Menu
Ruime zege getergd Oranje

Ruime zege getergd Oranje

Het Nederlands Elftal heeft zondag in de Amsterdam ArenA het EK-kwalificatieduel met het povere Letland met 6-0 gewonnen. Daardoor komt Oranje op zes punten uit vier duels in groep A en is IJsland, dat verloor van koploper Tsjechië op drie punten genaderd.

Het Nederlands elftal telde met Jasper Cillessen één Ajacied. Joël Veltman, die woensdag tegen Mexico nog in de basis mocht starten, moest nu, samen met onder andere Ricardo van Rhijn, toekijken. Oranje begon uitstekend aan het duel waaraan bondscoach Guus Hiddink zijn lot had verbonden. Een slecht resultaat tegen Letland en Hiddink zou opstappen. Maar zover kwam het niet, want Robin van Persie kopte al in de zesde minuut de eerste goal binnen. Daarna volgde een tegenvaller voor Oranje, want Daley Blind raakte geblesseerd toen een Let bovenop zijn knie landde. Jordy Clasie was zijn vervanger.

Maar snel konden de fans in de Amsterdam ArenA weer juichen. Arjen Robben haalde in de 35e minuut prachtig uit en Klaas Jan Huntelaar bracht drie minuten voor het verstrijken van de eerste helft de 3-0 op het scorebord.

Spaarzame actie van Jasper Cillessen in de eerste helft. Spaarzame actie van Jasper Cillessen in de eerste helft.

In de tweede helft wilde het aanvankelijk niet zo vlotten met Oranje, dat met die 3-0-voorsprong uiteraard niet zo fanatiek uit de startblokken hoefde te komen. Cillessen kreeg wat meer te doen en deed dat naar behoren. Maar in de 78e minuut konden bij hem ook de handen weer omhoog toen Jeffrey Bruma de 4-0 binnenliep. Daar bleef het niet bij, want de moegestreden Letten gaven ineens wel weer veel ruimte weg. Oranje profiteerde optimaal. In de 82e minuut joeg Robben zijn tweede van de avond binnen, 5-0. Dat deed ook Klaas Jan Huntelaar in de laatste minuut, waardoor het een even fraaie als broodnodige ruime zege werd. Het zelfvertrouwen van Oranje zal wat opgekrikt worden, maar pas in maart 2015 kan Nederland deze ingeslagen weg vervolgen als de volgende EK-kwalificatiewedstrijd op het programma staat. Turkije is dan de tegenstander.

Nederlands Elftal: Cillessen, Van der Wiel, Bruma, De Vrij, Willems, Blind (20.Clasie), Van Persie (80. Wijnaldum), Sneijder, Robben, Huntelaar, Afellay (69. Depay)


Kolbeinn Sigthórsson had een basisplaats bij IJsland dat met Tsjechië streed om de koppositie van de poule. De IJslanders kwamen wel op voorsprong maar verloren met 2-1. Daardoor blijft IJsland op negen punten staan en maakt Tsjechië zich verder los van de concurrenten.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Cillessen was de enige (huidige) Ajacied in de basis. Cillessen was de enige (huidige) Ajacied in de basis.
Ricardo van Rhijn zat op de bank. Ricardo van Rhijn zat op de bank.
Net als Joël Veltman. Net als Joël Veltman.
Met een geplaatste kopbal opende Robin van Persie de score. Met een geplaatste kopbal opende Robin van Persie de score.
Daley Blind moest de strijd na 20 minuten wegens een blessure staken. Daley Blind moest de strijd na 20 minuten wegens een blessure staken.
Klaas Jan Huntelaar bepaalde de ruststand op 3-0. Klaas Jan Huntelaar bepaalde de ruststand op 3-0.
Guus Hiddink had zijn lot verbonden aan het resultaat tegen Letland. Guus Hiddink had zijn lot verbonden aan het resultaat tegen Letland.