Menu

Ruime overwinning Jong Ajax in Amstel Malt Cup

In de tweede poulewedstrijd in de Amstel Malt Cup, de Amstel Cup voor Beloftenelftallen, boekte Jong Ajax donderdagavond een ruime zege op Jong Excelsior. Halverwege was het al 3-0 door Culina, een eigen doelpunt en Esajas. Na rust bepaalden De Ridder en Lindgren de eindstand op 5-0. Ajax was duidelijk de betere, maar had zeker nog een aantal keer vaker moeten scoren. Door de overwinning plaatsten de Amsterdammers zich voortijdig voor de achtste finales.

Op twee plaatsen was het team van trainer John van ’t Schip veranderd ten opzichte van de bekerwedstrijd van afgelopen maandag. Nu stond Sander Boschker in plaats van Maarten Stekelenburg in het doel, en maakte Anthony Obodai geen deel meer uit van de selectie. Thomas Vermaelen, die inmiddels was teruggekeerd van een interland met het Belgisch jeugdelftal, begon weer als centrale verdediger. Voor de rest was de basiself identiek aan maandag tegen AZ.

Van Jong Excelsior werd eerder in competitieverband verloren. In Rotterdam beschikte coach André Hoekstra toen over een aantal eerste elftalspelers, vanavond moest hij zijn eigen selectie aanvullen met zes A-junioren. Ajax was desondanks gewaarschuwd. Maar vanaf het begin had de thuisploeg donderdagavond balbezit. Het was meteen eenrichtingverkeer naar het doel van Aydemir. Ajax speelde af en toe slordig, leed onnodig balverlies en daardoor konden de snelle Rotterdammers een aantal keer counteren. Een scherpe dieptepass van Jong Excelsior werd twee keer in het eerste kwartier bijna gevaarlijk, ware het niet dat de eerste keer werd gevlagd voor buitenspel en de tweede keer Sander Boschker goed uit zijn doel kwam en nog buiten zijn keepersgebied kon opruimen.

Jong Ajax stelde er een aantal kansjes tegenover, maar kon de wedstrijd nog niet openbreken. ,,In het begin hadden we het lang niet makkelijk’’, stelde Van ’t Schip. ,,Hun buitenspelers trokken veel naar binnen en zij verdedigden een op een. Het was wachten op ons eerste doelpunt. Toen we in de competitie tegen ze speelden viel die niet, nu gelukkig wel.’’

Het duurde een half uur eer Jason Culina de score kon openen. José Valencia passte op Daniel de Ridder, die koers zette richting cornervlag. Vanaf daar gaf de goed spelende rechtsbuiten een strakke voorzet, die door Culina voor Aydemir kon worden binnen getikt. Even later had de Australiër zijn tweede doelpunt moeten maken. Een mooie variant van een vrije trap, er was duidelijk op geoefend, werd door Etienne Esajas achter de muur geplaatst, waar Culina vrij voor de keeper stond. Van dichtbij schoot hij de bal echter hoog over.

Toch werd het enkele minuten later alsnog 2-0, zij het door een onfortuinlijke beweging van Nicky van Katwijk van Excelsior. Een vrije trap van Ajax tikte de Rotterdamse verdediger pardoes achter zijn eigen keeper. Een beetje verbouwereerd gooiden de Ajacieden toch hun handen in de lucht om de onverwachte meevaller te vieren. Even daarvoor had Ajax een tegenvaller te verwerken gekregen: Thomas Vermaelen verstapte zich en moest met een hamstringblessure het veld verlaten. Michael Krohn-Dehli zou na de tweede goal zijn plaats innemen.

Het verzet van Excelsior was gebroken. Ajax begon wat soepeler te spelen. Etienne Esajas, de technische linksbuiten, liet op slag van rust zien hoe soepel. Na een vloeiende aanval, die begon op rechts bij Daniel de Ridder, werd de bal steeds een tikje breder geschoven tot die bij Esajas op links in de voeten belandde. De aanvaller zette zijn voet onder de bal die met een boogje over de keeper heen zeilde. Het was een lob die op prachtige wijze achter de keeper belandde.

Meteen na rust kwam Ajax weer in balbezit en leek Rasmus Lindgren te scoren. Arbiter Winter had echter buitenspel geconstateerd en keurde de treffer af. Enkele minuten later brak Michael van Laere namens Excelsior aan de andere kant door, maar weer kwam Boschker ver uit zijn goal om op te ruimen. De keeper kreeg het voor zijn doel nauwelijks druk, alleen kwam hij af en toe ver uitlopen om een doorgebroken speler succesvol af te stoppen.

Ajax bleef aanvallen. En waar de Ajacieden in de eerste helft nogal eens slordig waren in de passing, ontstonden nu mooie vloeiende aanvallen. Hoewel de pupillen van Van ’t Schip en Van Basten duidelijk beter zijn gaan voetballen de laatste weken, lukt een ding nog veel te weinig: scoren. Het ene schot na het andere werd op Aydemir afgevuurd. De goalie van Excelsior keepte een superwedstrijd, maar ook kan gezegd worden dat de Ajacieden voor het doel scherpte misten. Culina, Krohn-Dehli, De Ridder, de later ingevallen Fred Benson Erchiah, Jamal Akachar, allemaal hadden ze het net moeten vinden.

Pas twaalf minuten voor tijd gebeurde dat opnieuw. En wederom vanuit een moeilijke positie. Daniel de Ridder lobde bijna vanaf de achterlijn achter de vijandelijke keeper. Het moet gezegd, áls de Ajacieden scoren, doen ze dat goed. Het doelpunt van De Ridder was er een, net als die van Esajas, om in te lijsten. Tenslotte luisterde Rasmus Lindgren zijn goede spel in de laatste minuut ook op met een doelpunt. Walker zette de Deen met een mooi passje vrij voor de keeper. Lindgren haalde uit en schoot makkelijk in het net: 5-0.

,,In de eerste fase van de wedstrijd moesten we ons spel vinden’’, analyseerde Van ‘t Schip. ,,We speelden met een man voor de verdediging en met twee linksbenigen, Vermaelen en Valencia, in het centrum van de verdediging. Toen Krohn-Dehli ook voor de verdediging ging spelen, konden we beter de vrije man vinden en het spel domineren. We kregen meer grip op de tegenstander. We hadden er in de tweede helft alleen zeker vijf doelpunten bij moeten maken’’, vond de trainer. ,,Maar we weten inmiddels dat het moeilijk is voor ons om te scoren.´´