Menu
Rosenberg ontpopt zich voor Ajax als de redder in nood

Rosenberg ontpopt zich voor Ajax als de redder in nood

Een moment van brille en puur killersinstinct leverde Ajax in de thuiswedstrijd tegen Willem II drie kostbare punten op. Markus Rosenberg ontpopte zich in de Amsterdam ArenA als redder in nood door met een messcherpe kopbal de enige treffer van de avond te maken. De Amsterdamse aanhang wist zich verbaal wel raad met de treffer. ,,Ze krijgen voetballes'', golfde het vervolgens pesterig vanaf de tribunes. Zo werden elf brutale blauwhemden alsnog aan de kant geschoven.

Een moment van onachtzaamheid bij de thuisploeg had de ontmoeting tussen Ajax en Willem II een heel ander aanzien kunnen geven. Een terugspeelbal van Thomas Vermaelen bracht zijn keeper Maarten Stekelenburg ernstig in verlegenheid. Een (nogal) ongelukkig verwerkte bal bracht Tilburger Anouar Hadouir in kansrijke positie voor het Ajax-doel. Voor de eerste keer sinds de opening van de ArenA, zullen de Amsterdammers een onwillige graspol hebben bejubeld. De Tilburger gleed onderuit en zag zijn droomkans in rook opgaan. Kans verkeken.

De Ajacieden op het veld en tribune moesten zich tot dat moment tevreden stellen met vooral schoten op doel. Een krachtenspel waarin ook de jonge basisklant Jeffrey Sarpong zich mengde. De kleine nummer 38 aan Ajax-zijde stond zijn mannetje tegen de brutale Brabanders. De tiener kon terugzien op een verdienstelijk debuut als basisspeler. Een ‘basisdebuut’ onder verre van ideale omstandigheden.

,,Op een slechte eerste helft volgde een iets betere tweede'', keek Danny Blind terug op de wedstrijd. ,,Het doel, drie punten halen, is bereikt.'' Heel veel meer kon en wilde de Ajax-coach eigenlijk niet kwijt over de vlakke midweekse ontmoeting met Willem II, de nummer voorlaatst in de Eredivisie. Het duel zonder al te veel hoogte- of dieptepunten nodigde dan ook niet bepaald uit tot uitgebreid nabeschouwen.

Ook al niet omdat Tomás Galásek de strijd halverwege geblesseerd moest staken. De middenvelder liep een lichte verrekking op aan de hamstring. De Tsjechische aanvoerder moet daarom maximaal twee weken rust nemen. Heitinga verving Galásek het tweede bedrijf. Met de invaller in het hart van de verdediging, schoof Hedwiges Maduro door naar het middenveld. Met een aanvallendere rol voor linksback Emanuelson en de opnieuw nuttig spelende Olaf Lindenbergh als kersverse captain, nam Ajax direct het initiatief. Het bleek de inleiding op de kostbare goal van Zweedse makelij. Negen minuten na de hervatting kwam Emanuelson in balbezit, waarna de offensieve back de bal vakkundig verzond richting Rosenberg.

Een Zweedse hoofdknik later lag de bal eindelijk in het goede net. De ruim 44.000 toeschouwers kregen daarmee toch waarvoor ze waren gekomen: juichende Ajacieden.

De magere voorsprong had verstevigd kunnen, of zelfs moeten worden. Onfortuinlijk genoeg kwam Klaas Jan Huntelaar, na een prima voorbereiding van Rosenberg, nét een stapje te kort om keeper Tristan Peersman opnieuw te verslaan. Niet veel later joeg ook de mee opgestoomde rechtsback Zdenek Grygera de bal nog huizenhoog over het Tilburgse doel.

,,We hebben behoorlijk en naar onze mogelijkheden gespeeld’’, blikte Willem II-trainer Kees Zwamborn op zijn beurt terug. ,,Misschien hadden we hier vanavond zelfs een gelijkspel uit kunnen halen. Dit geeft ons in elk geval vertrouwen voor de komende weken.’’

Het vervolg bracht toch nog een mooi Ajax-moment. Vooral voor Ajacied Robbert Schilder. Het talent zag een leerzame maand, sinds zijn overheveling van Jong Ajax naar de selectie van Blind, beloond met een officieel debuut. De wissel 33 (het shirtnummer van Schilder) voor 38 (Sarpong) bezorgde eerstgenoemde zijn voorlopige hoogtepunt als Ajacied.

Wellicht inspireerde Schilders branie de Ajax-supporters tot nieuwe spreekkoren boordevol Amsterdamse humor. Na het ‘voetballes’ schalden het ‘kampioenen’ en ‘Europa in’ nog door de voetbaltempel. Spreekkoren met een prettige kwinkslag naar de realiteit. Ondanks alles: doel bereikt!

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax-Willem II