Menu

Ruime zege Ajax 2 op Huizen

Ajax 2 heeft de eerste poulewedstrijd in het Amstel Cup toernooi met 5-1 gewonnen van de amateurs van Huizen. Vorig jaar kwam de zaterdaghoofdklasser nog door de groepsduels en verloren zij in de eerste ronde van FC Groningen. Op sportcomplex De Toekomst hield de ploeg van trainer Roy Wesseling lang stand, maar in de slotfase liep Ajax weg bij de gasten. Opvallend feit donderdagavond was de korte pauze die scheidsrechter Oskamp net voor rust inlastte omdat de trainer van Huizen het veld niet wilde verlaten. Terwijl hij door de arbiter wel toe gesommeerd was.

Trainer Jan Olde Riekerink moest maar liefst zeven leden van de A-selectie in zijn opstelling inpassen. Reservedoelman Bogdan Lobont stond in het doel en zag voor hem Vierklau, Bergdolmo, Heitinga en Maxwell. Op het middenveld deelde Richard Knopper de lakens uit en speelde Cedric van der Gun een zeer wisselvallige wedstrijd.

Na enkele goede kansen voor Ajax en dito keeperswerk van oud-AZ doelman Werner Kooistra namens Huizen was in de 20e minuut toch de thuisploeg dat op voorsprong kwam. Een afgeslagen vrije trap bracht de bal weer voor de voeten van Richard Knopper. Die aarzelde niet en met een droge knal schoot hij de openingstreffer achter Kooistra.

Lang bleef de voorsprong niet op het bord, want direct vanaf de aftrap baande Huizen zich een weg naar Lobont. Met een snoeiharde kopbal bracht Frank Aboikoni zijn ploeg een minuut later weer langszij.

Na een half uur kreeg Ajax een tegenslag te verwerken toen Kwame Quansah, net hersteld van een blessure, opnieuw een kwetsuur opliep. Hij keerde niet terug binnen de lijnen en werd vervangen door Brutil Hose. Drie minuten voor rust kwam de formatie van Olde Riekerink op voorsprong. Van der Gun schoot nog op Kooistra, Hose deed iets wat hij anders had gepland maar Knopper wist wat hem te doen stond: scoren, 2-1.

Pal daarop verzocht scheidsrechter Oskamp trainer Wesseling na aanmerkingen op de lijnrechter te vertrekken. Wesseling ging echter niet, waardoor de scheidsrechter zelf het veld verliet met iedereen in zijn kielzog. De rust was vervroegd in getreden, want er stond nog een minuut op de klok. Oskamp loste dat op door na een kwartier rust nog een minuut van de eerste helft te laten spelen en beide teams vervolgens van veldhelft te laten ruilen. Trainer Wesseling stond nu wel achter het hek.

In de tweede helft bleven de beste kansen voor Ajax, maar het duurde tot zeven minuten voor tijd voordat iemand er een kon verzilveren. Brutil Hose schoot een voorzet van Van der Gun goed binnen. Drie minuten later schudde de Hagenaar, die tot de 80e minuut niet zijn meest gelukkige wedstrijd uit zijn loopbaan speelde, alle verdedigers en doelman Kooistra van zich met een fraaie slalom en schoot de bal over de doellijn. In de laatste minuut drukte Hose Ajax´vijfde over de lijn, waardoor er met 5-1 werd gewonnen.

Met deze overwinning staat Ajax op een tweede plaats achter Volendam, dat Ado' 20 met 2-7 klopte. Dinsdag speelt Ajax in Heemskerk tegen ADO´20.

Ajax 2-Huizen 5-1 (2-1) 20' Knopper 1-0 21' Aboikoni 1-1 42' Knopper 2-1 83' Hosé 3-1 86' Van der Gun 4-1 90' Hosé 5-1

Opstellingen Ajax: Lobont, Vierklau, Heitinga, Bergdolmo, Maxwell, Walker, Knopper, Van der Gun, Obodai, Quansah (30' Hose), Pienaar Huizen: Kooistra, Witteman, Van der Lugt (89. Bakker), Van Breukelen, Ligeon, Klein, Van der Steen, Ettalhaoui (75.Reesink), Gootjes, Bronkhorst, Aboikoni (43.Brons)