Menu
Ruime zege Ajax Vrouwen

Ruime zege Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen hebben Lierse SK vrijdagavond op een fikse oorwassing getrakteerd. Op de Toekomst werd het 5-0 voor het elftal van Ed Engelkes, dat nauwelijks weerstand ondervond van de Belgische gasten.

Arm Lierse. Tweeënhalf uur heeft de ploeg van Alex Dierckx moeten reizen om vervolgens genadeloos te worden afgedroogd door een tegenstander die op alle fronten beter was: Ajax. De Amsterdamse vrouwen, waarbij aanvoerster Daphne Koster wegens een enkelblessure ontbrak, voetbalden ontspannen, met flair, waarbij legio kansen werden gecreëerd. Het resulteerde in eenrichtingsverkeer richting het doel van de Vlamingen, die een kansloze avond beleefden op de kunstgrassprieten van de Toekomst.

Waar het in Lierse ruim een uur duurde voordat Ajax het vijandelijk verzet kon breken, gebeurde dat nu al na zeven minuten. Een ietwat verrassend doelpunt van Carmen Manduapessy gaf de ploeg van Ed Engelkes vleugels. In een kluwen van speelsters besloot ze een doelpoging te wagen. Met succes. Pardoes zeilde de bal via de onderkant van de lat in het doel. Tot haar eigen verbazing. ,,Ik twijfelde. Hield me hoofd schuin om te zien of hij zat. Ja, dus.’’

Het betrof haar tweede doelpunt in drie wedstrijden, want enkele weken geleden scoorde ze ook al tegen PSV/FC Eindhoven. Beide treffers geven haar terugkeer op het veld nog meer glans, nadat ze een ellenlange periode was geveld door hardnekkige blessures. ,,Vorig jaar scheurde ik mijn kruisband. Toen ik was hersteld, raakte ik drie weken later weer geblesseerd aan mijn schouder. Hoe dat kwam? Op weg naar mijn werk ging ik onderuit met mijn scooter.’’ Het had die nacht gevroren, voegt ze eraan toe. Nadien lag ze er nog eens zes weken uit, waarna ze tegen ADO terugkeerde in de basis. Daarna heeft ze het elftal niet meer verlaten. Ondanks de concurrentie. ,,Die is moordend. Maar ik ben blij dat de trainer me de kans geeft om te laten zien wat ik kan.’’

Met een prachtig schot zette Carmen Manduapessy Ajax op 1-0. Met een prachtig schot zette Carmen Manduapessy Ajax op 1-0.

Tegen Lierse was ze een van de vele speelsters die een sterke indruk maakten. Ook opvallend was de rol van Chantal de Ridder. De spits deed wat er van haar wordt verlangd: scoren. Twee keer om precies te zijn. Na een halfuur zorgde ze voor de 3-0, door ogenschijnlijk eenvoudig raak te schieten toen de bal voor haar voeten belandde. De 4-0, eveneens afkomstig van haar voet, viel na een soloactie richting het doel. Wederom gaf ze Lierse-keepster Dorien Peeters simpel het nakijken.

Voordat De Ridder haar koelbloedigheid zou tonen, was er een beeldschoon doelpunt van Anouk Hoogendijk. Alweer. Zo mooi als haar omhaal tegen ADO was deze treffer niet, maar veel scheelde het niet. Alsof ze een patent heeft op fraaie goals. Dit keer was het geen hele, maar een halve omhaal. Met een boog belandde het speeltuig in de verre hoek. Vreugde alom bij de pakweg vierhonderd toeschouwers die van het aantrekkelijke duel genoten.

Het liep als een trein bij Ajax. Zo veel was duidelijk. ,,We speelden eindelijk met vertrouwen’’, aldus Manduapessy. ,,Alles klopte. We tikten de bal rond, bewogen goed door. Het positiespel was gewoon erg sterk. Als we tegen Anderlecht ook vroeg hadden gescoord, had die wedstrijd heel anders kunnen verlopen.’’

Dit was een beduidend doelpuntrijkere wedstrijd. En dan waren er nog twee dotten voor Babiche Roof, maar zij vond achtereenvolgens de lat en Dorien Peeters van Lierse op haar weg. Zo leek het duel in 4-0 te eindigen, maar twee minuten voor tijd eiste Desiree van Lunteren het slotakkoord op. Een simpele schuiver van haar voet zette de definitieve stand op het scorebord: 5-0.

Scoreverloop: 6. Manduapessy 1-0, 26. Hoogendijk 2-0, 33. De Ridder 3-0, 73. De Ridder 4-0, 88. Van Lunteren 5-0.

Ajax: Du Ry; Van der Most, Stentler, Hoogendijk, Tang; Middag, Van Lunteren, Manduapessy (81. Van Rossum), Bakker (81. Veltrop), De Ridder, Versteegt (46. Roof).


De Ajax Vrouwen spelen zaterdag 20 april een uitwedstrijd tegen koploper Standard Luik. Wil je mee naar België? Geef je dan op voor de georganiseerde busreis. Meer info vind je via onderstaande link.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Informatie busreis SVA naar Standard Luik - Ajax

Het basisteam van Ajax Vrouwen voor aanvang van het duel met Lierse SK. Het basisteam van Ajax Vrouwen voor aanvang van het duel met Lierse SK.
Anouk Hoogendijk zette Ajax op schitterende wijze op 2-0. Anouk Hoogendijk zette Ajax op schitterende wijze op 2-0.
Blijdschap na de 2-0. Blijdschap na de 2-0.
Chantal de Ridder deed waarvoor ze naar Ajax is gekomen. Scoren, en wel twee keer. Chantal de Ridder deed waarvoor ze naar Ajax is gekomen. Scoren, en wel twee keer.
Mandy Versteegt keerde terug na een blessure. Mandy Versteegt keerde terug na een blessure.
Laura du Ry stond er als het nodig was. Laura du Ry stond er als het nodig was.
Babiche Roof was enkele keren dicht bij een treffer, maar het zat haar niet mee. Babiche Roof was enkele keren dicht bij een treffer, maar het zat haar niet mee.
Liza van der Most kwam keer op keer uitstekend op over de rechterkant. Liza van der Most kwam keer op keer uitstekend op over de rechterkant.
Rechtsback Liza van der Most wordt gehuldigd door Dick Schoenaker. Rechtsback Liza van der Most wordt gehuldigd door Dick Schoenaker.