Menu
Ruben Ligeon kijkt liever vooruit

Ruben Ligeon kijkt liever vooruit

Oranje onder 17 jaar maakte zondag een valse start op het WK in Nigeria. Tegen de leeftijdgenoten van Colombia ging de ploeg van coach Albert Stuivenberg met 2-1 onderuit. Ajacied Ruben Ligeon maakte de openingswedstrijd als basiskracht van Oranje van heel dichtbij mee.

De verdediger heeft de teleurstelling een plekje gegeven, de domper van het verloren openingsduel is bijna verwerkt. Ligeon (in het dagelijks voetballeven speler van de A1) en zijn collega-jeugdinternationals hebben ook geen andere keuze. Woensdag wacht alweer de tweede – en nu al cruciale – groepswedstrijd. Gambia moet hoe dan ook worden verslagen om uitzicht te houden op een langer verblijf op het titeltoernooi. De vice-Europees kampioen is niet naar Afrika gekomen om ‘slechts’ deel te nemen aan de groepsfase.

,,We begonnen sterk tegen Colombia’’, opent Ligeon zijn terugblik vanuit Nigeria. ,,Maar gaandeweg de wedstrijd kregen we het iets lastiger en zakten we wat terug. Het veld werd daardoor te groot. In zulke warme omstandigheden wordt het voetbal er dan niet makkelijker op.’’ De gelijkmaker (1-1), uit een penalty van Oranje-aanvoerder Oguzhan Özyakup, was een spaarzaam hoogtepunt in het treffen met de Zuid-Amerikanen. Een tweede tegentreffer werd Oranje alsnog fataal. Naast Ligeon had ook zijn clubgenoot Dico Koppers een basisplaats in het elftal van Stuivenberg. De Ajacieden Ouasim Bouy en Tom Boere moesten genoegen nemen met een invalbeurt. Verder maken ook Warner Hahn, Stan Berrevoets en Joël Veltman deel uit van de Oranje-selectie.

Ruben Ligeon in actie als Ajacied op de Toekomst tegen ADO Den Haag A1. Ruben Ligeon in actie als Ajacied op de Toekomst tegen ADO Den Haag A1.

De Colombianen waren wellicht ook beter gewapend tegen (of wellicht: meer gewend aan) de bijzondere speelcondities in Nigeria. Ligeon: ,,Nigeria is echt een warm land. Dat maakt het spelen best zwaar. Bovendien zie je hier veel armoede. De velden vallen hier ook wel een beetje tegen. Het is, kortom, allemaal heel anders dan in Nederland.’’

Ook de sfeer in het UJ Esuene Stadion in Calabar zal de internationals lang bijblijven. De arena waarin Colombia – Nederland werd gespeeld was volgepakt met liefst 11.000 toeschouwers. ,,Die zorgden voor een bijzondere sfeer’’, vervolgt Ligeon. ,,De toeschouwers hier maken ook veel muziek tijdens de wedstrijd; je weet bijna niet wat je meemaakt. Of ik ooit eerder voor zoveel mensen heb gespeeld? Tijdens de finale van het EK voor spelers tot 17 jaar zaten er meer mensen op de tribunes. Dit was dus geen nieuwe ervaring. Maar speciaal blijft zoiets natuurlijk wel.’’ Op Duitse voetbalgrond verloor Onder 17 de EK-finale met 2-1 van het gastland.

Ligeon weet dat hij op dit moment alleen maar vooruit moet kijken. Woensdag is het stadion in Calabar opnieuw het strijdtoneel. Vanaf 16.00 uur moéten goede voetbalzaken worden gedaan. ,,In het stadion hebben we Gambia al kort aan het werk gezien tegen Iran. En vandaag hebben we al meer gehoord over de komende tegenstander. Het enige waar we ons nu op moeten focussen is een goed resultaat halen in de komende duels.’’ Zaterdag 31 oktober sluit Onder 17 de groepsfase af met een wedstrijd tegen Iran. Het WK voor spelers tot 17 jaar duurt tot en met 15 november.

Blijf het WK onder 17 jaar volgen op de website!

Portretfoto: Pro Shots