Menu
Ronald de Boer: 'Combinatie past beter'

Ronald de Boer: 'Combinatie past beter'

Ronald de Boer keerde afgelopen jaar terug uit Qatar en was dit seizoen assistent-trainer van Ajax A1. Bij dat ene jaar blijft het voorlopig, want De Boer (42) gaat verder in de jeugdopleiding als individueel-trainer. ,,Een combinatie van verschillende werkzaamheden past op dit moment beter bij mij dan 24 uur per dag een team”, concludeert de tweelingbroer van hoofdtrainer Frank de Boer.

Zeven jaar heb je in Qatar gevoetbald en gewoond. Hoe was voor jou de omschakeling naar Amsterdam?
,,Ik hoefde niet te wennen. Het zat al in de planning dat ik terug zou komen. Ik ben blij dat ik weer in Amsterdam ben, zeker omdat de kinderen ouder worden en zelf had ik het ook wel een beetje gezien in Qatar. Niet dat ik niet langer wilde blijven, maar ik wilde wat anders. De keuze om terug te komen en bij Ajax aan de slag te gaan is mij goed bevallen. Met de A1 en samen met Fred Grim hebben we een geweldig jaar achter de rug. Het was erg leerzaam, bijvoorbeeld om te zien hoe de jongens zich ontwikkelen. Bovendien was het leuk om weer terug te zijn bij de Ajax-familie.”

Dit was de eerste keer dat je een team trainde. Waar liep je tegenaan?
,,Tegen die dingen waar je als voetballer niets mee te maken hebt. Zoals planningen maken, maar ook andere zaken. In de jeugd krijg je te maken met spelers die acht maanden jonger zijn dan een ander in het team. Dat is een heel groot verschil op deze leeftijd. Of dat er privé dingen gebeuren met een speler, die niets met het voetballen te maken hebben. Daar moet je rekening mee houden. Dat vond ik erg leerzaam. Als speler was ik wel begaan met mijn medespelers, als trainer natuurlijk ook, maar als trainer is dat toch heel anders. Zoals we dit seizoen te maken kregen met de ernstige ziekte van de vader van een van de spelers. De jongens trekken zich dat uiteraard erg aan. Dan moet je goed nadenken over hoe je dat aanpakt. Je hebt als trainer veel meer verantwoordelijkheid. En er zit heel veel psychologie in het trainersvak. De een moet je wat harder aanpakken, de ander wat zachter. Dat is erg interessant.”

Wat is je nou het meeste tegenvallen in dit jaar?
,,Dat je 24 uur per dag bezig bent met het team. Ik ben ook een jongen die, zeker de laatste jaren, ook wel met andere dingen bezig wil zijn. Ook wel met voetbal, maar toch ook met televisie en met het WK in Qatar. Dat soort dingen moest ik op een hold zetten, dat was even lastig. Je wilt overal wel bij zijn, maar dat kan niet. Het is belangrijk dat je die focus houdt. Je moet 24 uur met dag met zo’n team bezig zijn.”

En het was direct een heel druk jaar
,,Ja, onder andere met de NextGen Series. Maar dat vond ik erg leuk hoor. Als je ziet wat dat doet met die jongens. Het was heel leerzaam, je hebt te maken met reizen, de voorbereiding op de wedstrijd, de spanning die dat met zich meebrengt, de verschillende tactieken waar je tegenover komt te staan en de verschillende culturen. Ook qua karakter van spelers van sommige landen. Die kunnen over lijken gaan als het om resultaat gaat. Ik had dat voor geen goud willen missen, zeker voor onze jongens niet. Als je ziet hoeveel geweldige leermomenten ze hebben gehad.”

Ronald de Boer: ,,Mijn timing om het trainersvak in te stappen was niet goed." Ronald de Boer: ,,Mijn timing om het trainersvak in te stappen was niet goed."

