Menu

Ruime overwinning Jong Ajax

Het was alweer een tijdje geleden volgens trainer John van ´t Schip, dat Jong Ajax aan een overwinning kwam in de Beloftencompetitie. Jong NAC was donderdagavond de tegenstander, met evenveel punten uit evenzoveel wedstrijden. Maar echt spannend werd het niet. Bij rust was het al 2-0, na negentig minuten waren de Bredanaars met 5-0 verslagen. David Mendes da Silva speelde voor het eerst sinds zijn komst naar Ajax in het Ajax-shirt.

John O´Brien stond in de basis. De Amerikaan speelde afgelopen maandag al een uur tegen Jong PSV, tegen NAC kon hij de negentig minuten vol maken. Ook nieuw in de opstelling van Van ´t Schip was Mendes da Silva. De Rotterdammer werd na de winterstop gehuurd van Sparta, maar kon tot dusverre zijn kwaliteiten niet laten zien. Op het trainingskamp in Portugal raakte hij geblesseerd aan zijn enkel. Donderdagavond speelde hij een uur. Tegen het zwakke NAC speelde hij een sterke wedstrijd in de Amsterdamse verdediging.

Van ´t Schip: ,,Mendes da Silva speelde een goede wedstrijd. Hij blijft de komende dagen met ons meetrainen, dan kan hij op wat lager niveau weer wennen aan groepstraining. Als hij weer helemaal op krachten is, gaat hij zo spoedig mogelijk naar het eerste.” Mendes Da Silva zelf was blij dat hij eindelijk weer een wedstrijd kon spelen. ,,Ik speelde vandaag pijnvrij, dat is goed nieuws. Ik heb veel getraind de afgelopen tijd, maar het was wel weer even wennen. Waar het nu vooral om gaat, is dat ik conditie opdoe. Maar ik ben tevreden over mijn spel vandaag, het is lekker om weer mee te doen”, aldus de verdediger.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd. Al na tien minuten tekende Stefano Seedorf voor de 1-0. In het midden werd de Ajacied, die speelde op de nummer 10-positie, aangespeeld. Na een versnelling liep hij het zestienmetergebied in en schoot hij makkelijk in de verre hoek. Keeper Christiansen was kansloos. Daarna zakte Ajax wat in, maar NAC kon niet veel terugdoen. Vlak voor rust verdubbelde Cameron, een A-junior die voor het eerst met Jong Ajax meespeelde, de voorsprong. De spits won een kopduel van Christiansen en kon daarna de bal makkelijk het doel in lopen.

,,Seedorf was scherp in de afwerking en speelde agressief. Ook over Cameron ben ik tevreden. Hij is een eerstejaars A-junior en was betrokken bij twee goals, de tweede maakte hij zelf”, oordeelde Van ´t Schip positief na afloop over de twee doelpuntenmakers.

Na rust werd het al snel 4-0. Het derde Amsterdamse doelpunt kwam drie minuten na rust van de schoen van Seedorf. Nog geen twee minuten later zette Esajas voor vanaf links. Het was echter geen Ajacied die de bal raakte, maar NAC'er Kerstens die de bal via zijn hak achter zijn eigen keeper bracht. Het was een gelopen race. Ajax bleef het spel domineren en ondanks het feit dat Robet Zwinkels de bal een keer uit zijn handen liet glippen, werd NAC niet een keer echt gevaarlijk. Een kleine tien minuten voor tijd maakte Seedorf zijn derde treffer, op bijna gelijk wijze aan zijn eerste. Nu kwam hij iets meer van rechts voordat hij de Bredase doelman met een harde knal passeerde.

De trainer kon niet anders dan tevreden zijn. ,,De uitslag is erg belangrijk voor ons. We zaten erg op deze overwinning te wachten. Uit de laatste paar wedstrijden hadden we slechts een paar punten. Vandaag was NAC eigenlijk geen partij voor ons. Wij hadden veel ruimte op de vleugels, want NAC kneep naar binnen. Daar hebben we goed gebruik van gemaakt. We spelen zo wisselvallig omdat we een jonge ploeg hebben. Slechts een aantal teams speelt in een vaste samenstelling. Het kan dus zomaar zijn dat de volgende wedstrijd weer helemaal anders is. Maar vandaag was eigenlijk alles positief”, vond van ´t Schip.

Door de overwinning van Jong Ajax heeft de ploeg nu 19 punten uit 12 wedstrijden. Omdat Jong Twente – Jong Feyenoord is uitgesteld, klommen de Amsterdammers vanavond van de zevende naar de vijfde plaats.