Menu
'Rostov heeft het geweldig gedaan'

'Rostov heeft het geweldig gedaan'

Ajax neemt het in de play-offs van de UEFA Champions League op tegen FK Rostov. De Russische club is voor velen een relatief onbekende club, zo ook voor Ajax-coach Peter Bosz.

Bosz volgde de loting op zijn vrije dag bij hem thuis in zijn tuin. Zijn vrouw bracht hem de telefoon waar op dat moment allerlei berichten met de naam Rostov te zien waren. ,,Het is voor mij een onbekende club”, zei de trainer van Ajax kort na de loting in een eerste reactie. Om daar gelijk aan toe te voegen: ,,Maar wat we wel weten is dat ze vorig seizoen heel knap tweede zijn geworden in de Russische competitie. En ze hebben Anderlecht in de vorige ronde uitgeschakeld.”

Naast Rostov had Ajax ook AS Roma, AS Monaco, Steaua Boekarest of Young Boys kunnen loten. ,,Rostov is natuurlijk een minder aansprekende tegenstander dan bijvoorbeeld AS Monaco of AS Roma, maar dat wil niet zeggen dat Rostov minder goed is. Ze hebben het vorig jaar echt geweldig gedaan door tweede te worden in Rusland. Dat is echt een prestatie van formaat in een competitie met grote clubs als Zenit, CSKA en Spartak Moskou.”

Thuisduel
Ajax start half augustus met een thuiswedstrijd tegen de Russen. ,,De ouderwetse gedachte is dan: je speelt liever eerst uit, zodat je het thuis eventueel nog goed kan maken. We moeten het echter nemen zoals het komt. Als we eerst thuis spelen, dan moeten we ons op daar op instellen.” Bosz vervolgt: ,,Veel mensen dachten na de 1-1 in de thuiswedstrijd tegen PAOK dat het voorbij was. Toch sleepten we de volgende ronde vervolgens - op een niet heel fraaie manier - uit het vuur in Griekenland.”

Thuiswedstrijd tegen FK Rostov op dinsdag 16 augustus: https://t.co/jslu647eKL #UCL #ajaros pic.twitter.com/CE5jpB9qPW

— AFC Ajax (@AFCAjax) 5 augustus 2016

Zoals gebruikelijk gaat Tonny Bruins Slot voor de technische staf zo snel mogelijk alles op een rijtje zetten over Rostov. ,,En verder gaan we uiteraard de beelden van de duels met Anderlecht bekijken.” Over de verre uitreis naar Rusland zei Bosz: ,,Het is natuurlijk niet ideaal. Maar ik ben altijd heel praktisch ingesteld. Dit is de loting en hier gaan we ons op instellen. We hebben een lange reis voor de boeg en dat gaan we volgens een zo goed mogelijk schema doen.”

Ten opzichte van het vorige Europese duel met PAOK kan Bosz inmiddels een beroep doen op aanwinst Davinson Sánchez. De Colombiaanse verdediger sloot later aan vanwege verplichtingen op de Copa Libertadores met zijn vorige club en was tegen PAOK nog niet speelgerechtigd. Hij reisde wel naar Griekenland om zijn teamgenoten alvast wat beter te leren kennen. De benodigde papieren zijn inmiddels allemaal in orde waardoor hij per vandaag in alle competities inzetbaar is, al is dat geen garantie dat Bosz direct een beroep op hem zal doen. ,,Hij heeft nog niet met ons meegetraind. We kennen hem daardoor nog niet goed en dat geldt andersom voor hem natuurlijk ook. We moeten elkaar nog goed leren kennen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst