Menu

Samenwerking tussen AFC Ajax en HFC Haarlem ondertekend Geen huwelijk, wel een relatie

Arie van Eijden en Aad Goedhart zetten zaterdagavond 10 maart, na afloop van de competitiewedstrijd Haarlem - MVV, hun handtekening onder een overeenkomst. Beide clubs gaan de komende vijf jaar samenwerken op voetbaltechnisch gebied.

Foto Louis van de Vuurst

Door Erol Erdogan

Voordat de beleidsmakers in het volle sponsorzaaltje overgingen tot de formele handelingen, moest het elftal van Heini Otto, momenteel op de zeventiende plaats in de Totodivisie, aantreden tegen MVV.

Het duel werd een spektakelstuk. De Limburgers eindigden met negen man en Haarlem won drie punten. Strijd, een berg kansen, foutjes en af en toe een individueel hoogstandje zorgden dat de hooggeëerde gasten uit Amsterdam een mooie avond hadden. Onder anderen Michael van Praag, Leo Beenhakker en Arie van Eijden zagen dat de overwinning een rood-wit tintje had.

Bij een 1-1 stand hield keeper Serge van den Ban, uitgeleend aan Haarlem, een moeilijke bal tegen. Een kwartier later schoot aanvoerder Mendel Witzenhausen, een speler uit de jeugd van Ajax, raak uit een penalty. Daar kwam nog bij dat Heini Otto, voormalig jeugd- en assistent-trainer in Amsterdam, zijn ploeg heel aanvallend liet spelen. Ajax speelt met drie spitsen, Otto deed er een schepje bovenop en liet zijn mannen het laatste kwartier met vier aanvallers voetballen. Schouder aan schouder

Nadat Heini Otto zijn ploeg in de kleedkamer had gecomplimenteerd met de 3-1 overwinning, was het tijd voor het zetten van de handtekeningen in de businessruimte onder de hoofdtribune. Ajax ontving een prachtige plaquette met de logo's van beide clubs, Haarlem een grote lijst met daarin de twee thuisshirts, broederlijk naast elkaar, schouder aan schouder.

Van een huwelijk tussen beide clubs kan geen sprake zijn, zei voorzitter Goedhart van Haarlem. Want Ajax doet het al met clubs in Ghana, Zuid-Afrika en België. Samenwerken op technisch gebied is het uitgangspunt volgens Van Eijden en Goedhart.

Ajax kan spelers uitlenen die geen progressie maken in het tweede elftal, of A-junioren waarvoor het beter is de opleiding in de Toto-divisie te vervolgen. Daarnaast ondersteunt Ajax Haarlem op het gebied van bijvoorbeeld scouting.

De partners moeten nog aan elkaar wennen, ondanks het al zichtbare positieve effect van Otto, Stuut en Van den Ban op de prestaties van de club. Zo dient Ajax de in de nieuwe contracten met spelers een clausule op te nemen, waardoor het voor Ajacieden van tevoren duidelijk is dat Haarlem 1 ook onderdeel is van de Ajax-opleiding. Kevin Bobson en Brutil Hosé weigerden bij Haarlem te gaan spelen en de talenten konden daartoe niet worden verplicht. In de toekomst zal de overgang van spelers soepeler moeten gaan. Omhoog kijken

Technisch directeur Leo Beenhakker speelde vanuit Amsterdam een hoofdrol bij het tot stand brengen van de samenwerking met de Toto-divisionist. Hij had bij de plannen de relatie tussen Excelsior en Feyenoord voor ogen. De recente prestaties van de Rotterdamse satellietclub bevestigen dat het bundelen van krachten kan werken. Excelsior lag voor de samenwerking depressief in de kelder van het betaalde voetbal, momenteel staat er een frisse ploeg die kans maakt op promotie.

Ook HFC Haarlem kan weer naar boven kijken. De laatste drie duels werden gewonnen, de laatste plaats is overgedaan aan VVV. Voorzitter Goedhart benadrukte aan het eind van de mooie zaterdagavond de mogelijk positieve invloed van Ajax' steun voor het 112 jaar oude HFC Haarlem, maar hij wees tevens op de eigen verantwoordelijkheid. ,,Haarlem behoudt binnen het samenwerkingsverband een grote mate van zelfstandigheid. We zijn en blijven HFC Haarlem'', stelde Goedhart voordat hij met Michael van Praag het glas hief op een mooie gezamenlijke toekomst.

Website HFC Haarlem