Dat gebeurt dan zonder jou?
,,Nou ja, ik reis niet meer mee. Ik zal de thuiswedstrijden wel bekijken en ik zal individuele trainingen verzorgen op dinsdag en donderdag. Meestal van de D-junioren tot en met de A-junioren en Jong Ajax, denk ik. Mijn focus zal vooral gericht zijn op de rechtshalf- en de spitspositie. Maar vaak doe je toch een combinatietraining, met rechtsbuiten, spits, middenvelders. Dus ik denk dat dat de combinatie wordt. Groepjes van vier, vijf spelers kan je dan meer aandacht geven. Zoals we nu al doen, maar dan nog specifieker.”

Ligt die werkwijze dichter bij jou dan een eigen team?
,,Ja, wat ik al zei. Die andere dingen gaan gewoon door. Daar ben ik meer mee bezig. Misschien ga ik nog wat meer doen voor Ajax op het commerciële gebied. Als je een sponsor wilt halen, of je wilt Ajax promoten in het buitenland dan werkt dat beter met een bekende voetballer, die Ajax uitdraagt. Dat opent sneller deuren. Ik denk dat dat belangrijk is. Je ziet het bij heel veel clubs. Bij Real Madrid heb je Zidane, bij Inter Milaan Figo en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Dat soort dingen is ook voor mij weggelegd, want ik heb zoveel contacten opgebouwd in al die jaren. Dat ligt me wel. En ik ga meer televisiewerk doen. Ik ben analist bij Sport 1 en volgend seizoen zal ik iets vaker bij Studio Voetbal aanschuiven.''

En je was nauw betrokken bij het promoten van Qatar voor het WK 2022. Blijf je daar bij betrokken?
,,Toevallig was de delegatie van het WK 2022 onlangs in Amsterdam en ze zijn zaterdag 2 juni naar de wedstrijd van Oranje geweest. Ik vind dat ook interessant. Ik draag het land een warm hart toe. Het was geweldig om het WK binnen te halen. Het was een geweldig team en ik wil daarbij blijven helpen en betrokken blijven. Ik zit ook in de technisch adviescommissie van Qatar. Dat soort dingen vind ik gewoon leuk. Dan ben je dicht bij voetbal betrokken. Alleen iets minder op het veld.”

Wat is voor jou het mooiste binnen de voetballerij?
,,De combinatie van dingen past voor mij wat beter dan 24 uur per dag met een team bezig zijn. Dat vergt heel veel van je. Ik denk dat ik op een ander vlak meer kwaliteiten heb. En misschien ben ik wel niet helemaal op het juiste moment in dit vak gestapt. Ik kom uit Qatar en al van daaruit deed ik direct de cursus. Dan zit je ook nog met je privésituatie en dat soort dingen en dan moet je je kop er bij houden. Want die cursus doe je er niet zomaar bij. Zeker als je niet meer gewend bent om in die schoolbanken te zitten, dat plannen, structureel dingen neerzetten en elke dag dingen doen. Als ik een klein voorproefje had gehad hoe dat moet, dan had ik een veel makkelijkere start gehad. Nu kwam het voor dat ik om half vier ’s nachts wakker schoot en dacht dat ik nog een analyse moest doen. Op een gegeven moment dacht ik ‘waar ben ik mee bezig?’”

Ben je nu voorgoed verloren voor het trainersvak?
,,Ik zeg nooit nooit. Misschien dat ik het straks wel weer ambieer. Nu weet ik een beetje hoe het gaat en misschien dat ik er later volledig voor wil gaan. Want in de praktijk ging het perfect. Ook de dingen die ik voor de cursus op het veld moest doen, gingen perfect, dus daar was helemaal niets aan het handje. De theorie was echter voor mij op dat moment te gortig. Ik weet gewoon dat ik het kan en de jongens vonden het ook erg jammer dat ik met het team stopte. Maar ik zie voor mezelf op dit moment een iets andere rol weggelegd.”


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees