Menu
Roodwitte Ajacieden draaien in een kleurige ArenA warm voor FC Twente

Roodwitte Ajacieden draaien in een kleurige ArenA warm voor FC Twente

De in wit en rood trainingsplunje gestoken Ajacieden trainden donderdagochtend in een lege, kleurige Amsterdam ArenA. De keepers Stekelenburg (in geel), Vonk (in het zwart) vielen nóg meer op tussen hun ploeggenoten. Terwijl de regen gestaag viel, zelfs vergezeld ging van een klap onweer, bereidde Ajax zich voor op het duel van komende zaterdag. Dan moet de ArenA vollopen voor een nieuwe editie van Ajax - FC Twente.

Een duel, een sliding en een ijzingwekkende schreeuw. Na een duel om de bal tussen Nigel de Jong en Juanfran, lijkt laatstgenoemde de grote verliezer. Dat de Ajax-selectie in een leeg stadion traint, wordt eens te meer duidelijk als de gil van Juanfran tot in elke stadionhoek doorklinkt. Fysiotherapeut Frank van Deursen spoedt zich richting de Spanjaard. De schade blijkt mee te vallen. De linksback bleek vooral geschrokken van het tikkie van international De Jong.

Er werd vooral veel afgerond, zo vlak voor het competitieduel met de Tukkers. Onder toeziend oog van de weer teruggekeerde trainer Danny Blind, werden de ‘zwarte’ (Vonk) en de ‘gele’ (Stekelenburg) via verschillende varianten onder vuur genomen. Assistent-trainer Gerard van der Lem liet, in relatie tot de afwerkoefening, een wijze les door het stadion schallen. ,,Het is de kunst om op het juiste moment in te lopen. Niet te vroeg en niet te laat.’’
Na een inspeelbal, kaats en opening op links of rechts geposteerde aanvallers en middenvelders, volgde een voorzet op de inkomende spelers. De spectaculaire afrondoefeningen, werden nauwlettend gevolgd door een plukje belangstellenden op de tribune. Ook de grasspecialisten van de Ajax en de Amsterdam ArenA hadden veel oog voor de ontwikkelingen op het veld. Of hielden ze toch vooral de gesteldheid van het veld in de gaten?

Wat in het bijzonder opviel was de scherpte en brille van Edgar Manucharyan. De aanvaller kreeg de handen op elkaar na een rebound snoeihard in de touwen te hebben gewerkt. De twee kopgoals die de man op de zilverkleurige voetbalschoenen daarop liet volgen, leverde hem schouderklopjes op van zijn ploegmaten en trainers. Teruggekeerd van een blessure, lijkt de Ajacied scherper dan ooit. Ook zijn offensieve kompanen Markus Rosenberg en Angelos Charisteas lieten hun voeten spreken. Net als de rest draaiden vooral ook de spitsen zichtbaar warm voor komend weekend. Wellicht zagen de Zweed en Griek in gedachte al FC Twente-goalie Sander Boschker tussen de palen staan. Als alles naar wens verloopt, moet vooral ex-Ajacied Boschker het zaterdag zwaar te verduren krijgen.

Terwijl de groep een positiespel speelde, werkte Ryan Babel een persoonlijke looptraining af met fysiotherapeut Van Deursen. René Wormhoudt hield zich bezig met Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen. De twee Ajacieden keerden - in nogal uiteenlopende gemoedstoestand - terug van play-offinterlands met respectievelijk Jong Oranje en Jong België. Emanuelson plaatste zich met Jong Oranje gisteravond wél voor het komende EK. Vermaelen slaagde daar met de Belgische beloftenploeg niet in.
Ook Maxwell was nog even kort van de partij. Samen met Ricardo de Sanders werkte ook de Braziliaan hard aan zijn herstel. Na gedane arbeid volgde de verdediger het slot van de groepstraining nauwlettend vanaf de zijlijn. Ook hij zal dromen van een rentree in de ploeg, een terugkeer tussen zijn voetbalmaatjes. Ajax - FC Twente komt logischerwijs nog veel te vroeg voor Maxwell. Misschien kan de gekwetste vleugelback zich beter richten op FC Twente - Ajax, in 2006.