Menu
Sarpong heeft weer plezier op het veld

Sarpong heeft weer plezier op het veld

Jeffrey Sarpong lijkt tegen het einde van het seizoen de juiste vorm te pakken te hebben. De jonge middenvelder was donderdag tegen Heerenveen zelfs dicht bij zijn eerste officiële Ajax-treffer.

Jeffrey Sarpong vrijdag tijdens de training. Jeffrey Sarpong vrijdag tijdens de training.

Sarpong viel in het eerste play-offduel met Heerenveen in de 82ste minuut in voor Dennis Rommedahl. In blessuretijd kreeg hij een goede mogelijkheid om de voorsprong van Ajax te vergroten tot 1-3. Hij schoot twee keer achter elkaar van afstand op doel, maar had moeten afgeven op Klaas Jan Huntelaar, die er beter voorstond. De Ajax-spits stak zijn woede niet onder stoelen of banken, toen Sarpong voor eigen succes ging. ,,Hij had gelijk”, zegt Sarpong één dag later met een kleine glimlach op zijn gezicht. ,,Ik had de bal moeten afgeven, maar ik zat gewoon helemaal in mijn actie.” Geen kwade opzet dus, meer een overschot aan enthousiasme. ,,Ik had gewoon ontzettend zin om te voetballen en hoopte een doelpuntje mee te kunnen pakken.”

Op het gebied van overzicht bewaren, kan Sarpong nog grote stappen maken. ,,De trainer corrigeert me ook veel op dat gebied”, zegt Sarpong over de rol van Adrie Koster. ,,Ik moet beter leren wanneer ik wel een actie kan maken en wanneer niet.” Maar de huidige Ajax-coach is ook complimenteus over de ontwikkeling van zijn 19-jarige pupil. ,,Jeffrey is heel erg sterk teruggekomen na zijn schouderblessure”, zei Koster vrijdag tijdens de persconferentie. ,,Hij doet het goed tijdens de trainingen en speelt sterk bij Jong Ajax. Daarom zit hij bij de selectie en krijgt hij ook af en toe speeltijd.”

In de vorm van Sarpong zit inderdaad een stijgende lijn. In de eerste seizoenshelft hield een operatie aan zijn schouder hem lange tijd uit de roulatie. ,,Ik ben er tweeënhalve maand uit geweest”, blikt hij terug. ,,Maar ik ben goed uit die blessureperiode gekomen, ben sterker geworden en speel beter. In het begin van het seizoen had ik ook een dipje. Het ging gewoon even niet. Ik hing tussen het eerste elftal en Jong Ajax en ook daar moest ik aan wennen.” Nog altijd schippert hij tussen Jong Ajax en Ajax 1, maar inmiddels kan hij daar veel beter omgaan. Na zijn blessure heeft hij de weg omhoog ingezet. ,,In december speelde ik weer mijn eerste wedstrijd met Jong Ajax. Ik was nog wel een beetje bang om een schouderduw uit te delen, maar ik voetbalde weer met passie en met lef.”

Ajax speelt maandag in de ArenA de return tegen Heerenveen. De Amsterdammers verdedigen een 2-1-voorsprong. ,,Een goede uitgangspositie”, zegt Sarpong. Of hij net als donderdag op doelpuntenjacht gaat, durft hij nog niet te zeggen. ,,In hoop dat ik bij de selectie zit. En als ik kan spelen, is dat alleen maar mooi meegenomen.”