Menu
Saku Ylätupa in voetsporen landgenoten

Saku Ylätupa in voetsporen landgenoten

Saku Ylätupa ondertekende maandagmiddag een driejarig contract bij Ajax. De 18-jarige Finse jeugdinternational zal aansluiten bij Ajax O19 en hoopt net als zijn Finse voorgangers furore te maken in Amsterdam.

Finnen en Ajax. Het is geen slechte combinatie. Uiteraard kennen we allemaal het succesverhaal van Jari Litmanen, die in twee periodes bij Ajax liefst 179 wedstrijden voor de club speelde. Behalve publiekslieveling was Litmanen zeer belangrijk in de succesvolste periode die Ajax kende. Hij debuteerde in het seizoen 1992-1993 onder Louis van Gaal en won elke prijs met de club die maar mogelijk is. Na uitstapjes bij FC Barcelona en Liverpool keerde hij in het seizoen 2002 terug in de ArenA. Een onverdeeld succes werd dat niet. Hij kwam maar tot 20 duels en keerde in april 2004 terug naar Lahti. De populairste voetballende Fin aller tijden heeft inmiddels zijn eigen bronzen beeld in Lahti. ,,Hij is de beste Finse voetballer. Je kan mij helemaal niet vergelijken met hem", stelde Ylätupa na de ondertekening.

Saku Ylätupa kent illustere voorgangers bij Ajax.
Saku Ylätupa kent illustere voorgangers bij Ajax.

Pasanen
In de periode dat Litmanen in het buitenland vertoefde, was er een andere Fin in dienst bij Ajax. Want in augustus 2000 tekende Petri Pasanen een contract. De verdediger werd door Co Adriaanse aan destijds aan de verdediging toegevoegd. Hij kwam over van FC Lahti. 79 wedstrijden speelde hij in Ajax 1. Na 3,5 jaar werd Pasanen verhuurd aan Portsmouth en in juli 2004 maakte hij zijn transfer naar Werder Bremen bekend.

Niklas en Henrik Moisander op de teamfoto van Jong Ajax in het seizoen 2004-2005.
Niklas en Henrik Moisander op de teamfoto van Jong Ajax in het seizoen 2004-2005.

Dan had Ajax nóg een Finse verdediger: Niklas Moisander. Deze Finse verdediger kwam in 2003 met zijn tweelingbroer Henrik Moisander naar Ajax. Aanvankelijk speelde Niklas alleen in de A1 en Jong Ajax. Voor Ajax 1 schoot hij toen nog te kort, maar na succesvolle periodes bij PEC Zwolle en AZ keerde hij in 2012 terug bij Ajax. Na zijn periode bij Ajax stapte de verdediger over naar Sampdoria en vervolgens naar Werder Bremen. Henrik keerde eerder terug naar Finland.

Maar behalve de drie succesvolle Finnen waren er ook iets mindere goden. Jussi Kujala kwam begin jaren 2000 niet verder dan Jong Ajax en Ajax O19. Henri Toivomaki kwam begin 2011 naar Ajax, maar ook deze Fin reikte niet verder dan Jong Ajax en werd vervolgens verhuurd aan Almere City. Teemu Taino is nog een Fin die een jaar in dienst van Ajax speelde. In het seizoen 2010-2011 speelde hij vijf duels in Ajax 1.

Ylätupa wil verder komen dan die drie laatstgenoemde landgenoten: ,,Over drie jaar wil ik in Ajax 1 staan", zegt de ambitieuze middenvelder.

Bekijk ook de video: ylatupa is nieuwe multifunctionele aanwinst Ajax

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl en Louis van de Vuurst