Menu

Ronald Koeman heeft er vertrouwen in

De uitschakeling in de Champions League tegen AC Milan heeft natuurlijk zijn sporen nagelaten in de spelersgroep van Ajax. Toch heeft trainer Ronald Koeman vertrouwen in een goede afloop van het duel met AZ, ondanks het feit dat hij spits Ibrahimovic door een schorsing moet missen.

Op de persconferentie na de laatste training voor de uitwedstrijd in Alkmaar, was de wedstrijd tegen AC Milan nog altijd onderwerp van gesprek. Koeman werd gevraagd naar zijn wissels, zijn keuze voor de basisspelers en het effect van de dramatische uitschakeling in de Champions League.

Rafael van der Vaart kan, in tegenstelling tot afgelopen woensdag, zondag tegen AZ gewoon spelen. Koeman vertelde twee dagen voor het duel tegen Milan al te weten dat hij geen beroep kon doen op Van der Vaart. ,,Maar dat hoefde ik de tegenstander nog niet te vertellen'', zei de trainer. ,,Ik wil dat spelletje best een paar dagen spelen. Dat doen andere ploegen ook.'' Tegen de Alkmaarders kan de aanvallende middenvelder volledig ingezet worden. ,,Rafael heeft volledig meegetraind, en hij heeft ook een paar ballen gekopt zonder daar hinder van te ondervinden'', aldus Koeman.

Jelle van Damme ontbreekt tegen AZ. De Belgische verdediger moest tegen AC Milan in de rust gewisseld worden wegens een blessure. Velen hadden zich verbaasd over het feit dat Van Damme, en niet Litmanen, tegen de Italianen in de basis stond. ,,Ik vond Jari niet fit genoeg om een hele wedstrijd op dat niveau te spelen'', verklaarde Koeman. ,,Hij vulde het wel prima in toen hij erin kwam.'' Ajax heeft deze week nog geen evaluerend gesprek met de Fin, omdat hij zondag na de wedstrijd al afreist om met zijn nationale elftal te spelen. Over het opstellen van Van Damme tegen AC Milan zei Ronald Koeman: ,,Ik kies wel eens op gevoel. Ik vond ook dat Jelle niet slecht speelde.'' Van Damme is ondanks zijn blessure geselecteerd voor het Belgisch Elftal dat op 30 april een vriendschappelijk interland speelt tegen Polen. De wedstrijd vindt plaats in Brussel en begint om 20.30 uur.

De teleurstelling bij de Ajax-spelers was groot na het missen van de halve finale van de Champions League. ,,We hadden nooit gedacht dat we zover zouden komen'', zei Koeman. ,,En we hadden dus ook kans om de finale te bereiken. Als je Milan kan uitschakelen, dan kan dat ook met Inter. Je weet nooit wat er volgend seizoen gebeurt. De vraag blijft of de uitschakeling bij de spelers doorwerkt in de wedstrijd tegen AZ. ,,Dat weet ik ook niet'', zei Koeman. ,,Ik weet wel wat er maandag in de kranten staat. Als we winnen, zijn we er overheen, zo niet, dan komt dat door de wedstrijd tegen Milan. Zelf heb ik het gevoel dat het goed zit. Maar dat zullen we wel zien, alles is altijd mogelijk.''

Tegen AZ ontbreekt spits Zlatan Ibrahimovic, die in afwachting van de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB voorlopig geschorst is, omdat Ajax tegen het schikkingsvoorstel van vijf wedstrijden schorsing in beroep is gegaan. Als Ajax in dezelfde opstelling speelt die er op de training te zien was, dan speelt Rafael van der Vaart voorin, met Jari Litmanen in zijn rug. ,,Iedereen mag conclusies trekken uit een training, maar ik maak zondag pas mijn opstelling bekend'', liet Koeman weten.

Tomás Galásek, die samen met Victor Sikora en Van der Vaart op de vrije dag van vrijdag wel een training afwerkte, trainde zaterdag volledig met de groep mee. Overigens kan de technische staf van Ajax nog geen aangepast trainingsprogramma gaan instellen nu de ploeg uit de Europese strijd is. ,,Woensdag zijn er alweer twaalf spelers weg met hun nationale elftal'', aldus Koeman. ,,Anders trainen zit er dus nog niet in. We hebben wel contact met de diverse bondscoaches, of ze rekening willen houden met overbelasting van de spelers.''