Menu
Ruud Kras voelt zich prettig bij FC Zwolle

Ruud Kras voelt zich prettig bij FC Zwolle

Ruud Kras was begin 2001 de eerste aankoop van Ajax voor het nieuwe seizoen. Hij zou via het tweede elftal langzaam worden gebracht richting eerste team. Maar zover kwam het niet. Nog een jaar in het tweede zag hij niet zitten en Kras koos voor FC Zwolle. Van die beslissing heeft hij absoluut nog geen dag spijt gehad.

,,Spelen tegen Ajax is leuk”, beschouwt Ruud Kras de wedstrijd van zaterdag voor. ,,Niet alleen voor mij is het een leuke wedstrijd, maar voor het hele team. We zullen het moeilijk krijgen en om Ajax te verslaan zal iedereen een topdag nodig hebben. Maar we maken het ze niet makkelijk. Voor mij is dit niet dé wedstrijd van het jaar. Het is wel zo dat we juist van deze duels moeten genieten.”

En genieten doen de jonge Volendammer en zijn teamgenoten volop. Want na drie wedstrijden is Zwolle nog altijd ongeslagen en won het zelfs van Vitesse. ,,We zijn al gedegradeerd”, schampert Kras. ,,Althans, als je iedereen zo hoort praten. Wij liggen daar niet wakker van, we lachen zelfs om die zogenaamde kenners. Ik vind het erg voorbarig om dat te zeggen.”

Kras sprak eind vorig seizoen voor het eerst met de kampioen van de eerste divisie. ,,Ik heb bewust gekozen voor FC Zwolle. Ik wilde op het hoogste niveau spelen. Ik zou bij Ajax weer in het tweede elftal komen, waarna ik heb aangegeven dat het me beter leek om het anders te doen. Toen kwam Zwolle en heb ik een gesprek gehad met de manager en Paul Krabbe, die op dat moment nog trainer was. Ik had na zijn ontslag niet het idee dat het voor mij moeilijk zou worden, want de hele club was positief.”

De nieuwe trainer van Zwolle, Peter Boeve, was een oude bekende. ,,Voor mij was dat leuk, want het is altijd prettig als je iemand al kent. De oefenstof heeft Boeve wel van Ajax meegenomen, wat je merkt aan de trainingsvormen. Toch ligt bij Zwolle het accent meer op de verdediging. Bij Ajax was het veel aanvallender. Ik moet nu meer vechten, maar dat ligt me wel. Zo was het bij Volendam ook. Ik merk nu al dat ik beter word. Dat komt ook omdat hier wat oudere jongens zijn en daar pik je veel van op.”

Met de openingswedstrijden tegen RBC en Excelsior leek het net of Zwolle nog in de eerste divisie speelde. ,,Nee, toch niet. Ik had wel het idee dat ik in de eredivisie aan het spelen was”, verwoordt Kras. ,,De hele entourage was anders en het niveau was hoger dan vorig seizoen. Twee weken geleden wonnen we thuis van Vitesse. De sfeer tijdens die wedstrijd was zo gezellig. Het publiek is echt een twaalfde man voor ons. We hebben hard geknokt voor de overwinning en door die inzet konden we Vitesse aan de kant schuiven.”

Kras is niet bezig met een eventuele terugkeer in Amsterdam. ,,Ik ben nu honderd procent met Zwolle bezig. Ik wil beter worden en dan zien we wel wat er volgend jaar gebeurt.”

Wat verwacht Kras dat er zaterdag gebeurt? ,,Ik denk dat ik tegen Mido of Zlatan speel en die twee ken ik door en door. Ik verwacht niet dat Litmanen al speelt. We hebben ons strijdplan klaar voor Ajax en zullen het weer met z’n allen doen. Ik heb het met Peter Boeve niet speciaal over zaterdag gehad omdat het Ajax is. Voor ons is het gewoon de volgende wedstrijd.”