Menu
'Sar' en Stekelenburg in de hoofdrol

'Sar' en Stekelenburg in de hoofdrol

De supporters die dinsdag de open training van Ajax boven een dagje strand verkozen, hadden de juiste keuze gemaakt. Daags voor de officiële afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar trainde de 40-jarige hoofdrolspeler eenmalig mee met Ajax. Ook Maarten Stekelenburg liet zich even op de Toekomst zien. Allebei in de ban van hun naderende afscheid.

‘Kijk pap, Boilesen!’, klinkt het als een jonge fan met zijn vader het terrein van de Toekomst oploopt. De blonde jongen bij de poort van het adidas miCoach Performance Center is echter niet de Deense verdediger, want die staat op dat moment al op het trainingsveld. Enkele minuten later is de volgende opmerking wél raak: ‘Kijk pap, Van der Sar!’

Het meetrainen van de recordinternational is voor velen een aangename verrassing. Als altijd is de vraag bij een bezoek aan de training van Ajax: wat is de beste plek? In de schaduw of in de zon? Deze ochtend is het antwoord simpel: een plek achter het doel. Daags voor zijn grootse afscheidswedstrijd in de Amsterdam ArenA werkt Van der Sar aan zijn balgevoel en fitheid. Getuige zijn reddingen tijdens de training zit het daarmee wel goed. Nog één keer zal hij woensdagavond in een uitverkochte Amsterdam ArenA zijn klasse etaleren.

Maarten Stekelenburg nam dinsdag afscheid van zijn collega's bij Ajax. Maarten Stekelenburg nam dinsdag afscheid van zijn collega's bij Ajax.

Op het veld beschikt Frank de Boer over een nagenoeg fitte selectie. Ook Mats Rits en Jan Arie van der Heijden zijn weer van de partij. Het duo was afgelopen week met Jong Ajax op trainingskamp, maar traint deze ochtend weer met de selectie mee. Jan Vertonghen laat de groepstraining nog even aan zich voorbij gaan. Samen met de fysio werkt hij aan het herstel van zijn liesklachten.
Al ver voordat de training het einde nadert, nemen de meeste supporters een tactische plek in bij de hekken voor de kleedkamers. De handtekeningen van de Ajacieden zijn als altijd populair, maar een krabbel van Van der Sar is deze ochtend natuurlijk extra gewild. Die buitenkans laten maar weinigen zich ontnemen.

Terwijl de training nog volop bezig is, verleggen de fans hun aandacht naar het balkon boven de kleedkamergang. ‘Zie je wel, Stekelenburg is er toch!’ De doelman is net terug uit Rome waar hij een medische keuring bij AS Roma heeft ondergaan. ,,Het is goed gegaan”, vertelt ‘Steek’ even later als de handtekeningenjagers zich op hun helden aan de overkant van het terrein hebben gestort. ,,Alles is geregeld. We hebben ook al een huis in Italië uitgezocht. AS Roma is een heel grote club, dat merkte ik direct aan alles.” Zijn voorlopig laatste ochtend bij Ajax geeft de keeper een dubbel gevoel. ,,Dit was voorlopig mijn laatste ritje naar de Toekomst. Toch wel een apart moment.”

En dan is het tijd voor de laatste foto’s, handtekeningen en gelukwensen. Aan de ene kant van het gebouw van de Toekomst staat Stekelenburg, aan de andere kant voorziet Van der Sar de jeugd van vele krabbels. Twee beroemde Ajax-keepers die toevallig op dezelfde ochtend een symbolische laatste gang naar de Toekomst maken. Van der Sar koestert het moment. Hij brengt zijn handschoenen in veiligheid bij een steward, waarna hij alle tijd neemt voor foto’s en handtekeningen. Zijn laatste groepstraining zit erop. Nog één nachtje slapen en dan zit ook zijn laatste wedstrijd erop. Het is iets om naar uit te kijken. Voor Van der Sar, maar zeker ook voor de Ajax-supporters. Het zal een bijzondere avond worden in de uitverkochte ArenA.

Tekst: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Enthousiasme als Kolbeinn Sigthórsson het veld betreedt. Enthousiasme als Kolbeinn Sigthórsson het veld betreedt.
Het enthousiasme (en de verrassing) is echter nog groter als Van der Sar even later naar buiten komt. Het enthousiasme (en de verrassing) is echter nog groter als Van der Sar even later naar buiten komt.
Edwin van der Sar heeft plezier met zijn tijdelijke trainingscollega's. Edwin van der Sar heeft plezier met zijn tijdelijke trainingscollega's.
Edwin van der Sar 'kijkt' de bal naast het doel. Edwin van der Sar 'kijkt' de bal naast het doel.
Jan Vertonghen (lies) trainde apart met de fysio. Jan Vertonghen (lies) trainde apart met de fysio.
Het was een bijzondere ochtend met Van der Sar op de Toekomst. Het was een bijzondere ochtend met Van der Sar op de Toekomst.
De Ajacieden namen uitgebreid de tijd voor de supporters. De Ajacieden namen uitgebreid de tijd voor de supporters.