Menu

Ronald Koeman heeft er vertrouwen in

Het was een hectische tijd voor Ronald Koeman vlak voor de winterstop. Van de ene op de andere dag verruilde de trainer Vitesse voor Ajax, waar hij drie seizoenen als speler actief was. Publicaties in de roddelpers rondom zijn persoon beletten hem zich op zijn nieuwe club te concentreren op de manier die hij voor ogen had. In Portugal kon Koeman zich echter met zijn ploeg in alle rust voorbereiden op de tweede helft van het seizoen, die hij met vertrouwen tegemoet ziet.

Michael van Praag zei in zijn nieuwjaarsspeech dat hij zich zou kunnen voorstellen dat Ronald Koeman en Ruud Krol bij het lezen van de kranten van de laatste maanden wel het idee moesten hebben dat ze bij Ajax in een slangenkuil terecht zouden zijn gekomen en dat er bij de club wel sprake moest zijn van een organisatorische en sociale puinhoop. Wat trof de trainer, die eerder drie seizoenen in Amsterdam als speler actief was, op 3 december van het vorige jaar aan?

Koeman: Gedeeltelijk ben ik het wel eens met wat Van Praag in zijn speech zei. Als een persoon wat over de club roept dan praat al snel iedereen diegene na, terwijl men dat nergens op baseert. Ik had natuurlijk ook een mening over Ajax. Hoewel ik ergens anders werkte, volgde ik Ajax op de voet. Verder heb ik nog kennissen binnen de club van wie ik weleens wat hoorde en ging ik af en toe naar een wedstrijd. Van de Meer naar de Arena is wel een omschakeling. Het is allemaal wat groter en wat zakelijker. Je zou denken: ook minder gezellig, maar dat is mij honderd procent meegevallen.

Op de Toekomst is de sfeer hetzelfde als vroeger op Voorland. Alleen ziet alles er wat mooier uit. Je moet er, denk ik, blij mee zijn dat de faciliteiten veel beter zijn. Hoewel dat misschien soms ook jammer is. Voor een spelertje van acht of negen jaar staan zijn schoentjes en kousjes al klaar. Hij hoeft niets mee te nemen. Hij hoeft alleen maar te voetballen. Een aantal spelers kan daarmee omgaan, een aantal gaat daar te gemakkelijk mee om en denkt minder te hoeven streven. Dat zie je op ieder niveau.

Verder heeft Ajax heeft ook nog eens minder gepresteerd dus het is best logisch dat er negatieve geluiden kwamen. Ajax heeft een probleem en dat is dat Ajax altijd moet winnen met aanvallend voetbal en mooi spel. In Barcelona is dat ook zo. Succes alleen is niet voldoende. Maar die manier van winnen, met mooi en aanvallend voetbal, is wel de moeilijkste manier. Het is de moeilijkste weg om tot succes te komen.

Amsterdammers zijn veeleisend. Ik kan me nog herinneren van de tijd dat ik bij Ajax speelde dat als het na een kwartier nog 0-0 stond, het publiek al begon te morren. En als je het veld opkwam, werd er al tien-tien-tien geroepen. Er wordt een bepaalde verwachting geschapen.

Als een club succes gehad heeft met veel spelers van naam, dan blijft men alles met die periode vergelijken. Maar het hele fenomeen voetbal is anders. En ook de voetbalwereld. Het Bosman-arrest heeft een boel veranderd. Spelers die je vroeger kon behouden, vertrekken nu al op jonge leeftijd.

Te lief

Het telefoontje van Ajax was voor Koeman een verrassing. Hij greep de kans om trainer van de Amsterdamse club te worden met beide handen aan. Niet ideaal om midden in het seizoen met een spelersgroep te gaan werken, die niet door hem is samengesteld. Wat voor een groep trof hij aan?

Koeman: Met dit antwoord wil ik wel een beetje oppassen, want indirect praat ik dan over de vorige trainer. Ik trof een ploeg aan die zoekende is. Door de kritiek die zij over zich heen gekregen hebben, is het een onzekere groep. Het is ook een heel jong team. De jeugd heeft wel de toekomst, maar het ontbreekt dit elftal aan ervaring. En de ervaring die binnen de groep aanwezig is, komt van buitenlandse spelers. Spelers die hun ervaring of vanwege de taal of vanwege hun achtergrond, de manier waarop ze zijn opgegroeid, niet over kunnen brengen op de rest.

Qua gedrag en mentaliteit is het overigens een perfecte groep. Maar er gaat geen initiatief van uit. Ik moet ze alles aanreiken. Verder zijn ze veel te lief. Ook naar elkaar toe. Ik vind dat er af en toe in een wedstrijd of training weleens gescholden mag worden. Ze accepteren fouten van elkaar die ze niet van elkaar zouden mogen accepteren. Dat heeft ook te maken met het feit dat het binnen het team ontbreekt aan hiërarchie. Niemand staat boven de groep.

Van der Vaart is achttien jaar en een fantastische speler, maar zou een andere speler naast zich moeten hebben die hem duidelijk maakt wat alles inhoudt. Nou zit dat mannetje wel goed in elkaar en hij heeft een goede omgeving. Maar ik vind het een probleem dat een speler van achttien jaar door niemand terechtgewezen wordt. Zo zijn er wel meer jongens die veel meer tegengas nodig hebben van spelers die door hun status of hun karakter bepaalde dingen over kunnen en willen brengen. Het is dan aan de voetballers zelf om dat op basis van hun kwaliteiten in te vullen.

Dat is ook een van de redenen waarom ik Chivu aanvoerder heb gemaakt. Niet omdat Grim geen goede aanvoerder was, maar Fred is met of zonder band dezelfde persoon. Chivu heb ik meer verantwoordelijkheid willen geven. Daar heb ik met hem over gesproken. Hoewel hij nog jong is, moet hij nu aan een proces beginnen om meer verantwoordelijkheid te krijgen. Het heeft ook te maken met de positie die hij inneemt in het veld. Hij moet zich niet meer kunnen verschuilen en zich realiseren dat hij belangrijk is. Meehobbelen en meevoetballen alleen is niet meer genoeg.

Verder heb ik Jan van Halst weer bij de groep gehaald omdat hij over bepaalde eigenschappen beschikt die ik in het elftal mis. Hij liep nog bij ons rond en het kostte dus geen geld om hem weer bij de selectie te halen. Dat betekent niet dat hij zomaar in het elftal staat omdat hij weleens iemand terecht wijst. Hij is een type dat een elftal sterker maakt en andere spelers beter laat spelen. Daar wil ik gebruik van maken.

Dit artikel is afkomstig uit Ajax Magazine, het officiele clubblad van Ajax. Ajax Magazine is vanaf donderdag 7 februari verkrijgbaar in de betere kiosken en kost 4,06 euro.