Menu
Schaakkampioen ontspant bij Ajax

Schaakkampioen ontspant bij Ajax

Ajax verwelkomde vrijdagavond tijdens de wedstrijd Ajax - FC Groningen een bijzondere gast. Een wereldkampioen. De Noorse schaker Magnus Carlsen was op uitnodiging van Paul Veltman, vader van Joël en verbonden aan Tata Steel, naar de Amsterdam ArenA gekomen.

De 24-jarige Carlsen speelt momenteel op het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Na een moeizame start draait de voetballiefhebber inmiddels uitstekend en deze vrijdagmiddag rekende hij af met zijn grote concurrent de Italiaan Fabiano Caruana, de nummer twee van de wereld. Hij was voor zijn doen snel klaar met de partij waarna hij aan het einde van de middag direct richting de ArenA kon. ,,Hij wilde sowieso naar deze wedstrijd”, wist toernooi-directeur Jeroen van den Berg. ,,Ook als hij door een lange partij een deel zou missen. Misschien dat hij daardoor snel klaar was", zei Van den Berg met een knipoog.

Vanaf de hoofdtribune zag Carlsen Ajax winnen. Vanaf de hoofdtribune zag Carlsen Ajax winnen.

Het is niet voor het eerst dat Carlsen een voetbalduel bezoekt. Integendeel. De ArenA is zelfs geen onbekend terrein voor hem, maar de Noor heeft meer (nog veel) uniekere voetbalmomenten in zijn leven meegemaakt. Vorige maand nog. Toen stond hij opeens op de middenstip van Bernabeu om daar de aftrap te verrichten van zijn geliefde Real Madrid. ,,Dat gaf een enorme adrenalinestoot," aldus de Noor die daags daarvoor zijn 24-ste verjaardag had gevierd.

Het is dus niet voor het eerst dat de schaker een thuisduel van Ajax meemaakt. ,,De laatste keer volgens mij in 2008 met Huntelaar en Suarez. Ze wonnen van FC Utrecht!”, weet de man met het ijzersterke geheugen. Een blik op de wedstrijden uit dat seizoen geeft aan dat hij - uiteraard - gelijk heeft. Ajax won met 2-0.

Van het huidige Ajax kent Carlsen ook de nodige wetenswaardigheden. ,,Ik weet dat er veel Denen spelen en ook een Fin. Jullie hebben veel Scandinaviërs." Dat er voorheen ook een Noor bij Ajax voetbalde, is hem uiteraard ook niet onbekend. ,,Ja, André Bergdolmo. Hem heb ik wel een aantal keer ontmoet."

We willen nog van Carlsen weten of hij een aanvallende of verdedigende schaker is. ,,Alle goede schakers zijn net als alle goede voetbalteams aanvallend ingesteld. Dat is hun instinct," grijnst hij. En hij kan het weten. Hij is immers de allerbeste schaker van de wereld.

Zaterdag speelt Carlsen weer op het Tata Steel Chesstoernooi. Dan is de Chinese Yifan Hou zijn tegenstandster. Dus nadat hij in het spelershome was verrast door Joël Veltman met een prachtig Ziggo-shirt met Carlsen en nummer 3 (nummer van Veltman), verliet hij de ArenA om zich voor te bereiden op die volgende wedstrijd. ,,Ik vond Ajax - Groningen een opwindende wedstrijd. Niet altijd even goed, maar wel spannend", oordeelde hij. Over twee weken zit de schaakkampioen weer bij een andere Europese topclub. Dan bezoekt hij in Londen Chelsea.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Carlsen is goedgemutst bij z'n binnenkomst. Carlsen is goedgemutst bij z'n binnenkomst.