Ajax vorig seizoen niet om tegen NEC een doelpunt te maken. Niet in de thuiswedstrijd (0-0) en niet in de uitwedstrijd (1-0). De defensie van de Nijmegenaren was toen de enige die de nul hield tegen Ajax, dat in dat seizoen totaal 85 keer tot scoren kwam.

Maar zo goed als het vorig jaar ging met Neeskens'formatie, zo wisselvallig is de ploeg nu gestart. Met 2 overwinningen, 2 gelijke spelen en drie nederlagen heeft NEC 8 punten uit 7 wedstrijden. De ploeg werd in het begin van dit seizoen geplaagd door blessures. Nu is de ziekenboeg bijna leeg. Toch zal Neeskens moeten improviseren, want Schultz en Zonneveld zijn geschorst.

Ajax verloor nog nooit in eigen huis van de Nijmegen Eendracht Combinatie. De hoogste uitslag boekte het Ajax van trainer Rinus Michels in 1967 toen NEC met 9-1 werd zoekgespeeld. Ook onder Louis van Gaal boekte Ajax ooit een overdonderende (6-0) overwinning. Mocht Ajax komende woensdag van NEC winnen dan is dat de 50e zege op de ploeg ooit, inclusief de gewonnen oefenwedstrijd in 1965.

Tomas Galasek is weer inzetbaar. De Tsjech speelde zaterdag een volledige wedstrijd met Jong Ajax en ondervond geen hinder meer van de knie die hem 8 weken uit de roulatie hield.

Adriaanse kan nog geen beroep doen op reserve-doelman Maarten Stekelenburg, de verdedigers Petri Pasanen en Ferdi Vierklau, middenvelders Daniel Cruz en Cedric van der Gun en aanvallers Pius Ikedia en Mido.