Menu
Rood kost Ajax A1 zege in Barcelona

Rood kost Ajax A1 zege in Barcelona

Een aanvankelijk superieur Ajax A1 heeft in de UEFA Youth League zijn derde groepsduel bij Barcelona gelijkgespeeld. Ajax leidde na een uur spelen comfortabel met 2-0, maar na de rode kaart van Nathan Leyder na 62 minuten kantelde het duel. In ondertal zag Ajax de Catalanen langszij komen: 2-2.

Leyder mocht in de basis beginnen vanwege de ziekte van Ashraf El Mahdioui. Lange tijd leek Ajax van die omzetting totaal geen hinder te ondervinden. Barcelona was een figurant in eigen huis en kwam er nauwelijks aan te pas. Ajax tankte vertrouwen uit een droomstart. Een voorzet van Vaclav Cerny werd door de Barcelona-defensie niet goed verwerkt, waardoor het voor Adham El Idrissi na drie minuten een koud kunstje was om de 0-1 binnen te werken.

Op een goede kans en een verdwaalde voorzet van spits Aitor Cantalapiedra na, werd de eerste helft nauwelijks iets van Barcelona vernomen. Ajax heerste en kwam verdiend op een 0-2-voorsprong. Robert Muric versierde een strafschop, die vervolgens door aanvoerder Damian van Bruggen werd benut. Vlak voor rust liet Donny van de Beek een unieke kans onbenut om de marge naar drie te tillen. Hij stuitte in twee instanties op doelman Andre Onana.

Barcelona wisselde in de rust tweemaal, maar effect sorteerde het aanvankelijk niet. Uiteindelijk breek de tweede gele kaart van Leyder na iets meer dan een uur spelen hetgeen de thuisploeg nodig had om over het dode punt te geraken.

Een (gemiste) grote kopkans van Padilla in de zeventigste minuut bleek een teken aan de wand. Even later was het wel raak. Lionel Enguene kreeg de bal gelukkig in zijn bezit en rondde doeltreffend af: 1-2. De gelijkmaker volgde vlot. Aanleiding was matig verdedigingswerk bij Ajax. Tussen drie Ajacieden kon Carbonell na een lange bal toch afronden.

Barcelona was in de slotfase nog een aantal keer dichtbij de 3-2, maar erger leed bleef Ajax uiteindelijk bespaard. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een Spaanse zege absoluut teveel van het goede was geweest. Coach Frank Peereboom hield gemende gevoelens over. ,,Ik vond dat we een fantastisch eerste uur speelden, waarin we goede goals maakten en eigenlijk naar een grotere marge hadden moeten uitlopen. Door wat pech met de scheidsrechter - wij vonden alle gele kaarten discutabel - kwamen we met tien man te staan. We hadden daarna moeite om de ruimte scherp te dekken. Maar we kwamen hier echt voor een resultaat en als je dan 2-2 speelt, moet je ook tevreden zijn."

Die gedachte drong uiteindelijk ook tot de spelers door. Peereboom: ,,In eerste instantie zaten ze er flink doorheen, ook fysiek. Het is zwaar om in deze temperaturen tien tegen elf te spelen. Maar uiteindelijk moeten we het positieve eruit halen. Aanknopingspunten waren er meer dan voldoende."

Ajax en Barcelona delen de koppositie in groep F met vijf punten uit drie duels. Apoel en Paris Saint-Germain hebben ieder een punt, maar spelen woensdag nog tegen elkaar.

Scoreverloop: 3. El Idrissi 0-1, 34. Van Bruggen 0-2 (strafschop), 73. Enguene 1-2, 78. Carbonell 2-2.

FC Barcelona: Onana, Palencia, Quintillà, Tarín,, Vilanova, Sarsanedas, Enguene, Carbonell, Juan Antonio (46. Arjona), Cantalapiedra (46. Chendri), Padilla

Ajax: Groothuizen, Lartey Sanniez, Van Bruggen, Mirani, Savastano, Leyder, Nouri, Van de Beek (83. Dankerlui), Muric (69. Bergsma), El Idrissi, Cerny (79. Clement).

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Adham El Idrissi haalde vlak voor de aftrap een duif van het veld... Adham El Idrissi haalde vlak voor de aftrap een duif van het veld...
...en opende vervolgens na 3 minuten de score tegen Barcelona. ...en opende vervolgens na 3 minuten de score tegen Barcelona.
FC Barcelona kwam er in het eigen Mini Estadi in de eerste helft nauwelijks aan te pas. FC Barcelona kwam er in het eigen Mini Estadi in de eerste helft nauwelijks aan te pas.
Donny van de Beek schudt zijn tegenstander van zich af. Donny van de Beek schudt zijn tegenstander van zich af.
Johan Cruijff, aandachtig toeschouwer bij het duel tussen Barça en Ajax, kan trots zijn op de jeugdopleiding van Ajax. Johan Cruijff, aandachtig toeschouwer bij het duel tussen Barça en Ajax, kan trots zijn op de jeugdopleiding van Ajax.
De rode kaart van Nathan Leyder deed de wedstrijd kantelen. De rode kaart van Nathan Leyder deed de wedstrijd kantelen.
Vaclav Cerny houdt twee man bezig. Vaclav Cerny houdt twee man bezig.