Menu
Rood-witte tulpen uit Amsterdam

Rood-witte tulpen uit Amsterdam

Bij iedere thuiswedstrijd komen de spelers van Ajax met een bos bloemen het veld op. Het is een traditie die al uit de tijd van De Meer stamt. De Amsterdamse Bloemenpoort is sinds acht jaar hofleverancier van de wedstrijdboeketten. Een verhaal over tulpen en nog veel meer bloemen uit Amsterdam.

Toen Edwin van der Sar na zijn afscheidswedstrijd de Amsterdam ArenA verliet, bedacht zijn vrouw zich ineens dat ze de bloemen van Ajax waren vergeten. En dus meldde de auto van de doelman zich even later weer voor de slagboom van het stadion. Het boeket kreeg daardoor alsnog een plaats in huize Van der Sar. Het tegenovergestelde gebeurde met de bloemenpracht die die avond in de kleedkamer van Mick Hucknall was uitgestald. De zanger van Simply Red bracht naar verluidt slechts drie minuten in zijn kleedkamer door. ,,Maar het blijft natuurlijk een hele eer dat onze bloemen daar hebben gestaan. Hopelijk kon hij de rode kleur waarderen”, zegt Annika Bogaers van de Amsterdamse Bloemenpoort.

Ze noemt het een ‘lucky shot’ dat uitgerekend haar kleine kiosk onder de rook van de ArenA acht jaar geleden werd gevraagd om de wedstrijdboeketten aan Ajax te leveren. ,,We waren op dat moment al drie jaar leverancier van de bloemen voor de bestuurskamer en andere gelegenheden. Maar het verzorgen van de wedstrijdboeketten is natuurlijk een droomopdracht. We kijken altijd vol trots naar Eredivisie Live om te kijken hoe de bloemen er op televisie uitzien. Dat de bloemen enkele minuten later in de tribunes verdwijnen, maakt Bogaers niet uit. ,,Mooi toch dat ze die bossen naar de supporters gooien? Er zijn ook spelers die ze naar het gehandicaptenplatform brengen. Dat vind ik ook een prachtig gebaar.”

Koppers en Bulykin betreden het veld met de bloemen van de Amsterdamse Bloemenpoort. Koppers en Bulykin betreden het veld met de bloemen van de Amsterdamse Bloemenpoort.

Twee weken geleden kwamen de Ajacieden met rood-witte tulpen het veld op. Een unicum, want hoezeer tulpen ook bij Amsterdam horen, het blijft een lastige bloem om tweewekelijks te leveren. ,,Meestal doen we een á twee keer per seizoen tulpen. Ze blijven het langste vers als het een beetje koud is. Daarom kwam het tegen NEC perfect uit. Daarnaast wil Ajax ook variatie. Daarom bedenken we iedere keer weer wat nieuws.” En hoewel er een echte Ajax-tulp bestaat, zal die nooit in de ArenA te zien zijn. ,,Het moet wel echt rood en wit zijn. De Ajax-tulp is een beetje roze en daardoor geen optie.”

Aan de vooravond van de kampioenswedstrijd tegen FC Twente was het even spitsuur bij de Bloemenpoort. Omdat het de laatste thuiswedstrijd van het seizoen was, moesten alle kampioenselftallen van de jeugd van bloemen worden voorzien. De gebruikelijke elf wedstrijdboeketten; tien voor de spelers en een reservebos. De keeper heeft nooit bloemen omdat het vanwege zijn handschoenen lastig is. Maar ook bossen voor de mogelijke huldiging op het Museumplein en een speciale kampioensbestelling van de KNVB maakten de grote order compleet. ,,Gelukkig waren de neutrale bossen van de KNVB uiteindelijk voor Ajax. In al die jaren zijn we steeds meer fan van de club geworden.”

Om hun band met Ajax te onderstrepen hangt er in de kiosk op het Bijlmerplein een grote ingelijste foto met Ajax-spelers en bloemen. Op vrijdag- of zaterdagmiddag staan diezelfde bloemen in de kiosk op hun transfer naar de ArenA te wachten. ,,Geregeld zeggen klanten dan: ‘doe mij ook maar zo’n rood-wit boeket’. Ons vaste antwoord is dan altijd: nee, die zijn voor Ajax. Als je zondagavond naar Studio Sport kijkt, zie je ze voorbij komen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Een blije supporter mag de bloemen mee naar huis nemen. Een blije supporter mag de bloemen mee naar huis nemen.