Menu
Samen met Swart en Heitinga in de Fanshop

Samen met Swart en Heitinga in de Fanshop

Met de nodige kampioensspanning in de maag reisden vele Ajax-fans op de vroege zaterdagmorgen af naar de Amsterdam ArenA. Dit keer niet voor een wedstrijd, maar om bij de Official Ajax Fanshop het nieuwe Ajax-uittenue en de trainingscollectie van het seizoen 2016-2017 voor het eerst om de schouders te passen. Als verrassing kwamen oer-Ajacieden John Heitinga en Sjaak Swart langs om het begin van dit belangrijke weekend nog specialer te maken.

Zoals ieder jaar hield de lancering van het nieuwe Ajax-tenue de gemoederen flink bezig. Donderdag toondde het officiële Snapchat-account van Ajax de eerste kiekjes van het adidas-uittenue. Onder de #wijzijnamsterdam werd het splinternieuwe shirt getoond aan heel de wereld. Nu, twee dagen later, is het voor het eerst te koop in de Official Ajax Fanshop. Reden voor een feestje.

Wie in de rij van Ajax-fans voor de Fanshop goed om zich heen keek was, geregeld getuige van een discussie tussen vaders, moeders, vrienden en vriendinnen. ,,Papa, zou ik Anwar El Ghazi achterop nemen of toch Davy Klaassen? Ik ben zelf namelijk ook een middenvelder.’’, vroeg een kleine bewonderaar aan zijn vader. Toen vervolgens de deuren van de Fanshop opende was het voor de jongeman het moment van de waarheid, de keuze moest gemaakt worden.

Met een groot team stond het personeel van de Fanshop klaar voor de fans.
Met een groot team stond het personeel van de Fanshop klaar voor de fans.
Mister Ajax Sjaak Swart heet de fans welkom op de eerste verkoopdag van het nieuwe uittenue.
Mister Ajax Sjaak Swart heet de fans welkom op de eerste verkoopdag van het nieuwe uittenue.
Lange rijen voor de Fanshop.
Lange rijen voor de Fanshop.
Het nieuwe tenue ging veelvuldig over de toonbank.
Het nieuwe tenue ging veelvuldig over de toonbank.
De shop kleurde grijs met blauw!
De shop kleurde grijs met blauw!
Tevreden fans. Groot en klein.
Tevreden fans. Groot en klein.

Surprise!
Normaliter kijkt iedereen in de Ajax Shop op z’n dooie gemak rond op zoek naar de nieuwste Ajax-shirts, broekjes en sokken. Dat is op een zaterdag in mei niet anders, ware het niet dat Sjaak Swart, een van de grootste Ajacieden aller tijden, de deuren van de Ajax Fanshop opende voor de vroegste vogels. Uiteraard was er veel belangstelling om met Mister Ajax op de foto te gaan, een handtekening te vragen of een gesprekje aan te knopen. Dit was allemaal geen enkel probleem voor de oer-ajacied.

Ondertussen draaiden de bedruk-apparaten van de Fanshop overuren met achternamen als Arek Milik, Kenny Tete en Nemanja Gudelj. Een naam die volgend jaar niet meer op het uittenue verschijnt is ‘Heitinga’. De gestopte Ajacied maakt echter in de middag wel zijn opwachting in de Ajax Fanshop. Gehuld in een kersvers uittenue nam de Ajacied de kampioensschalen van het seizoen 2001-2002 en 2003-2004 met zich mee. Na een oproep van Heitinga op de mediakanalen van Ajax, verzamelde Ajax-supporters van jong en oud de moed bij elkaar voor een foto met ‘Johnny’ en de kampioenschaal. Dit leverde lachende gezichten, aandoenlijke momenten en mooi beeldmateriaal op. 

John Heitinga nam de tijd voor de fans.
John Heitinga nam de tijd voor de fans.

Popcorn en muziek
Het was een komen en gaan bij de speciale Litmanen, Van Basten en Cruijff-paskamers, en de DJ zorgde ervoor dat de wachtenden zich absoluut niet hoefden te vervelen. Geregeld gingen de voeten van de vloer en het lied ’Three little birds’ zorgde voor herkenning bij de bezoekers. ,,Dat wordt altijd gedraaid tijdens de wedstrijd’’, merkte een voorbijlopende jongen op. Uiteraard ontbrak de popcorn niet. De kleinere Ajacieden smikkelde, tussen het passen van de uittenues door, van een heerlijk bakje popcorn.

Uiteindelijk had de kleine man de moeilijke keuze tussen Anwar El Ghazi en Davy Klaassen genomen. Bij buitenkomst prijkte de naam van de aanvoerder van Ajax op het uittenue. ,,Hij moet écht scoren zondag’’, vertelde de jonge Ajax-fan hoopvol. Een scorende Ajacied maakt zich blijkbaar niet alleen in Stadion De Vijverberg, maar ook in de Ajax Fanshop, onsterfelijk.

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto's: Louis van der Vuurst

Kon je er niet bij zijn? Het nieuwe Ajax-uittenue is ook verkrijgbaar via de Official Ajax Fanshop