Menu
Route naar 1/8 finale Youth League

Route naar 1/8 finale Youth League

Ajax A1 treedt dinsdagavond in de achtste finale van de UEFA Youth League aan tegen de leeftijdsgenoten van AS Roma. Als poulewinnaar heeft Ajax in deze ´alles of niets´-wedstrijd het thuisvoordeel. Voor de winterstop behaalde Ajax 14 punten in Poule F, en wist daarin maar liefst 19 keer te scoren. Een terugblik op de zegetochten van Ajax A1 in Europa.

Waar de krachtsverhoudingen in de 'grote' UEFA Champions League de laatste jaren vooraf al duidelijk zijn, is dat bij de Youth League altijd afwachten. Het is lastig inschatten waar de kwaliteiten van de tegenstander liggen, en zodoende was het spannend om te zien waartoe Ajax in de eerste poulewedstrijd tegen Paris Saint Germain o/19 in staat zou zijn.

Ajax schoot tegen de club uit Parijs direct uit de startblokken. Bij rust stond het al 3-0 in het voordeel van de A-junioren van Ajax. Na rust ging de masterclass verder en dankzij drie doelpunten van uitblinker Donny van de Beek werden de fysiek sterkere Fransen met 6-1 van het kastje naar de muur gestuurd. Na deze monsterzege was het eigenlijk al duidelijk dat de strijd om de koppositie tussen Ajax en de o/19-formatie van FC Barcelona zou gaan.

Enkele weken later haperde de aanvalsmachine iets in Larnaca, waar Ajax aantrad tegen de junioren van FC APOEL. Onder de snikhete zon hielpen de Ajacieden een groot aantal kansen om zeep, en hoewel de Cyprioten tegen het einde van de wedstrijd van de kramp amper op hun benen konden blijven staan hielden ze stand. Met een tegenvallende 0-0 keerde Ajax terug en kon zich opmaken voor de titanenstrijd met Barcelona.

Volle bak op de Toekomst tijdens Ajax A1 - FC Barcelona o/19. Volle bak op de Toekomst tijdens Ajax A1 - FC Barcelona o/19.

In een eveneens heet Catalonië was Ajax aanvankelijk superieur aan Barcelona en na ruim een half uur stond het dan ook 0-2. Ajax zat op rozen, maar een rode kaart voor Nathan Leyder gooide roet in het eten. Barcelona liet zien dat het niet voor niets een hoog aangeschreven voetbalinstituut heeft en kwam met een man meer terug tot 2-2. Teleurstellend, maar in de thuiswedstrijd zou Ajax af moeten kunnen rekenen met deze opponent.

Dinsdag 4 november was een mooie dag voor Ajax en sportcomplex de Toekomst. Na de goede resultaten in Europa en de competitie waren veel supporters nieuwsgierig geworden naar de talenten. In grote getalen dromden zij richting de Borchlandweg. In totaal 3.500 Ajacieden en voetballiefhebbers zagen twee aan elkaar gewaagde teams, waar ze genoten van de pas 16-jarige Carel Eiting als uitblinker in de verdediging. Op het middenveld vielen dirigent Van de Beek en de fijnbesnaarde Abdelhak Nouri op. Laatstgenoemde stelde Vaclav Cerny uiteindelijk in staat om de 1-0 te scoren.

Barcelona kwam nu níet meer terug en zo werd het een geweldige Ajax-avond, waar tal van Ajax-coryfeën de brutale jonkies zagen schitteren op het veld. Overwintering lag voor het grijpen, en in de uitwedstrijd tegen PSG zou Ajax het -zeker gezien de eerdere 6-1 overwinning- af moeten kunnen maken.

PSG-uit bleek de doorbraak van Zakaria El Azzouzi in de A1. Zijn derde basisplek bleek een gouden greep, want met vier goals was El Azzouzi zeer belangrijk in de uiteindelijke 3-6 zege in Parijs. Nouri en Cerny completeerden het sextet aan goals, en daarmee was na vijf wedstrijden overwintering al een feit.

In de laatste thuiswedstrijd tegen FC APOEL stond alleen de koppositie nog op het spel. En ondanks de 0-0 in Cyprus twijfelde niemand eraan dat Ajax nu wél de drie punten zou pakken. Uiteindelijk stond er een ruime 4-1 zege op het bord, met wederom twee doelpunten van El Azzouzi.

Met 19 gescoorde doelpunten moet Ajax alleen de leeftijdsgenoten van Manchester City en Chelsea voor zich dulden. Manchester City kan overigens de volgende tegenstander van Ajax worden, indien beide clubs de kwartfinale halen. De Britten wonnen al hun wedstrijden, maar moeten in de achtste finales nog af zien te rekenen met Schalke '04.

Ajax A1 - AS Roma o/19 begint dinsdag om 18:30 uur op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis. De wedstrijd wordt LIVE uitgezonden op Fox Sports en Ajax Exclusive TV.

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees