Menu
Santos koestert zijn oude club Ajax

Santos koestert zijn oude club Ajax

De Ajacieden kregen in het Sheraton Hotel vrijdag onverwachts bezoek van een oude bekende. Marcio Santos was in 1995 de eerste Ajacied van Braziliaanse komaf. Vrijdag schudde de 43-jarige oud-wereldkampioen de handen van zijn voormalige ploeggenoten Frank de Boer en Edwin van der Sar.

Santos is een grote meneer in zijn geboorteland Brazilië. De 80-voudig internationaal was onder meer selectiespeler op het (voor Brazilië) gouden WK van 1994 in de Verenigde Staten. Kort nadat de selecao hun vierde wereldtitel wonnen, maakte Santos de overstap naar Amsterdam. Tussen 1995 en 1997 speelde hij 21 officiële duels als Ajacied. ,,Ik denk vooral plezierig terug aan die tijd’’, vertelt Santos in de hotellobby en met Ajax-spelersbegeleider Herman Pinkster als tolk. ,,Wat me vooral goed blij blijft staan is de behulpzaamheid van de mensen in Amsterdam en eigenlijk in heel Nederland.’’

Marcio Santos had vrijdag ook een vrolijk weerzien met teammanager David Endt. Marcio Santos had vrijdag ook een vrolijk weerzien met teammanager David Endt.

Sportief gezien beleefde Santos niet zijn gelukkigste periode in Nederland. Ajax was midden jaren negentig wereldtop, maar de Braziliaanse verdediger kwam in de ploeg van Louis van Gaal weinig aan spelen toe. Dieptepunt was de knullige rode kaart die hij als invaller al na negentien seconden kreeg in de thuiswedstrijd tegen PSV. Dat Santos deel uitmaakte van een vrijwel onverslaanbare selectie stemt hem nog altijd trots. Het was dé voornaamste reden om de Ajax-selectie te vereren met een bezoek.

,,Leuk om Frank weer eens te spreken en de hand te schudden’’, vervolgt Santos. Eerder bezocht ook oud-Ajacied Leonardo en voormalig wereldster Adriano het Sheraton Hotel. ,,Met David (Endt, teammanager, red.) heb ik altijd telefonisch contact gehouden.’’ Later op de middag volgt voor Santos ook een warm weerzien met Edwin van der Sar. Ook met de doelman in ruste en huidig Ajax-manager deelde de Braziliaan ooit de kleedkamer van Ajax. ,,Edwin en Frank zijn allebei ware ambassadeurs van Ajax.''

De oud-Ajacied is als zondag als eregast present bij het oefenduel tussen Vasco da Gama en Ajax. De vriendschappelijke wedstrijd staat ook in het teken van het afscheid van clubicoon Pedrinho. Santos speelde in de nationale Braziliaanse ploeg vaak samen met Pedrinho. Uit het samenspel vloeide een hechte vriendschap. Zo wordt Vasco da Gama – Ajax voor Santos zondag in twee opzichten memorabel.

Ajax.nl, Ajax TV plus de officiële Twitter en Facebook van Ajax volgen Ajax op de voet tijdens het trainingskamp in Brazilië. Houd Ajax Media in de gaten en mis niets!

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst