Menu
Rommedahl bewijst zijn waarde bij offensief Ajax

Rommedahl bewijst zijn waarde bij offensief Ajax

Ajax besloot zijn eerste krachtmeting op Schotse bodem met een gelijkspel tegen Glasgow Rangers: 1-1. John Heitinga tekende in Ibrox Stadium voor de Amsterdamse treffer.

Ajax-trainer Henk ten Cate besloot kort voor het treffen in Glasgow toch geen risico’s te nemen met Jaap Stam. De aanvoerder kampte met lichte liesklachten. George Ogararu verving de Kampenaar in het basiselftal. De nuttig spelende Roemeen deed in de Schotse hoofdstad ruim een uur ervaring op als rechtermiddenvelder. ,,Hij liep alle gaten dicht’’, sprak Ten Cate lovend over Ogararu. ,,Jaap had hier vanavond zeker bij willen zijn. Deze wedstrijden vindt hij natuurlijk geweldig.’’

De keuze om Stam uit voorzorg rust te gunnen, drukte een duidelijk stempel op de Amsterdamse speelwijze. Ten Cate verlangde van zijn Ajacieden een zeer aanvallende strijdwijze. Voor doelman Maarten Stekelenburg vormden Jürgen Colin, Hedwiges Maduro en Thomas Vermaelen de driemansdefensie. John Heitinga –controlerend op het middenveld- werd geflankeerd door Ogararu, Wesley Sneijder en Urby Emanuelson. Kennedy Bakircioglü, Klaas Jan Huntelaar en aanstormend talent John Goossens waren de aanvallers.

,,Dit was kippenvel’’, keek de jongste Ajacied terug. ,,Fantastisch om Glasgow Rangers – Ajax mee te mogen maken. Eerlijk gezegd had ik totaal niet verwacht dat ik zou mogen spelen. Het was al fantastisch om erbij te zijn tijdens het trainingskamp in De Lutte. Van spelen tegen de Rangers had ik tot anderhalve week terug nauwelijks kunnen dromen.’’

De offensieve strijdwijze leverde voor rust niet het gewenste resultaat. Ajax creëerde zichzelf weinig kansen. De Amsterdammers kwamen door een rake kopbal van verdediger Carlos Cuellar (uit een corner) zelfs op achterstand. Huntelaar (kopbal naast) en Kennedy (schot) waren de eerste helft nog het dichtst bij een gelijkmaker. Rangers FC bleef mede door zijn nooit aflatende strijdlust makkelijk op de been. Cuellar tekende met zijn treffer bovendien voor de eerste tegentreffer voor de Ajacieden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Dennis Rommedahl maakte direct na rust zijn debuut in het keurkorps van Ten Cate. De Deen startte als rechtsbuiten. Omdat Kennedy uitweek naar de linkerflank, moest Goossens zijn plek afstaan. Gaandeweg de tweede helft werden ook Laurent Delorge, Vurnon Anita en Mitchell Donald als invaller aan het werk gezet.

Rommedahl bewees al snel zijn waarde. De nieuwste Ajacied werd prima bediend door Sneijder, waarna Heitinga op maat werd bediend. De middenvelder schoot de bal onberispelijk voorbij Rangers-goalie Allan McGregor: 1-1. Tot tevredenheid van Ten Cate trokken de Amsterdammers de wedstrijd daarna nadrukkelijk naar zich toe. Kennedy kon net niet profiteren van een foute terugspeelbal. De Zweedse aanvaller zag zijn inzet net aan gekeerd. Kort daarvoor toonde Stekelenburg zijn uitstekende reflexen op een geplaatste kopbal van Kris Boyd.

,,We waren vooral het eerste half uur na rust oppermachtig’’, keek Ten Cate terug. ,,In die fase kregen we zelfs kansen om de wedstrijd in het slot te gooien. Dat is knap als je bij de Rangers speelt. Ook omdat we zo’n jonge groep hebben. En dit is toch echt onze eerste grote wedstrijd.’’

Na het treffen in Glasgow kan Ajax zich opmaken voor de vriendschappelijke ontmoeting met Falkirk FC (zaterdag). De Rangers en Falkirk troffen elkaar afgelopen weekend nog. Ook het Schotse onderonsje eindigde in een 1-1 gelijkspel.

,,Alles bij elkaar ben ik gewoon tevreden’’, besloot de Ajax-trainer zijn terugblik op de eerste krachtmeting op Schotse bodem. ,,We zijn tweeënhalve week in training en echt op de goede weg.’’