Menu
Rose belangrijk voor Ajax-amateurs

Rose belangrijk voor Ajax-amateurs

In navolging van het eerste elftal timmeren ook de zaterdagamateurs van Ajax aardig aan de weg. De ploeg van trainer Bart Logchies draait bovenin mee in de Hoofdklasse A. Die opmars is mede te danken aan de inbreng van Yuri Rose. Na zestien jaar profvoetbal speelt hij sinds dit seizoen op amateurbasis voor Ajax Zaterdag 1. Daarnaast loopt hij stage bij Ajax B2.

Rose begon in 1997 zijn loopbaan bij FC Volendam. Vervolgens droeg hij het shirt van achtereenvolgens Heracles Almelo, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam, De Graafschap en SC Cambuur. Spijt van zijn beslissing om te stoppen heeft hij allerminst. ,,Voor mij speelde het al langer”, bekent de 34-jarige Noord-Hollander. ,,Sterker nog: eigenlijk was een jaar geleden de tijd er al rijp voor. Hoewel mijn lichaam niet op was, kreeg ik wel vaker last van kleine pijntjes. Daardoor kon ik niet altijd trainen. Bovendien ben ik gedurende mijn carrière altijd in Purmerend blijven wonen en ook dat begon ik fysiek te voelen. Ik vind het trouwens allang mooi dat ik het met mijn kwaliteiten zestien jaar heb volgehouden. Er waren namelijk genoeg jongens met meer talent dan ik. Ik denk alleen wel dat elk elftal een type speler zoals ik nodig heeft.”

Dat Rose vervolgens neerstreek bij Ajax kwam door een toevallige samenloop van omstandigheden. ,,Ik wilde sowieso nog voetballen, vooral omdat ik het spelletje nog zo leuk vind. Niet veel later werd ik benaderd door mijn oude ploegmakker Danny Schenkel of hij mijn naam bij zijn coach van Ajax zaterdag mocht laten vallen.” En zo geschiedde. Een halfjaar later is Rose inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke schakel in het elftal van de Amsterdammers. ,,Het gaat wel aardig”, erkent hij. ,,We doen leuk mee en kunnen van iedereen winnen. Als we onze goede serie voortzetten blijven we tot het einde van het seizoen meedoen om de bovenste plaatsen”, aldus de middenvelder annex aanvaller die deze competitie tot dusver vijf keer scoorde.

Voormalig profvoetballer Yuri Rose speelt sinds dit seizoen voor Ajax Zaterdag 1. Daarnaast loopt hij stage bij Ajax B2. Voormalig profvoetballer Yuri Rose speelt sinds dit seizoen voor Ajax Zaterdag 1. Daarnaast loopt hij stage bij Ajax B2.

Tegelijkertijd loopt Rose mee op de Toekomst, waar hij als stagiair van jeugdtrainer Frank Peereboom tweemaal per week de B2-junioren onder zijn hoede heeft. ,,En dat is echt hartstikke leuk”, zegt de oud-prof die 25 jaar geleden zelf deel uitmaakte van de jeugdopleiding van Ajax. ,,Ik speelde toen met onder anderen Dennis Schulp en Arno Splinter.”

Gezien zijn lange professionele carrière is het niet geheel vreemd dat het trainersbloed uiteindelijk ook vat kreeg op Rose. ,,Ik ging me bij mijn laatste clubs bijvoorbeeld steeds meer bemoeien met technische zaken en was geregeld aanwezig bij het trainersoverleg. Daarnaast haalde ik mijn papieren voor TC 2 en 3.” Bovendien zag de terriër op het middenveld veel trainers aan zich voorbij gaan. Zoals Gertjan Verbeek, die hem in 2004 meenam van Heracles naar Heerenveen. ,,Hoewel ik van iedere trainer wel iets heb geleerd is Gertjan heel belangrijk geweest voor mijn carrière. Maar ook Foeke Booy vond ik bij Sparta een goede trainer. Verder was Darije Kalezic – de huidige trainer van Jong PSV – bij De Graafschap een fantastische kerel met een fantastische wedstrijdbespreking en ook met Henk de Jong van SC Cambuur had ik een goede band.”
Dringt zich natuurlijk de vraag op: welk type trainer er in Rose schuilt? ,,Ik denk dat ik heel rechtlijnig ben met een eigen visie. Een trainer die houdt van aanvallend voetbal met druk naar voren en die eerlijk is naar zijn spelers toe, hetgeen in mijn actieve loopbaan niet altijd het geval was. En verder moet ik het allemaal nog ontdekken.”

En dan zijn er uiteraard nog de hoogtepunten. Bijvoorbeeld die memorabele 4-0-zege met Sparta op Ajax in het seizoen 2008/2009. ,,Dat was een prachtige wedstrijd, waarin ik vlak voor rust de 2-0 maakte. Dat ik scoorde tegen de club waarvan ik fan was en dan ook nog eens in een wedstrijd waarbij veel vrienden op de tribune zaten, was heel bijzonder. Verder vond ik de titels in de Jupiler League met de Graafschap en Cambuur een hoogtepunt, evenals de Europese wedstrijden met Heerenveen.”

Bij de Friese club kwam Rose tegelijk binnen met ene Klaas Jan Huntelaar. ,,Ook toen zag je al dat hij een goede spits was. Hoe hij leefde voor doelpunten was heel extreem. Je zag wel dat het er in zat, maar ik had niet verwacht dat hij het zo ver zou schoppen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst