Menu
Ruime overwinning niet genoeg voor Ajax

Ruime overwinning niet genoeg voor Ajax

Ajax bewees zondag ook tegen NEC over royaal scorend vermogen, een ijzersterk middenveld en een betrouwbare defensie te beschikken. De 1-4 overwinning in Nijmegen bleek echter onvoldoende om FC Twente het koploperschap op de slotdag afhandig te maken. Ondanks klinkende eindcijfers (punten, doelsaldo) besluit Ajax het seizoen 2009 – 2010 met een tweede plek.

Ajax deed in koud en nat Nijmegen op de slotdag van de competitie wat het moest doen. De wedstrijd snel beslissen, om de druk op FC Twente optimaal te houden. Meer kon de achtervolger niet doen. De openingstreffer van Luis Suarez gold daarbij als een prima start. De Uruguayaan rondde zelf uitstekend af (krulbal over Gabor Babos heen) en profiteerde ook van voorbereidend werk van Demy de Zeeuw. De middenvelder werd nauwelijks gehinderd voor hij de zestien binnenstormde, waarna de bal werd afgelegd op Ajax’ topschutter: 0-1.

Met de voorsprong én een (dan nog) doelpuntloze tussenstand in Breda, waren de Amsterdammers virtueel koploper in de Eredivisie. Acht minuten later nam FC Twente het koploperschap alweer over. Een treffer van Bryan Ruiz bezorgde ook de tukkers een 0-1 voorsprong tegen NAC.

Ajax liet zich door het tegenvallende nieuws vanuit Breda niet van de wijs brengen en drukte door. Onder de ogen van onder meer oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar (zaterdagavond nog gespeeld met AC Milan, vervolgens vliegensvlug richting Nijmegen gevlogen) zorgde De Zeeuw voor de 0-2. Nadat Suarez de bal, links in zijn eigen verdediging (!) veroverde, belandde de bal via Urby Emanuelson voor de kicksen van De Zeeuw. De verbindingsspeler schoot van dichtbij raak. Nog voor de rust leverde ook Marko Pantelic zijn aandeel in de Ajax-doelpuntenproductie. De Serviër rondde een korte slalom door de NEC-defensie af met een even verrassend als kiezelhard schot: 0-3.

Met de doelpunten werd vooralsnog alleen het – toch al vette – doelsaldo gespekt. Omdat Twente tegen tien Bredanaars (na vroeg rood voor Feher) een voorsprong koesterde, bleven de Ajacieden ‘gewoon’ op plek nummer twee. De hoop op een helpende hand uit Breda bleef onverminderd groot. De waterkoude, druilerige omstandigheden leken ook in ander opzicht in Amsterdams voordeel. In 2002 werd de landstitel wél veroverd in een nat en druilerig Nijmegen…

Ajax had van zwak NEC bar weinig te duchten. De gespierde taal van (vooral) de oud-Twentenaren bij NEC werd geen moment in daden omgezet. De Ajacieden werden maar weinig in de weg gelegd. Het mini-fluitconcert waarmee de rood-groenen halverwege door de eigen aanhang richting kleedkamer gedirigeerd werden, sprak boekdelen. Alleen na de rust slaagden de NEC’ers erin om Maarten Stekelenburg écht op de proef te stellen. Saïdi Ntibazonkiza wist Steek in de slotminuten via een kopgoal zowaar te passeren.

De Zeeuw bespringt Pantelic. De Zeeuw bespringt Pantelic.

Met de 0-4 van Suarez (intikker, na breedtepass van Emanuelson) werd de druk op de koploper nóg ietsje verder opgevoerd. De 0-2 van FC Twente werd met opvallend luid gejuich begroet door de aanhang van NEC. Jol: ,,Vreemd. Als je met 0-4 achter staat moet je je schamen.’’ De Ajacieden op het veld en in het uitverkochte vak voor uitsupporters begrepen de onheilstijding. De titelrace was ondanks de 1-4 overwinning definitief gelopen. De ploeg met de meeste doelpunten voor, en het minste aantal tegentreffers staat na 34 speelrondes in de competitie met lege handen… Het is een wrange realiteit voor een selectie die de kostbaarste punten morste in de eerste seiszoenshelft.

