Menu
Ronald de Boer even terug in Qatar

Ronald de Boer even terug in Qatar

Ronald de Boer, assistent-trainer van Ajax A1, keerde afgelopen week terug naar het land waar hij de afgelopen jaren woonde en voetbalde: Qatar. Qatar nodigde Ajax B1 uit om deel te nemen in de Al Kass International Cup Under 17 en De Boer vergezelde de ploeg van trainer Orlando Trustfull. De jonge Ajacieden namen het op tegen de wereldtop, waaronder de aanstormende talenten van FC Barcelona, Paris Saint Germain, Juventus en werden keurig derde.

De Boer woonde van 2004 tot 2011 in Qatar en wordt daar nog steeds gezien als een van hun voetbalhelden. Hij speelde voor Al-Rayyan en Al-Shamal en was als analist verbonden aan de in de Qatarese hoofdstad Doha gevestigde televisiezender Al Jazeera Sport. De oud-international is ook ambassadeur van Qatar 2022, de organisatie die zorgde voor een voetbalsensatie door het WK voetbal 2022 binnen te slepen. De Boer speelde daarin samen met onder meer voetbalhelden als Zinedine Zidane en Pep Guardiola een belangrijke rol.

De Boer was helemaal in zijn sas tijdens het trainingskamp van Ajax B1: ,,Ik voel me nog steeds sterk verbonden met Qatar, dit land is echt helemaal gek van voetbal, geweldig. Bovendien heb ik nog veel vrienden hier, voel me nog steeds thuis in Doha. De Qatari zijn vastberaden om het sportland bij uitstek te worden – en ze hebben er de middelen voor. Het is een van de pijlers van het meerjarenplan van de regering. Dat zie je terug in de faciliteiten hier op Aspire Zone, een complete ‘sport city’ in Doha. Alles hier is werkelijk van wereldklasse. De grasvelden zijn superstrakke biljartlakens – zo mooi dat ik meteen zelf weer zou willen spelen. En het klimaat is hier in de winter ideaal”, aldus De Boer vanuit Doha.

Ronald de Boer in actie bij Ajax A1. Ronald de Boer in actie bij Ajax A1.

Voor de jonge Ajacieden is de deelname aan het Al Kass toernooi een geweldige ervaring en een mooie 'generale repetitie voor de 'eigen' AEGON Future Cup in april. De Boer: ,,Voor de meeste jongens is het de eerste keer dat ze in het Midden-Oosten zijn. De topfaciliteiten, de verzorging, de logistiek, het vijfsterrenhotel – alles is hier altijd perfect geregeld. Voor mij is het misschien normaal, maar voor veel van die jongens een droom. Leuk om te zien. Maar veel belangrijker is dat ze zich daardoor volledig op de training, hun lichaam en het spel kunnen richten. Dat is een fantastische ervaring voor ze.”

Ajax B1 plaatste zich voor de halve finale waarin werd verloren van Juventus. Maar in de strijd om de derde plek troefden de Amsterdammers het Japanse Kashima Antlers af dankzij een goal van invaller Djavan Anderson in de 65ste minuut. ,,Dit toernooi is voor ons zeker geslaagd", concludeerde De Boer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst