Menu

Ronald Koeman was altijd al 'Ajax-minded'

Steeds meer Ajacieden vinden na hun actieve voetbalcarrière de weg terug naar Ajax. Als directielid, bestuurslid, trainer, leider of scout hebben ze bewust gekozen voor een tweede voetballeven bij hun eerste voetballiefde. In deze kerstspecial vertellen de oud-spelers over hun carrière van toen en over hun werkzaamheden van nu. In deze aflevering Ronald Koeman, hoofdtrainer.

Vroeger bij de familie Koeman thuis kwam het gesprek al snel op voetbal. Met een voetbalvader en een broer die ook een bovengemiddeld talent had, was de liefde wel verdeeld. ,,Ik was altijd Ajax-minded”, aldus Ronald. ,,Maar Erwin, toevallig of niet, neigde meer naar PSV. Toen ik klein was, had je het gouden Ajax. Met Cruijff, Keizer, Neeskens. Johan Neeskens was mijn grote voorbeeld. Ik kan me nog avonden herinneren hoor, op woensdagavond Europa-Cupvoetbal kijken met chips op de bank. Ik mocht die wedstrijden wel allemaal zien, mocht er voor opblijven. Ik was een jaar of tien.”

Nadat de jongste Koeman bij FC Groningen profvoetballer was geworden, kwam Ajax na drie jaar al aan de deur. ,,Dat was toch mijn club in Nederland, dus ik hoefde niet lang na te denken. Dat Ajax kwam was fantastisch. Ik keek tegen de club op, want er speelden sterren als Schrijvers en Lerby. Maar toen ik kwam, werd eigenlijk net meer voor de jeugd gekozen. Van ’t Schip, Rijkaard, Bosman. Dat maakte de overgang voor mij iets makkelijker. Natuurlijk waren er met Schoenaker, Ophof en Boeve ook wel oudere jongens.”

,,Ik weet niet meer tegen welke club ik debuteerde, de eerste van het seizoen. Maar ik zal ongetwijfeld meer spanning hebben gevoeld dan in een andere wedstrijd. Het duel dat mij het meeste is bijgebleven uit mijn Ajax-periode was de 8-2 tegen Feyenoord. Die uitslag was natuurlijk exceptioneel voor een Ajax – Feyenoord. Niet normaal, het was het jaar dat Feyenoord kampioen werd en dat Cruijff daar speelde. Die wedstrijd staat mij het beste bij. Maar ook de Ajax – Groningen die in 5-5 eindigde. Toen speelde ik nog bij Groningen en scoorde uit een penalty. Ook de wedstrijden die ik tegen mijn broer speelde, waren altijd bijzonder. Dat was in de tijd dat je nog slechts geel kreeg voor sommige overtredingen. En het ging altijd wel hard tegen hard. Als we in deze tijd tegen elkaar zouden spelen, zou ik er wel regelmatig zijn uitgestuurd tegen hem.”

Toen Koeman na drie jaar Ajax verliet had hij niet het idee er nog eens terug te komen. ,,Daar was de tijd dat ik er heb gespeeld ook te kort voor. Misschien dat je dat wel denkt als je de club na tien jaar verlaat. Het enige dat ik dacht, was dat ik na de volgende club (dat was PSV) wel eens naar een buitenlandse club wilde. Ook het idee dat ik trainer zou worden, leefde nog niet. Dat kwam pas bij Feyenoord. Ik heb dus bij alledrie de clubs gespeeld en het verschil tussen de drie is dat bij Ajax de meeste druk op de ketel stond. Ajax kon echt niet twee keer achter elkaar verliezen. Dat ligt mij wel. Bij PSV was het wat gemoedelijker en Feyenoord was weer anders. Ajax is met destijds Voorland en nu de Toekomst toch meer de vereniging, een club.”

Twee jaar speelde de huidige Ajax-trainer bij Feyenoord. ,,Ik wist dat het mijn laatste twee jaar zouden zijn, dan ga je beetje bij beetje meer over je toekomst nadenken. Ik kreeg de kans bij de KNVB de trainerscursus in een jaar te doen. Ik moest er wel in groeien, hoewel ik natuurlijk vanuit mijn positie als speler al veel moest communiceren en altijd mijn mening durfde te geven. Maar toen moest ik training geven en uitleg geven. Daar heb ik wel aan moeten wennen. De overschakeling van speler naar trainer ging niet zomaar. Ik heb eerst nog een tijdje als assistent gewerkt. Bij het Nederlands Elftal en bij Barcelona om te aan te kijken of het trainen wat voor mij was. Toen kwam die kans bij Vitesse om hoofdtrainer te worden en daar had ik een goed gevoel bij.”

En vervolgens klopte Ajax aan. Van supporter, tot speler en trainer. Later technisch directeur? ,,Haha, nou dat weet ik niet hoor. Dat Ajax kwam, was natuurlijk een mooie mogelijkheid voor mij.”

Al direct in het eerste jaar pakte Koeman met Ajax de landstitel en de beker. Een jaar later volgde de opmars in Europa. Dit jaar was er echter de teleurstelling van de vroegtijdige uitschakeling in de UEFA Champions League. ,,Dat was een teleurstelling, maar geen reden om niet op dezelfde manier door te gaan. We willen kampioen worden.”