Luis Suarez krikte zijn doelpuntentotaal op naar 35. De Uruguayaan was dit seizoen met verve de meest trefzekere speler in de Eredivisie. De Ajacied heeft nu samen met Mateja Kezman het eredivisierecord in handen van meest trefzekere buitenlandse speler. De oud-spits van PSV leverde in het seizoen 2002 - 2003 dezelfde prestatie door 35 keer toe te slaan op de Nederlandse velden.

,,Het is een enorm spannende strijd geweest’’, sprak Jol tijdens de persconferentie. ,,Uiteindelijk zijn we het niet geworden. Dat is opzienbarend. Bizar. Of hoe je het ook wil noemen. Maar er is één club die een punt meer heeft dan Ajax. Het gaat om de punten, niet alleen om het doelsaldo. Dat is sport. We hebben aan het idee (een tweede plek, red.) kunnen wennen, maar er is altijd hoop. In het algemeen verliest iedereen wel punten. Behalve Twente. Het ging vandaag vrij gemakkelijk. Maar na de rode kaart in Breda wist je eigenlijk al dat het gelopen was.’’

De teleurstelling van de, op een punt na, misgelopen titel kan donderdag een beetje worden weggespoeld. Donderdag is Feyenoord vanaf 18.30 uur de tegenstander in de tweede finalewedstrijd om de KNVB beker. In de Rotterdamse Kuip verdedigen de Ajacieden een 2-0 voorsprong. Op een derde kampioensster is het (minstens) nog een seizoen wachten. Het seizoen ’09 – ’10 afsluiten met bekerwinst, zal de pijn verzachten. Een klein beetje.

,,Ik moet de jongens een compliment geven’’, besloot Jol. ,,Als je zoveel punten hebt en zoveel goals maakt, verdien je een compliment. De teleurstelling is donderdag hopelijk verwerkt.’’

Houd ook Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van NEC – Ajax en de reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

De spelers groeten de meegereisde supporters. De spelers groeten de meegereisde supporters.
Toby Alderweireld is eerder bij de bal dan Lorenzo Davids. Toby Alderweireld is eerder bij de bal dan Lorenzo Davids.
In de rust was het zo dat Siem de Jong zijn broer Luuk de titel moest gunnen. In de rust was het zo dat Siem de Jong zijn broer Luuk de titel moest gunnen.
Suarez maakte de openingstreffer. Suarez maakte de openingstreffer.
Suarez is blij met zijn treffer. Suarez is blij met zijn treffer.
De 3-0 voorsprong bij rust geeft reden tot juichen. De 3-0 voorsprong bij rust geeft reden tot juichen.
Urby Emanuelson zet voor voordat Pothuizen kan onderscheppen. Urby Emanuelson zet voor voordat Pothuizen kan onderscheppen.
Demy de Zeeuw schiet binnen. Demy de Zeeuw schiet binnen.
Met 35 treffers is Luis Suarez topscorer van de Eredivisie geworden Met 35 treffers is Luis Suarez topscorer van de Eredivisie geworden
Berusting bij Martin Jol. De imposante inhaalrace leverde wel voorronde Champions League op, maar geen titel. Berusting bij Martin Jol. De imposante inhaalrace leverde wel voorronde Champions League op, maar geen titel.
De Ajacieden bedanken de meegereisde fans. Ze hebben alles gedaan wat ze konden, maar het bleek niet genoeg voor de titel. De Ajacieden bedanken de meegereisde fans. Ze hebben alles gedaan wat ze konden, maar het bleek niet genoeg voor de titel.