Menu
Schade blijft beperkt na puntenverlies tegen Utrecht

Schade blijft beperkt na puntenverlies tegen Utrecht

Aan het einde van de wedstrijd Ajax - Utrecht konden de gedachten twee kanten op. Teleurstelling was er over het 1-1 gelijkspel, maar de verzachtende omstandigheid was dat de schade beperkt bleef. PSV en Feyenoord verloren immers ook twee punten. Trainer Ronald Koeman was echter bezorgd over zijn verdediging.

In de verdediging droeg de jonge Johnny Heitinga de aanvoerdersband. De twintigjarige moest leiding geven aan een piepjong elftal, dat in de wetenschap verkeerde dat zowel PSV als Feyenoord gelijk had gespeeld. Bij winst op Utrecht kon er dus afstand worden genomen. Bovendien moesten de revanchegedachten ten opzichte van FC Utrecht aanwezig zijn. De strijd om de Johan Cruijff Schaal verloor Ajax namelijk twee weken geleden met 4-2 van de Domstedelingen. ,,Wij rekenden op een moeilijke wedstrijd”, aldus trainer Foeke Booy. ,,We kregen het in de beginfase al lastig omdat we onze tactiek hadden gebaseerd op Tomás Galásek en die speelde niet.”

De Tsjechische routinier ontbrak in opstelling, omdat hij zaterdag voor de wedstrijd een knieblessure had opgelopen. Zijn afwezigheid was tegen FC Utrecht echter niet van doorslaggevende betekenis, vond Koeman. ,,Anthony Obodai speelde op zijn positie en deed dat fantastisch”, loofde de kritische oefenmeester de Ghanees, die bovendien werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

Voor de defensie had Koeman minder complimenten, maar hij besefte ook dat hij met heel jonge spelers aantrad. ,,En jonge spelers mogen fouten maken. Als ik echter kijk naar wat wij weggeven in een wedstrijd die we domineren, dan baart mij dat zorgen. De wedstrijd wordt beslist op zulke momenten. Hoe de eerste goal valt, is onbegrijpelijk.”

Ajax leed in de 21ste minuut balverlies waarna achterin grote gaten vielen. Daardoor kon Darl Douglas Utrecht aan een voorsprong helpen. Ajax kon daar aanvankelijk niets tegenover stellen. ,,Bij ons viel het balletje net niet goed hoewel er veel gevaarlijke situaties waren”, vond Koeman.

,,We moeten eens zorgen dat we niets weggeven. Het op 0-0 houden. Die goal maken we nationaal gezien wel. Misschien komt het doordat we zo’n jonge ploeg hebben, of dat we te snel willen. Het gaat natuurlijk ook om wat je uit het balbezit haalt, maar meer nog wat je weggeeft.”

Net voor rust leek Utrecht op 0-2 te komen, toen Alje Schut profiteerde van een foutieve terugspeelbal op Stekelenburg. ,,Dat had 0-2 moeten zijn”, vonden Booy en Koeman. Dat bleef Ajax bespaard en in de tweede helft viel de gelijkmaker. Koeman had twee minuten daarvoor een wissel doorgevoerd om nog meer druk op het verdedigende Utrecht te zetten. Hij haalde Julien Escudé naar de kant en bracht Wesley Sonck binnen de lijnen. Twee minuten later viel de treffer van Pienaar.

Het schot kwam van Utrechter Wesley Sneijder, voor wie deze wedstrijd altijd speciaal is. Keeper Terol kon de bal niet klemmen en Pienaar was ter plaatse om in te tikken, 1-1. Daarna kwam Utrecht er nauwelijks meer uit, maar het bevrijdende en winnende doelpunt bleef uit voor Ajax.

Het sierde de trainer dat hij na afloop niet repte over scheidsrechter Luinge, die een aantal keer in de wedstrijd FC Utrecht het voordeel van de twijfel gaf en niet Ajax terwijl de overtredingen op de Ajacieden er echt wel waren.

De komende tien dagen mist Koeman zijn internationals, die weer uitwaaien over de wereld. Daarna heeft hij een paar dagen om zijn ploeg klaar te stomen voor het duel tegen ADO Den Haag.