Menu

Ruime winst op NEC bezorgt Ajax een prima dag

,,Het was een prima dag voor Ajax", vatte trainer Ronald Koeman zondagmiddag na afloop van de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen NEC het heersende gevoel samen. Het was zo'n goede middag omdat PSV verloor van Feyenoord en Ajax bijna het verschil in doelsaldo met de Eindhovenaren wegpoetste. ,,Vooraf heb je in gedachten tot zo'n score te komen en dan is het leuk dat het gebeurt."

Koeman kon die gedachten hebben, want het was NEC immers nog nooit gelukt om te winnen in Amsterdam. In de laatste jaren had zelfs geen Nijmegenaar het net weten te vinden. Logisch - gezien die feiten - dat keeper Joey Didulica zich bijna de hele wedstrijd stierlijk verveelde in het doel.

Vanaf komende week moet de Australiër de concurrentiestrijd weer aangaan met Maarten Stekelenburg. De jonge Haarlemmer maakt namelijk maandagavond zijn rentree, bij Jong Ajax, nadat hij op 19 oktober in de thuiswedstrijd tegen AZ opnieuw aan de bilspier geblesseerd raakte.

De blessures van Trabelsi en Chivu lijken verdwenen. Beiden stonden weer in de verdediging en deden goed werk. Té goed zelfs, vond Koeman. ,,Trabelsi moest ik tegen zichzelf in bescherming nemen. Daarom heb ik hem gewisseld. Hij zit al tegen overbelasting aan, maar als je hem hebt zien spelen: hij bleef maar gaan, bleef naar voren komen. Dan denk ik ‘houd gewoon je positie en speel die wedstrijd rustig uit'.”

Dankzij de dadendrang van Trabelsi kwam Ajax in de zestiende minuut op voorsprong. Scheidsrechter Haverkort had de voordeelregel prima toegepast na een overtreding op Pienaar, waardoor de Tunesiër een van zijn befaamde acties kon maken op rechts.

Ook de voorzet was weer prima, waarna Mido voor zijn man kwam en raak kopte. ,,Ik vond wel dat we voorin de eerste helft te vaak stonden te slapen”, aldus Koeman. ,,We stonden zeven keer buitenspel. Dat komt omdat er niet werd meegedacht en omdat de scherpte ontbrak. Door het gevaar van Trabelsi en de kwaliteit van Mido komen we toch op 1-0. Ik vond ook niet dat we aanspraak mochten maken op meer.”

Reden voor de toeschouwers om een klein fluitconcert in te zetten toen Haverkort voor het rustsignaal blies. Dat trokken de elf van Koeman zich aan, want in de tweede helft walsten de Ajacieden zoals het hoorde over de armoedige ploeg van oud-Ajacied Johan Neeskens heen. Mido en een zelfzuchtige Van der Meyde – die koos voor eigen succes in plaats van de vrijstaande Mido aan te spelen – beslisten de wedstrijd, 3-0.

Gebeurde het in het verleden vaak genoeg dat bij die stand de concentratie verslapte, dat de wilskracht wegvloeide, nu was dat niet het geval. ,,Daarvoor moet ik de spelers een groot compliment maken'', aldus Koeman. ,,Het elftal nam de verantwoordelijkheid om tot het einde toe door te gaan. Om te zorgen dat het publiek genoot. Dat vond ik heel professioneel."

De voortrekkers waren vooral Witschge en Boukhari. De Jong was in het veld gekomen voor Trabelsi, Witschge voor Pienaar en Boukhari voor Van der Meyde, waardoor Sikora naar rechts verhuisde. Ook Pienaar werd tegen zichzelf in bescherming genomen. ,,Omdat hij het ook niet aan kan om drie van die zware wedstrijden in een week te spelen, gezien zijn fysieke gesteldheid”, legde Koeman uit. De trainer hoopt daarom dat de nationale bonden van Tunesië en Zuid-Afrika zijn spelers sparen tijdens de interlands. ,,Ik houd ze liever hier en ik denk dat we daar goede redenen voor hebben, maar we moeten nog met de bonden in overleg."

Witschge, niet geremd door interlandverplichtingen, trof nog de kruising – het was de derde keer die middag dat de kruising succes in de weg lag. Maar Ajax danste over het veld. De ploeg reeg de ene aanval aan de andere en bedacht de mooiste combinaties. Het kon ook allemaal, want van NEC was helemaal niets over. Van der Vaart zette de 4-0 op het bord na een rush van Maxwell.

Ook na die 4-0 ging Ajax door en kwam Chivu in aanmerking voor nummer vijf. Zelf schrok hij van de ruimte die hij kreeg, hield de bal aan de voet en liep het strafschopgebied in. Daar kwam hij in botsing met Youssouf Hersi, Ajacied in NEC-dienst, en ging Chivu neer. Haverkort wees naar de stip en gaf Hersi een rode kaart. Dat was een treurige afgang voor de verhuurde middenvelder. Na Tim de Cler is hij de tweede oud-Ajacied die voortijdig van zijn voormalige thuisveld moest. NEC protesteerde op die kaart zo heftig dat ook aanvoerder Wielaert nog met een gele kaart werd bestraft, tot ergenis van coach Neeskens.

Bergdølmo benutte de penalty en zette Ajax op 5-0. Maar het mooiste doelpunt was voor Nourdin Boukhari. Hij wachtte tot de 90ste minuut alvorens hij afvuurde. Met een schitterende knal besloot hij de enerverende tweede helft in stijl.

Ajax won met 6-0 en door het verlies van PSV tegen Feyenoord is Ajax alleen aan de leiding gekomen op drie punten afstand van PSV en is de ploeg zeven doelpunten ingelopen op het positievere saldo van de Eindhovenaren. Feyenoord staat derde op vier punten.