Menu
Roof kon Ajax niet laten schieten

Roof kon Ajax niet laten schieten

Babiche Roof is 19 jaar en linksbuiten van de Ajax Vrouwen. Amper drie jaar geleden speelde zij nog in de derde klasse bij SC ’t Gooi voordat zij via een omweg langs Saestum en FC Utrecht deze zomer door Ajax werd aangetrokken. Met name die laatste overstap viel het talent in eerste instantie zwaar.

,,Ik heb het zo leuk gehad bij FC Utrecht, maar Ajax mag je niet laten schieten”, blikt de tweedejaars studente fysiotherapie terug op die moeilijke beslissing. ,,Ik heb er ook veel met mijn ouders over gesproken en zij zeiden dat ik het moest doen, maar ik vond het moeilijk. Nu weet ik dat het de beste keuze in mijn leven is tot nu toe. Het is echt super hier en we worden warm ontvangen op de club.”

Twaalf, dertien jaar eerder bond Roof de ‘kicksen’ voor het eerst onder. ,,Ik was een jaar of zes toen ik begon met voetballen, maar heb eigenlijk lange tijd op een vrij laag niveau gespeeld”, stelt de vrolijke vleugelspeelster. ,,Ik heb altijd met meiden gevoetbald, maar op een gegeven moment moest ik bij de KNVB met de jongens meespelen en dat heb ik tot de B-junioren gedaan. Toen ik dat op een bepaald moment minder leuk vond, ging ik weer met meisjes voetballen, maar dat was toch een stapje terug. Met ‘t Gooi heb ik de super cup en een kampioenschap gewonnen en ik scoorde op een gegeven moment meer dan honderd doelpunten in een jaar. Niet veel later ben ik via Rik de Groot bij Saestum beland. Daar heb ik veel geleerd en hoorde ik op mijn zeventiende ineens allerlei nieuwe termen.”

Roof: ,,Tijdens Ajax - Heerenveen hoorde ik de hele tijd 'The Roof is on Fire' vanaf de tribune." Roof: ,,Tijdens Ajax - Heerenveen hoorde ik de hele tijd 'The Roof is on Fire' vanaf de tribune."

Dat Roof voetbalschoenen zou aantrekken stond al vroeg vast. ,,Mijn vader voetbalde altijd en mijn broer ook. Zo ben ik bij ’t Gooi begonnen. Het is me dus wel met de paplepel ingegoten. Mijn vader speelde altijd bij de KNVB en mijn broer heeft ook talent, maar hij heeft voor zijn studie gekozen en speelt nog steeds bij ’t Gooi. Nu ga ik iedere zondag bij hem kijken.”

Ook andersom worden de verrichtingen van de jongste Roof met veel interesse gadegeslagen. ,,Dat is eigenlijk het leukste van alles”, vertelt de international van Jong Oranje. ,,Iedereen is trots zoals mijn ouders en mijn broer. Zij zijn mijn vaste fans en zijn er altijd. Mijn broer is ook een super fan van Ajax, dus die is zo blij.”

Met name de eerste wedstrijd tegen sc Heerenveen staat bij de familie Roof op het netvlies gebrand. ,,Toen was iedereen ook zo trots. Zelfs van mijn oude club ’t Gooi kwamen zestig mensen kijken. Gelukkig ging het lekker, wonnen we met 2-0 en scoorde ik. Toen ik het veld opkwam had ik zo’n kippenvel. Ik werd ook toegezongen en hoorde de hele tijd ‘The Roof is on Fire’”, doelt zij op een hit van enkele jaren geleden.

Hoewel Roof bij FC Utrecht in de spits opereerde, speelt ze bij Ajax weer op haar vertrouwde positie. ,,Ik denk ook wel dat ik een echte linksbuiten ben: Ik heb een goede voorzet, ben wel snel en houd van acties maken. Al vind ik het lastig om van mezelf te zeggen”, zegt ze bescheiden. Het is dan ook niet vreemd dat zij Cristiano Ronaldo en Arjen Robben als voorbeelden heeft. ,,Ronaldo is een voorbeeld waar je natuurlijk nooit aan kunt tippen, maar ik vind het mooi om naar zijn snelheid, acties en loopacties te kijken. Verder vond ik Robben altijd een geweldige linksbuiten totdat hij op rechts werd gezet. Hij is zo snel en slim. En bij Ajax vind ik Derk Boerrigter een echte linksbuiten. Ik ga soms ook kijken bij de mannen. Daar leer je ook wel veel van.”

Het zegt in elk geval veel over de leergierigheid van Roof, die naar eigen zeggen beter, sneller en tactischer wil worden. ,,Maar gelukkig heeft Ed (Engelkes, red.) heel veel geduld en legt hij ook alles uit.”

Komende vrijdag neemt Roof het met de Ajax Vrouwen vanaf 19.30 uur op tegen PEC Zwolle. De wedstrijd wordt op sportcomplex de Toekomst gespeeld. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Selectie en speelschema Ajax Vrouwen