Menu

Ronald verslaat broer Erwin met minimaal verschil

Het was niet zomaar een strijd tussen RKC en Ajax deze jaargang. Ook een familie-eer stond op het spel. Voor het eerst in hun carrière troffen de broers Koeman elkaar als hoofdcoach van een betaald voetbal organisatie. Ronald Koeman koos voor hetzelfde team als vorige week. Het basisteam dat toen RBC met 4-1 klopte, trakteerde ook het team van broer Erwin op een nederlaag. Ook deze uitwedstrijd werd in een zege omgezet, 1-2.

,,Ik gun hem wel een puntje", sprak Koeman vooraf, familiegezind als hij is, maar deze speelronde zag hij dat liever niet gebeuren. ,,Want wij zijn niet in de situatie om punten weg te geven." Vooral na afloop leek het de Ajax-trainer speciaal om met zijn broer aan te schuiven voor de persconferentie. Dan natuurlijk wel hij als winnaar en zijn broer als verliezer. En zo geschiedde. Ook Erwin vond het apart. ,,Het was leuk vandaag", sprak de oudste broer. ,,Alleen hebben we geen punt!"

Toch was het de ploeg van Erwin die de eerste zet deed. Robert Fuchs haalde uit en Michael Krohn-Dehli veranderde het schot dusdanig van richting dat Hans Vonk werd verrast. Ajax keek tegen een achterstand aan, maar leek daar allerminst door geschokt. ,,RKC ging ver terug na de goal en op prima wijze konden wij de stand ombuigen", analyseerde Ronald Koeman achteraf.

Want Wesley Sneijder profiteerde optimaal van de ruimte die Jasar Takak hem schonk op het middenveld. Het eerste (waarschuwingsschot) ging nog net naast, maar in de elfde minuut schoot hij spatzuiver in de voor de keeper linkerbenedenhoek, 1-1. Daarna brak een mindere periode aan. Pas na een halfuur spelen drongen de Amsterdammers weer aan en leverden ze fatsoenlijke aanvallen af. Het bracht gelijk succes. Mauro Rosales stond op de juiste plaats toen Khalid Sinouh de inzet van Tomás Galásek niet onder controle kreeg, 1-2. Direct daarna had Ajax de score naar een marge van twee kunnen tillen, maar via Van der Vaart en Rosales mislukte dat.

,,Ik denk dat we in alle opzichten een levendige wedstrijd hebben gezien. Maar in de tweede helft hebben we niet meer gevoetbald", stelde de Ajax-trainer streng. De opbouw liep spaak, Vonk deed vreemd door vaak ver uit zijn doel te komen en het middenveld en de aanval bemoeiden zich weinig met het spel, maar RKC wist geen enkele kans te benutten. ,,Ik moest de jongens wel een compliment maken op basis van die tweede helft", sprak de RKC-trainer teleurgesteld. ,,RKC had meer verdiend", moest Ronald Koeman toegeven. ,,Daar ben ik altijd reëel in, niet omdat het nu mijn broertje is. Oh, mijn grote broer moet ik natuurlijk zeggen", herstelde de jongste telg van Martin Koeman zich. Instemmend gemompel van links aan de tafel volgde.

In de tweede helft reeg RKC kans aan kans en bleef Ajax onrustig spelen, zonder grote mogelijkheden te creëren. De Amsterdammers brachten zichzelf veelvuldig in problemen en hadden de grootste moeite met nota bene de oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli. ,,Galásek was geen schim van de Galásek die we kennen", gaf Ronald Koeman als een van redenen van het mindere spel op. Maar de Tsjech, na de wissel van Van der Vaart in de slotfase aanvoerder van Ajax, was niet de enige die een mindere dag had.

Maar zolang het geen punten kost, valt daar mee te leven. Even leek het er op dat RKC toch nog het verdiende punt kreeg, maar Krohn-Dehli trof met zijn schot de paal. In de allerlaatste minuut was Sneijder prompt dichtbij de 1-3 - zijn vrije trap eindigde eveneens tegen de paal - en trof ook invaller Ryan Babel in de rebound het aluminium. ,,Toch is het een mooie bijkomstigheid", genoot Erwin enigszins van het feit dat hij samen met zijn broer op het veld was. Ronald was filosofischer. ,,Het leven gaat snel", sprak de winnende Koeman. ,,Eerst voetbalden we tegen elkaar, nu staan we hier als trainers. Wat is het volgende?" Erwin wist het antwoord. ,,Het bejaardentehuis, biljartend!"

De broers moeten snel over tot de orde van de dag. Voor RKC zijn de komende duels tegen Den Bosch en Willem II van cruciaal belang en Ajax moet Vitesse en FC Groningen kloppen om niet nog verder achterop te komen bij AZ en PSV.