Menu
Rommedahl voorkomt afgang

Rommedahl voorkomt afgang

Ajax heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het KNVB Bekertoernooi. De Amsterdammers speelden zich pas in de verlenging voorbij hoofdklasser Kozakken Boys. Een van richting veranderd schot van Dennis Rommedahl bracht de bevrijding.

De avond begon en eindigde daarmee feestelijk voor de Ajacieden. Het middenstuk beleefden de Amsterdammers een stuk minder plezierig. Ajax toonde in de 120 minuten die de wedstrijd duurde weinig hartverwarmende staaltjes voetbal.

De ontvangst voor de gasten was in ieder geval allerhartelijkst op het Sportpark De Zwaaier, volgepakt met vijfduizend toeschouwers. De Ajacieden en ‘Kozakken’ op de (nood)tribunes beleefden de KNVB Bekerwedstrijd zij aan zij. De supporters van beide clubs delen een roodwitte clubliefde (rood en wit zijn de thuiskleuren van zowel Ajax als Kozakken Boys). Het thuis van de zaterdaghoofdklasser was woensdagavond het sfeervolle decor bij een opvallende bekerontmoeting.

De Werkendammers hoopten vooraf op een herhaling van het ‘PSV-scenario’. Afgelopen jaar speelde Kozakken Boys een bekerwedstrijd voor eigen publiek tegen de ploeg van Ronald Koeman. Tot achttien minuten voor tijd incasseerden de Kozakken geen tegentreffers. In de slotfase liepen de PSV’ers alsnog uit naar 0-2. Ondanks de nederlaag was het Werkendamse moreel gesterkt.

Ook tegen Ajax werkten de Werkendammers aan hun zelfvertrouwen. Een kleine week na de UEFA Cupontmoeting met Dinamo in Zagreb, namen de Amsterdammers pas heel laat afstand van de Werkendammers. John Heitinga schoot Ajax halverwege de eerste helft naar een voorsprong. Nadat Ismael Urzaiz naar het gras was getrokken, pegelde Heitinga de bal uit een penalty feilloos voorbij Wesdie Abdelaziz: 0-1.

Dat de gasten verder in de reguliere speeltijd niet nogmaals toesloegen, lag ook aan het lage tempo waarin de Ajacieden speelden. Urby Emanuelson was voor en na de rust het dichtst bij een tweede Amsterdamse goal. De linkspoot zag zijn inzetten telkens net naast verdwijnen. Aan de overkant van het veld was Ajax-debutant Erik Heijblok de situaties in de meeste gevallen meester. De keeper uit Hippolytushoef werd onder meer op de proef gesteld door Imdat Solmaz. De spits speelde zichzelf met een schijnbeweging fraai vrij, waarna hij de bal maar net over het doel werkte. Niet veel later kregen ook Samuel Scheimann en invaller Willem Looijen de kans om zich onsterfelijk te maken.

Looijen slaagde in zijn missie. Nadat Ajax-debutant Heijblok de ploeg met twee reddingen knap op de been had gehouden, ging de keeper alsnog in de fout. Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd verdween de inzet van Looijen door de benen van de keeper in het doel (1-1).

Dennis Rommedahl schoot de Amsterdammers in de noodzakelijk geworden verlenging alsnog langs de Werkendammers. De Deen zag zijn inzet via het been van een speler van de thuisploeg in het doel belanden. Rommedahl hielp zijn ploeg net als zes dagen eerder in Kroatië opnieuw aan een belangrijke treffer. Ajax voorkwam daarmee in de verlenging een afgang.

Naast Heijblok maakte nog een Ajacied zijn officiële debuut tegen Kozakken Boys. Siem de Jong was de laatste tien minuten van het bekerduel van de partij. Met zijn inzet droeg ook de 18-jarige Achterhoeker bij aan het halen van de volgende bekerronde. Ondanks het povere spel tegen de hoofdklasser kan de bekerhouder zijn bekertitel nog steeds prolongeren.