Menu
Rudy Poolse voorganger Milik

Rudy Poolse voorganger Milik

Ajax treft donderdag de Poolse club Legia Warschau in de Europa League. Voor Arek Milik een aparte ervaring om tegen een club te spelen uit zijn vaderland. De huidige Ajax-spits is niet de eerste Pool in de selectie. Want met de komst van trainer Morten Olsen in 1997 kwam ook Andrzej Rudy naar Ajax. Een gevluchte Pool, die zijn nieuwe thuis zocht in Duitsland.

Arek Milik weet dat Andrzej Rudy de landgenoot is, die hem voorging in Amsterdam, maar daar houdt zijn kennis van de voormalige middenvelder op. In de Kick Off eerder dit seizoen zei hij: ,,Ik ken Rudy niet en heb hem dus ook niet gesproken toen Ajax belangstelling toonde. Ik heb wel gehoord dat hij hier in zijn tijd behoorlijk succesvol is geweest."

Dat was toen Milik net geboren was. Rudy (inmiddels 49 jaar) speelde eind jaren negentig twee seizoenen voor Ajax. Vooral zijn eerste dienstjaar werd een memorabele aaneenschakeling van overwinningen, die eindigde met zowel de kampioensschaal als de KNVB Beker. Een jaar later volgde nogmaals de nationale beker. Rudy speelde 41 competitiewedstrijden voor Ajax en scoorde daarin drie keer.

Dat hij bij Ajax kwam was niet heel verwonderlijk voor wie verder keek dan dat een onbekende Pool opeens bij de Amsterdammers op het veld stond. Want de trainer van destijds en de speler kenden elkaar al jaren. Olsen was nog als speler actief bij FC Köln, op het moment dat Rudy daar ook al actief was. Als 22-jarige was hij als Poolse speler in 1988 nooit teruggekeerd van een toernooi in Italië. Hij bleek één van de laatste vluchtelingen die het communistische staatsterreur niet van nabij wilde ondergaan.

Toen Olsen trainer bij Köln werd, kwam hij de spits als speler tegen. Olsen vertrok naar Bröndby en leende Rudy een paar maanden vanuit Duitsland. Het seizoen voordat Rudy naar Ajax kwam, was hij met Eric Gerets als trainer kampioen geworden met het Belgische Lierse SK. Maar toen Olsen in 1997 naar Ajax kwam haalde hij Andrzej Rudy als breedte-aankoop naar Ajax. ,,Dat was voor mij geen belemmering naar Ajax te komen. Ajax kwam als verrassing, daar was ik trots op als 31-jarige. Bovendien zei de trainer dat ik door het zware wedstrijdschema toch wel aan mijn speelminuten zou komen. En dat is al gebleken”, zei hij in november 1997, toen hij slechts enkele maanden als Ajacied op een voetbalveld stond.

In dat eerste seizoen kwam Rudy ook in zeven duels in de UEFA Cup in actie. Bij NK Maribor maakte hij ruim een kwartier voor tijd zijn Europese debuut als vervanger van Michael Laudrup. Met een teleurstellende en als een nederlaag voelende 1-1 verliep dat eerste optreden niet naar wens. Maar in de return had de Poolse spits wel een basisplaats. Die wedstrijd ging vele malen beter dan het uitduel. Pas bij 9-1 stokt de teller. Rudy scoorde niet. Zoals hij dat nimmer voor Ajax zou doen op internationaal podium. Met slechts drie goals in de 41 wedstrijden die hij achter zijn naam had, werd duidelijk dat Ajax een weliswaar zeer geliefde en zeker geen slechte speler binnen had gehaald. Maar geen doelpuntenmaker. Zoveel was na twee seizoenen wel duidelijk. De drie goals die hij maakte waren het openingsdoelpunt in zijn debuutwedstrijd tegen Vitesse (12 augustus 1997, 5-0), de 4-0 tegen FC Volendam (14 maart 1998, 6-1) en de 1-0 tegen FC Twente (5-0, 18 oktober 1998).

Daarna keerde hij weer terug naar België waar hij nog een seizoen bij Lierse SK en Westerloo speelde. Hij sloot zijn voetballoopbaan af in Duitsland, waarna hij jeugdtrainer werd. Momenteel Rudy is jeugdtrainer bij Euskirchen, een officiële partnervereniging van 1. FC Köln.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst