Menu
'Sar' brengt gouden Ajax '95 bijeen

'Sar' brengt gouden Ajax '95 bijeen

Met zijn afscheidswedstrijd effende Edwin van der Sar ook het pad voor een unieke Ajax-reünie. Nooit eerder kwam de gouden lichting Ajacieden uit 1995 bijeen. Van der Sar flikte het met Ajax ’95-Oranje ’98 (1-0) en bezorgde daarmee alle Ajax-fans onvervalste kippenvelmomenten.

Gejoel klinkt vanuit de gymzaal, diep weggestopt in de catacomben van de Amsterdam ArenA. De wedstrijd tussen de D’tjes van Ajax en Manchester United is in volle gang. De ArenA is uitverkocht. De veelal gepensioneerde voetballers in het zaaltje voltooien de warming-up voor hun optreden. De gouden lichting Ajacieden uit 1995 treft de (bijna) gouden selectie van Oranje uit 1998. De Ajacieden en Oranjehemden - inmiddels iets meer op leeftijd gekomen - schudden de spieren los. De haardos van Frank Rijkaard vertoont op sommige plekken een zweem grijsheid. Finidi George is uiterlijk weinig veranderd, hooguit een paar kilootjes aangekomen. Nwankwo Kanu heeft nog altijd dezelfde stralende glimlach, terwijl Marc Overmars zó fit oogt dat een rentree niet kan worden uitgesloten.

,,We zijn sinds die succesvolle periode nooit meer bij elkaar geweest’’, vertelt Danny Blind, terwijl hij zijn (individuele) warming-up voltooit. Oude kuitblessures zorgen nog altijd voor ongemak. Waarschijnlijk houden de benen van de captain uit 1995 het niet langer dan een kwartier vol, zo voorspelt Blind. Enkele luchtsprongen plus wat rek- en strekwerk moeten de speeltijd vanavond verlengen. Deze avond moéten de kicksen worden ondergebonden. ,,Kanu ben ik nog wel eens tegengekomen in Engeland. Kiki Musampa heb ik van alle jongens misschien het langste niet meer gezien.’’ Op hetzelfde moment betreedt ook Edwin van der Sar het zaaltje. De hoofdrolspeler van de avond wordt warm begroet, door zijn inmiddels flink zwetende collega’s en vrienden.

De teams van Ajax '95 en Oranje '98 kwamen speciaal samen ter ere van de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar. De teams van Ajax '95 en Oranje '98 kwamen speciaal samen ter ere van de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar.

De sterren uit de negentiger jaren hebben lol. Als een speler bij een rondo wordt 'gepoort' klinkt geloei. Het is net alsof de Ajacieden weer terug zijn in 1994-1995. ,,Een mooi moment’’, laat Ajax’ teammanager David Endt het klinken als hij een aanvoerdersband om de bovenarm van Blind schuift. ,,Het is de originele band van ’95.’’ Tellen later tikken de noppen van Ajax en Oranje op de tegelvloer bij de kleedkamers. De voormalige wereldsterren zijn op weg richting veld. Het galaduel tussen Ajax ’95 en Oranje ’98 kan beginnen.

'1995' herleeft helemaal als de Ajacieden in de vertrouwde samenstelling het veld opwandelen. Blind loopt voorop en draagt natuurlijk 'zijn' rugnummer 3. Overmars is met 11 vanzelfsprekend de linksbuiten van dienst, terwijl Van der Sar eindelijk weer een Ajax-shirt met rugnummer 1 draagt. Patrick Kluivert is vanavond geen invaller (zoals in de Europa Cupfinale tegen AC Milan), maar met zijn rugnummer 15 basisspeler. Louis van Gaal verzorgt - gepassioneerd als altijd - de coaching vanaf de zijlijn.

Als Van der Sar een verraderlijk schot van Oranje ’98-aanvaller Dennis Bergkamp klemvast pakt, heeft de doelman zijn eerste applaus te pakken. ,,Fantastisch om iedereen weer bij elkaar te zien’’, mijmert Ajax-fysiotherapeut Pim van Dort. ,,Alleen Jari (Litmanen) en Clarence (Seedorf) konden er niet bij zijn.’’ De herinneringen van de oud-speler aan deze gouden lichting zijn mierzoet. ,,Het was een ongelooflijk gretige, kwalitatief sterke en relatief jonge groep. Een groep die bezig was het hoogste te bereiken. Zo gedreven, zo goed. Elke training was het volle bak. En blessures kwamen dat succesvolle jaar bijna niet voor. Mooi iedereen weer terug te zien.’’

Als Overmars twee minuten voor rust fraai toeslaat, slaan de Ajacieden een - naar later blijkt - definitieve slag. De rappe buitenspeler helpt Ajax aan een 1-0 overwinning. En Van der Sar, die dit duel alleen bij Ajax keept, aan de eerste nul van de avond. Om 18:46 uur zwaait Van der Sar definitief af als actieve Ajacied. De publiekswissel Fred Grim voor ‘Sar’ ontlokt de uitverkochte Amsterdam ArenA een staande ovatie. Wat Van der Sar in 1999 niet was gegund, een eervol afscheid in de ArenA, wordt op 3 augustus 2011 alsnog goedgemaakt. Het is mooi zo.

De ereronde die de Ajacieden lopen is een heerlijke toegift na een letterlijk en figuurlijk historisch duel. Als Blind de Champions League-beker ontvangt uit handen van voetballegende Sir Bobby Charlton is definitief sprake van een onvergetelijke avond. Een mooi voetbalsprookje. Wie weet smaakt dit voor de gouden lichting Ajacieden naar meer. Wie weet volgt er ooit een nieuwe reünie…

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Ajacied Edgar Davids zit Oranjeklant Wim Jonk op de hielen. Ajacied Edgar Davids zit Oranjeklant Wim Jonk op de hielen.
De Ajacieden hebben alle reden tot lachen na de treffer van Marc Overmars. De Ajacieden hebben alle reden tot lachen na de treffer van Marc Overmars.
Danny Blind, Frank Rijkaard en Edwin van der Sar zijn gewisseld en zien hun collega-Ajacieden uit 1995 vanaf de bank aan het werk. Danny Blind, Frank Rijkaard en Edwin van der Sar zijn gewisseld en zien hun collega-Ajacieden uit 1995 vanaf de bank aan het werk.
De coach en zijn assistenten uit 1995: Louis van Gaal, Gerard van der Lem en Frans Hoek. De coach en zijn assistenten uit 1995: Louis van Gaal, Gerard van der Lem en Frans Hoek.
Sir Bobby Charlton overhandigde na afloop de in 1995 gewonnen Europa Cup aan toenmalig Ajax-aanvoerder Danny Blind. Sir Bobby Charlton overhandigde na afloop de in 1995 gewonnen Europa Cup aan toenmalig Ajax-aanvoerder Danny Blind.
De matchwinner in Wenen (1995) toont de cup: Patrick Kluivert met 'zijn' Europa Cup. De matchwinner in Wenen (1995) toont de cup: Patrick Kluivert met 'zijn' Europa Cup.
Edwin van der Sar en Ronald de Boer zijn nog altijd blij met de Europa Cup. Edwin van der Sar en Ronald de Boer zijn nog altijd blij met de Europa Cup.
Zestien jaar na de historische Europa Cupzege toont Van der Sar de trofee aan de ArenA. Zestien jaar na de historische Europa Cupzege toont Van der Sar de trofee aan de ArenA.