Menu
Rose met Ajax-amateurs terug in beker

Rose met Ajax-amateurs terug in beker

De zaterdagamateurs van Ajax nemen het deze woensdagavond in de eerste ronde van de KNVB-beker op tegen hoofdklasser De Valk uit Valkenswaard. Bij winst stuit de ploeg van trainer Bart Logchies een ronde later op NEC, dat vorig seizoen degradeerde naar de Jupiler League. Aanvoerder Yuri Rose blikt vooruit.

Rose is inmiddels gepokt en gemazeld in de voetballerij. De 35-jarige aanvoerder van Ajax Zaterdag speelde in zijn loopbaan voor achtereenvolgens FC Volendam, Heracles Almelo, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam, De Graafschap en SC Cambuur, alvorens hij vorig seizoen een punt zette achter zijn profbestaan en neerstreek in Amsterdam. Ondanks vele jaren ervaring bewaart de Noord-Hollander weinig goede herinneringen aan het nationale bekertoernooi. ,,Hoewel ik met zes doelpunten wel een keer topscorer ben geweest", doelt hij op de jaargang 2003/2004. ,,Dat jaar bereikten we met Heracles Almelo de kwartfinale, waarin we als eerstedivisionist uiteindelijk met 3-2 van FC Utrecht verloren. Dat zijn wel een beetje mijn hoogtepunten in de beker."

Deze woensdagavond mag Rose tegen De Valk op herhaling. Als Ajax Zaterdag in eigen huis wint van de Brabantse hoofdklasser wacht in de volgende ronde NEC, dat vorig seizoen degradeerde naar de Jupiler League. ,,Dat zou wel leuk zijn, met name voor de jongens die nog nooit tegen een profclub hebben gespeeld. Al moeten we natuurlijk eerst nog zien te winnen van De Valk."

Gezien zijn achtergrond bij De Graafschap zou een wedstrijd tegen NEC voor Rose een speciaal tintje hebben. ,,Bij onze supporters leefden de derby’s tegen Vitesse en NEC altijd heel erg, maar ook voor de spelers waren dit leuke wedstrijden om te spelen." Of Ajax Zaterdag het hoofd kan bieden aan NEC of andere topteams uit de eerste divisie waagt de ijverige middenvelder van weleer te betwijfelen. ,,Als je reëel bent niet. Dan moeten wij een heel goeie dag hebben en zij een heel slechte. Of je moet net even geluk hebben, maar normaal gesproken wordt de KNVB-beker een moeilijk verhaal voor ons."


Ajax Zaterdag zag na de promotie naar de Topklasse bovendien de nodige ervaring wegvallen uit de selectie. ,,Danny Schenkel is gestopt, Paul Quasten vertrokken naar Almere City en onze nieuwe aanwinst Karim Bridji is nog geblesseerd", somt Rose het (nog) niet beschikbare legertje oud-profs op. ,,Dat merk je nu wel", refereert hij aan de 2-0 competitienederlaag van afgelopen weekend tegen Barendrecht. ,,We waren duidelijk niet bij de les en stonden na één minuut spelen al met 1-0 achter. Vervolgens hebben we daar de hele eerste helft last van gehad. Na rust herpakten we ons en waren we dicht bij de gelijkmaker, maar deed een counter in de laatste minuut ons de das om. Het was in elk geval een wijze les."

Ondanks de valse start is Rose benieuwd tot hoeveel Ajax Zaterdag dit seizoen in staat is. ,,Het is voor ons nog even zoeken. Dat heeft vooral te maken met onze korte voorbereiding, waarin we bovendien tegen teams uitkwamen die het ons niet moeilijk maakten. Daarnaast is de overgang naar de Topklasse best groot. Je merkt dat spelers op dat niveau net iets slimmer zijn dan in de hoofdklasse." Dus rust daar een taak voor de captain, die meer dan vierhonderd wedstrijden speelde in het betaalde voetbal. ,,Dat is misschien wel zo, maar de jongens moeten het uiteindelijk toch zelf oppakken."

Rose, die aan het eind van het seizoen 2012/2013 – ondanks een tot 2014 doorlopend contract - bij SC Cambuur zijn schoenen aan de wilgen hing, lijkt desalniettemin bezig aan zijn tweede jeugd. ,,Al merk ik wel dat het minder gaat dan een paar jaar geleden", voegt hij daar lachend aan toe. ,,Maar ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik nog op Topklasse-niveau zou voetballen. Vanaf nu bekijk ik het dan ook van jaar tot jaar."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Rob van Vliet (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst