Menu
'Samenwerking met Cape Town intensiveren'

'Samenwerking met Cape Town intensiveren'

De directie van Ajax is onlangs op werkbezoek in Kaapstad geweest. In de Zuid-Afrikaanse stad werd de samenwerking met Ajax Cape Town geëvalueerd. ,,We hebben gezien dat we de samenwerking kunnen en moeten intensiveren”, aldus algemeen directeur Henri van der Aat.

Henri van der Aat, Danny Blind, John Comitis en Jeroen Slop bezochten het in aanbouw zijnde WK-stadion in Kaapstad. Henri van der Aat, Danny Blind, John Comitis en Jeroen Slop bezochten het in aanbouw zijnde WK-stadion in Kaapstad.

Drie dagen waren de Amsterdammers te gast bij Ajax Cape Town en voor Van der Aat was het de eerste keer dat hij de club, waarvan Ajax voor 51 procent eigenaar is, met eigen ogen zag. ,,Ik vond het erg indrukwekkend. Ajax Cape Town doet zoveel voor de community. Voetbal bindt, daar nog meer dan hier. Als Ajax Amsterdam kunnen we buiten de samenwerking op voetbaltechnisch gebied ook op media-, pers- en marketinggebied meer doen.”

De Ajax-directie kreeg tijdens het bezoek een goed beeld van Ajax Cape Town. Van der Aat: ,,Er was een groot jeugdtoernooi met kinderen uit de sloppenwijken. Daar deed de scouting zijn werk. Verder lieten ze hun selectie van 28 man een wedstrijd tegen elkaar spelen, zodat we konden zien hoe het niveau is en een dag later speelden alle jeugdteams tegen elkaar.”

Ajax Cape Town speelde voor de Amsterdamse delegatie onderlinge duels. Ajax Cape Town speelde voor de Amsterdamse delegatie onderlinge duels.

Manager technische zaken Danny Blind was uiteraard ook mee naar Kaapstad. ,,De samenwerking tussen Ajax Amsterdam en Ajax Cape Town is met name gebaseerd op de jeugdopleiding en daar kijk ik naar. Of we talenten tussen de zestien en achttien jaar voor stages naar Amsterdam kunnen halen om ze vervolgens eventueel te contracteren. Het niveau van de individuele spelers is goed. Wij hebben nu behoefte aan structuur in de jeugdopleiding en vooral meer inhoud wat betreft de trainingen. Dat is ook de reden dat we nu bekijken of we een aan Ajax gelieerd persoon in Zuid-Afrika neerzetten. Dat is altijd de wens geweest, maar Kaapstad ligt niet om de hoek, waardoor het niet altijd lukte. Maar als je een vinger aan de pols wilt houden en de ontwikkeling van de spelers op een Ajax-waardige manier wilt invullen, moet je daar iemand van Ajax neerzetten.”

De Ajacieden brachten ook een bezoek aan het stadion van Ajax Cape Town, dat straks eventueel tijdens het WK 2010 dienst zal doen als trainingsaccommodatie. Van der Aat: ,,Ajax Cape Town wil daar, en op het eigen trainingscomplex, het liefste kunstgras om zodoende betere omstandigheden te creëren voor zowel wedstrijden als trainingen. Dat stadion wordt binnenkort uitgebreid met twee tribunes aan de korte zijden. We hebben ook het nieuwe stadion in Kaapstad gezien dat tijdens het WK plaats zal bieden aan zestigduizend man. Ajax Cape Town zal daar incidenteel in gaan spelen, want normaal gesproken komen er zo’n zesduizend mensen naar een wedstrijd, behalve bij grote duels. Dan zit het vol en die duels worden dan daar gespeeld.”

Bij Ajax leeft het gevoel dat de intensiteit van de samenwerking de laatste jaren iets is verwaterd, aldus Van der Aat. ,,En dat willen we niet. Daarom zullen we er mensen opzetten die af en toe heen en weer gaan, en we hebben de wens dat er iemand gestationeerd wordt bij de jeugdopleiding. Het is ons doel om meer Benni’s, Pienaars en Enoh’s naar Amsterdam te halen!”