Menu
Schalke - Ajax: treffen tussen jubilarissen

Schalke - Ajax: treffen tussen jubilarissen

Schalke 04 - Ajax is de enige kwartfinale in de UEFA Europa League tussen twee oud-winnaars. Saillant detail: beide clubs vieren binnenkort het jubileum van hun (eenmalige) zege.

Ajax en Schalke 04 wonnen de UEFA Cup, voorloper van de Europa League, beide eenmaal. Opvallend detail: allebei met een Nederlandse trainer aan het roer. Ajax zegevierde in 1992 onder Louis van Gaal en dat is op 13 mei exact 25 jaar geleden.

Schalke vestigde vijf jaar later zijn naam op de Europese voetbalkaart en viert daarvan binnenkort het 20-jarig jubileum. Mede door dat succes werd Huub Stevens verkozen tot trainer van de eeuw bij Schalke.

Zowel Ajax als Schalke gediend
In totaal speelden vijf spelers voor zowel Ajax als Schalke: Angelos Charisteas, Christian Poulsen, Wim Suurbier, Heiko Westermann en Klaas-Jan Huntelaar. De laatste twee zijn nog steeds actief bij de twee sparringpartners van nu, al is de vraag of ze donderdagavond aan de aftrap verschijnen. Zowel Huntelaar (Schalke 04) als Westermann (Ajax) heeft geen basisplaats, al kreeg Huntelaar in de Amsterdam ArenA twintig minuten speeltijd als invaller.

Westermann's landgenoot, Amin Younes, speelde wel en zeer naar behoren. De vleugelaanvaller zal er veel aan gelegen zijn zich ook in zijn vaderland goed te presenteren. Younes kwam tot 25 optreden in de Bundesliga voor Borussia Mönchengladbach.

Lees ook: De uitgangspositie was in het verleden vaak voldoende

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst