Menu
Ronde verder met goed voetbal

Ronde verder met goed voetbal

Ajax plaatste zich via een 4-0 zege op Haarlem voor de kwartfinale van de KNVB Beker. De Amsterdammers lieten fraaie voetbalstaaltjes zien; helaas werd het krachtsverschil niet nog sterker uitgedrukt door de thuisploeg.

Vooral na rust (3-0) wervelde de thuisclub langs de ploeg uit de Jupiler League. Gek genoeg werden de vele hoogstandjes in de tweede helft nauwelijks bekroond met treffers. Het team dat door Henk ten Cate vanaf de aftrap het veld in gestuurd was, speelde zakelijker, maar doeltreffender. Ook in het zadel geholpen door Haarlem-verdediger Fränkel, die al in de achtste minuut Ajax de gewenste vroege voorsprong bezorgde door een door Leonardo gemiste voorzet in zijn eigen doel te werken.
Met Leonardo is de opvallendste basisspeler van Ajax genoemd. De Braziliaan mocht voor het eerst sinds hij naar Ajax kwam in de basis beginnen en de voorhoedespeler bedankte Ten Cate voor het vertrouwen door de 2-0 voor zijn rekening te nemen. Na een mooie crosspass van rechtsback George Ogararu passeerde hij Haarlem-keeper Heyblok laag in de korte hoek. Bij de 3-0 van Kenneth Perez, die Heyblok klopte met een fraai gericht afstandsschot, was Leonardo de aangever.

Met Ryan Babel voor Klaas Jan Huntelaar aan het begin van de tweede helft (en John Heitinga in plaats van Jaap Stam) werd het aanvalsspel van de Amsterdammers nog gevarieerder. Het viertal Leonardo, Perez, Babel en Mauro Rosales combineerde er lustig op los, goed gesteund door Ogararu en vooral Hedwiges Maduro, die na een lastige periode doorgemaakt te hebben zijn basisplaats helemaal waarmaakte en terecht werd uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd.

Kansen waren er volop voor de Ajacieden om de voorsprong verder uit te bouwen. De thuisclub bleef gretig tot het einde, zette Haarlem voortdurend vast op eigen helft en schotelde de aanhang fraaie staaltjes voetbal voor. Maar pech en de uitblinkende doelman Erik Heyblok voorkwamen een monsterzege. Slechts Perez, op aangeven van Rosales, wist de Haarlemse doelman nog een keer koppend te passeren. Het was meteen de laatste actie van de wedstrijd.

Trainer Henk ten Cate toonde zich tevreden na het eenzijdige duel. ,,En ik denk dat het publiek ook niet ontevreden naar huis is gegaan'', aldus de Amsterdamse oefenmeester. ,,We gaven goed druk naar voren en de linies speelden kort op elkaar. Ik heb datgene gezien waar we aan gewerkt hebben. Dus ik ben tevreden met de uitslag en de uitvoering. Jammer dat we niet meer goals gemaakt hebben, maar Haarlem had een fantastische keeper en stond goed georganiseerd. Ik vond ons echter wel aantrekkelijk voetballen.''