Menu
'Rus zorgt voor rust'

'Rus zorgt voor rust'

Eindelijk was daar zaterdagavond 11 februari de eerste zege van Ajax in 2012. Ajax won dankzij doelpunten van Dmitry Bulkyin en Nicolas Lodeiro met 0-2 bij NAC Breda. De kranten roemen deze maandagochtend vooral de Rus. Hier een overzicht van de ochtendbladen.

Trouw kopt ‘Stormram Boelikin wijst Ajax de weg’, alleen met een andere schrijfwijze voor de Russische spits als bij Ajax wordt toegepast. ,,…En zo, met stormram Boelikin in de punt van de aanval, derde keus Aissati op het middenveld en de jongeling Koppers als lapmiddel in de achterste linie – waar het centrale duo Alderweireld/Vertonghen wel weer werd herenigd – was Ajax bij vlagen iets beter dan NAC, statistisch de slechtste ploeg van 2012. Het verschil was niet heel groot: met wat fortuin had de thuisploeg via Santi Kolk in de slotfase zelfs nog gescoord. Ajax bleef echter op de been en kon, vooral omdat NAC in de slotminuten opportunistisch trachtte te spelen, zelfs nog uitlopen naar 2-0 via invaller Nicolas Lodeiro.”

De Volkskrant schrijft de zege ook op het conto van de man die voor het eerst een basisplaats had. ‘Boelikin leidt Ajax naar broodnodige overwinning’. ,,Dmitri Boelikin veinsde verbazing. De Rus legde het er lekker dik bovenop. Al die tv-ploegen en verslaggevers, moesten die nu echt met hem praten? Waarom eigenlijk? Hij had weer een keertje in de basis mogen starten en had gescoord. Dat was het wel. Grijnzend: Wat zijn jullie van plan als ik twee keer scoor?” …,,Tevredenheid was er dus, , vooral over de rol van Dmitri Boelikin, de 32-jarige spits die natuurlijk niet alleen scoorde. Vooral als aanspeelpunt was de Rus een baken van rust en zekerheid voor zijn medespelers. Sommigen van hen, en dan met name Christian Eriksen, hadden kunnen en moeten profiteren van zijn voorbereidende werk als kaatsende aanvalsleider.”

‘Rus zorgt voor rust’, concludeert De Telegraaf maandagmorgen. ,,Het gebrek aan stootkracht werd met Bulykin in de basis opgelost. ,,De nieuwe manier van spelen was voor iedereen even wennen”, analyseerde De Boer, die Miralem Sulejmani op links en Aras Özbiliz aan de rechter buitenkant posteerde. ,,De intentie om veel voorzetten te geven was er.” Toch ontstond het meeste doelgevaar niet van de flanken. ,,Dmitry was goed aanspeelbaar en daar hebben we goed op geanticipeerd door voortdurend door te bewegen.’”

Het AD kopt ‘De Boer blij met ‘kapstok’'. ,,In feiten ging de regerende kampioen tegen NAC terug naar de eenvoud: de centrumspits als kapstok om het aanvalsspel aan op te hangen. Het leverde op één avond meer kansen op dan in alle voorgaande duels van 2012 bij elkaar. Je zag zelfs weer een één-twee-combinaties door het centrum. Na kaatsballetjes van Bulykin op Christian Eriksen en Siem de Jong pakte doelman Ten Rouwelaar de schoten van de doorgelopen middenvelders.”

Tekst en foto: Ajax.nl