Menu

's Werelds oudste Ajacied verguld met zilver

Hendrikje Van Andel-Schipper is 114 jaar geworden. Dinsdag 29 juni was de heuglijke dag en heel Hoogeveen en omstreken was uitgelopen om 's werelds oudste te feliciteren. Ook Ajax was aanwezig, want mevrouw Van Andel is behalve de oudste officieel geregistreerde mens op aarde ook nog eens een echte Ajacied. De club schonk haar een zilveren schaal met de inscriptie Hendrikje Van Andel-Schipper, 's wereld oudste Ajacied. Tevens kreeg de nog kwieke dame een kampioenssjaal en een roodwit bloemstuk.

Voordat de feestelijkheden in verzorgingshuis de Westerkim begonnen, onthulde burgemeester Willem Urlings van Hoogeveen een nieuw straatbordje met daarop de naam Hendrikje Van Andelstraat. De jarige zelf ontbrak, want zij komt niet meer buiten de deur.

Het gezelschap verplaatste zich vervolgens naar de koffiekamer van het huis waar de Commissaris van de Koningin in Drente, de heer Relus ter Beek, de jarige 114 rumbonen schonk, voor elk jaar één. Neef Ramon Schipper begeleidde zijn tante bij de persconferentie, waarbij burgemeester Urlings het woord nam en de hoogbejaarde dame een erepenning van de gemeente Hoogeveen opspelde. ,,Wij in Hoogeveen zijn als een aap zo trots op u", liet hij mevrouw Van Andel weten. ,,Dit is een hele eer", vond de hoofdpersoon, die zich sinds Tweede Pinksterdag 's werelds oudste mag noemen, zelf.

Zelfs van het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal ontgaat haar weinig. ,,Naar de radio luister ik niet meer", zei ze. ,,Want dat hoor ik niet meer, maar ze vertellen me het hier wel. Hoe heeft Ajax of euh Nederland het gedaan? Oh, morgen tegen Portugal. Nou ik heb het niet zo op met Nederland en dat Portugal is een kwaaie club hoor!"

Uiteraard wilden de aanwezigen weten wat haar geheim is. En net zoals ze een aantal maanden geleden al aan de verslaggevers van de Supporters Vereniging Ajax vertelde, zei ze nu weer: ,,'Ademhalen', en elke dag een haring en een glas sinaasappelsap voor de vitamines."

Aan het einde van de persconferentie kreeg mevrouw Van Andel namens de spelers en iedereen van Ajax een prachtige zilveren schaal met inscriptie aangeboden, een mooi bloemstuk en een fijne kampioenssjaal.