Menu
Rouwdeken over de Toekomst

Rouwdeken over de Toekomst

,,Als ik er nu zo over praat, raak ik opnieuw emotioneel.” Ron van Ekeris, een 65-jarige Ajacied uit Nieuw-Vennep, pinkt een traantje weg. Het overlijden van Johan Cruijff heeft hem geraakt. ,,Jullie mogen best weten dat ik er kapot van ben.”

Het heengaan van Nederlandse beste voetballer ooit hing zaterdag, tijdens de eerste dag van de ABN AMRO Future Cup, als een rouwdeken over de Toekomst. Op het jaarlijkse paastoernooi was veel minder of eigenlijk geen ruimte voor uitbundigheid. Cruijffs overlijden heeft er ingehakt bij vele Ajacieden en voetballiefhebbers.

Het was Edwin van der Sar rond de klok van half 12 af te zien dat hij het er moeilijk mee had. De Ajax-directeur hield zicht- en voelbaar geëmotioneerd een toespraak, voorafgaand aan de minuut stilte die zou volgen. Rond de middencirkel was op dat moment een grote kring gevormd. Daartussen stonden Ajax en Barcelona, de clubs die Johan Cruijff liefhad.

Nummer 14
Cruijff zal voor altijd verbonden blijven aan veertien, het nummer dat door hem haast mythische proporties kreeg. Voor Van Ekeris leed het geen enkele twijfel dat hij bij het bezoeken van de Future Cup samen met zijn twee kleinkinderen een oud-shirt van Cruijff zou aantrekken. Door het toch frisse voorjaarsweer ging daar een jas overheen, waardoor het shirt niet zichtbaar was. Voor de gelegenheid liet Van Ekeris hem toch zien.

Edwin van der Sar sprak geëmotioneerd het publiek toe.
Edwin van der Sar sprak geëmotioneerd het publiek toe.

,,Ondanks dat ik maar drie jaar jonger ben, was Cruijff voor mij een jeugdidool. Dat zet me tegelijkertijd aan het denken, want voor mijn gevoel ben ik met mijn 65 jaar nog lang niet klaar op deze wereld. Ik heb de afgelopen dagen veel aan Cruijff moeten denken”, vertelt hij. ,,Na de wedstrijd van Ajax tegen Red Bull Salzburg ga ik nog naar de ArenA om het condoleanceregister te ondertekenen.”

Bas Bruines (52) staat er iets nuchterder in. Hij bewonderde Cruijff eveneens, maar een jeugdheld is het niet. ,,Daar ben ik te jong voor”, stelt hij. ,,Maar ik ben zelf ook in de voetballerij bij Pancratius actief als voetbal- en keeperstrainer en heb wel veel van hem geleerd. Al was ik het niet altijd met hem eens.”

,,Natuurlijk was het bericht van zijn overlijden een schok”, vertelt Bruines. ,,Het blijft schrikken als iemand die zoveel heeft betekend voor het Nederlandse voetbal overlijdt.” Maar geheel als een verrassing kwam het niet. ,,Ik werk in de zorg en vind het nog wonderbaarlijk dat het een halfjaar heeft geduurd. Met longkanker kan het enorm snel gaan.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst