Menu

Ronald de Boer rond met Glasgow Rangers

GLASGOW (ANP) - Ronald de Boer voetbalt de komende vier jaar voor Glasgow Rangers. De 30-jarige middenvelder van Barcelona kwam met de Schotse club van trainer Dick Advocaat een vierjarige verbintenis overeen. De afkoopsom die de Rangers aan Barcelona moeten betalen bedraagt omstreeks vijftien miljoen gulden.

Woensdagmiddag nog wordt De Boer medisch gekeurd. In de avonduren vliegt hij met een privé-jet terug naar Nederland, waar hij zich weer voegt bij de selectie van het Nederlands Elftal in Hoenderloo.

De Boer is de zesde Nederlandse speler van de Rangers. Bij zijn nieuwe ploeg ontmoet hij Fernando Ricksen, Michael Mols, Bert Konterman, Giovanni van Bronckhorst en Arthur Numan.

Met toestemming van bondscoach Louis van Gaal vloog De Boer woensdagmorgen naar Glasgow om samen met schoonvader Cohen en zaakwaarnemer en advocaat Harro Knijff de onderhandelingen te voeren. Eerder polste Manchester United De Boer voor een overgang. Maar de Engelse interesse ketste dinsdag af op de vraagprijs van Barcelona.

In januari 1999 verkocht Ajax Frank en Ronald de Boer voor veertig miljoen gulden aan Barcelona, na een periode vol meningsverschillen en zelfs een arbitragezaak. De broers wilden destijds per se weg bij Ajax, maar de club weigerde lange tijd mee te werken aan de overgang. Ten tijde van die transfer was het onduidelijk of Barcelona echt blij was met de komst van Ronald.

De Catalaanse club was toen vooral geinteresseerd in Frank, maar Ajax wilde alleen zaken doen als beide spelers zouden vertrekken naar Spanje. Onder trainer Louis van Gaal kon middenvelder Ronald geregeld op speelminuten rekenen, maar de komst van de nieuwe trainer Llorenc Serra Ferrer bracht daarin verandering.

,,Ik heb niet de indruk dat de trainer me graag wil houden'', zei De Boer vorige week. ,,Ik heb geen zin om de zestiende of zeventiende man te zijn, daar voel ik me te goed voor. Als het moet, zal ik zelfs overwegen naar een andere club uit te kijken.''

De plannen van De Boer kwamen in een stroomversnelling omdat Glasgow Rangers haast had met de transfer. Donderdag sluit namelijk de transfertermijn voor de Champions League.

Ronald de Boer, geboren in Hoorn en opgegroeid in Grootebroek, begon zijn loopbaan bij amateurclub de Zouaven. Op zijn veertiende gingen Ronald en Frank de Boer naar de jeugd van Ajax. Drie jaar later tekenden ze hun eerste contract. Op 21 november 1987 maakte Ronald zijn debuut tegen PEC Zwolle. Ajax won met 6-4, Ronald de Boer scoorde één maal.

Frank maakte het al vrij snel waar, maar Ronald brak niet door. In 1991 werd hij, toen nog als spits, uitgeleend aan FC Twente. Een jaar later haalde Van Gaal, inmiddels hoofdtrainer van Ajax, hem terug naar Amsterdam. Met Ajax won De Boer grote prijzen: landstitels, bekers, en in het succesjaar 1995 de Champions League, de Europese Supercup en de Wereldbeker.