Menu
Schatkamer vol pronkjuweeltjes

Schatkamer vol pronkjuweeltjes

Sinds kort heeft de Toekomst een prachtige ruimte waar het historisch erfgoed van Ajax is opgeslagen. Met name foto’s en programmabladen, maar ook bekers hebben een mooie plaats gekregen in de nieuw verworven schatkamer.

Hennie Schuurman, beheerder van het foto-archief van Ajax, is zeer blij met de nieuwe plek. Voor de bijna zestigjarige Schuurman is Ajax al zijn leven lang een passie. ,,Ik vind het fantastisch om met die foto’s en plakboeken bezig te zijn. Het is heerlijk werk. Al gaat de tijd zo snel als je er mee bezig bent.”
De passie voor Ajax beheerst het leven van de Zaankanter al jaren. Sinds de gebroeders Groot van ‘zijn’ club Zaandijk naar Ajax overstapten, laaide het vuur voor Ajax verder op. ,,Zij waren een stukje ouder dan ik was, maar ik ben vaak naar ze gaan kijken. Ik denk dat ik een jaar of zes, zeven was. Toen al maakte ik verzamelalbums van Ajax, maar dat zag er natuurlijk nog niet uit. Ik was immers heel jong. Nu zijn het prachtige boeken, zo’n twaalf, dertien per seizoen.”

Ooit worden die boeken, Schuurman schat het aantal op rond de vijfhonderd, ook eigendom van het erfgoed van Ajax, zoals de cultuurbewakers vaker privé-verzamelingen ‘op de kop tikken’. Maar niet alleen albums komen uit het privé-bezit van fans, voor foto’s kloppen de leden van de erfgoedcommissie regelmatig aan bij oud-spelers van Ajax 1. ,,Het is onze wens zo compleet mogelijk te zijn”, vertelt Schuurman. ,,Beelden van de jaren zestig zijn in ons archief matig vertegenwoordigd. Daarvan willen we er meer bij krijgen. We willen de historie uiteraard zo volledig mogelijk hebben. Het is echt schitterend om de foto’s en de albums te bekijken. Ook de voetbalverslagen van vroeger vind ik mooi om te lezen. Nu vind ik de media zo overdreven, gaat het te veel over het randgebeuren en niet over het voetbal zelf. De sportjournalist van toen hield zich aan de feiten van de wedstrijd en verkondigde niet zozeer zijn eigen mening over de wedstrijd. Dat vond ik wel zo prettig.”

Schuurman is een pietje-precies. Hij wil alles zo goed en overzichtelijk mogelijk ordenen. Zodat wie een foto nodig heeft in een oogopslag ziet om welke wedstrijd het gaat en wie er staat afgebeeld. ,,Het vergt veel concentratie om het zo goed mogelijk te doen. Bovendien is een archief nooit af. Je blijft altijd zoeken naar meer.”
De Zaankanter heeft tussen de tienduizenden pareltjes in zijn archief een aantal persoonlijke voorkeuren. ,,Ajax heeft zoveel successen gehad. Daarvan zijn mooie beelden. Zo vind ik die foto van Velibor Vasovic na de winst van de eerste Europa Cup op Wembley een hoogtepunt in de collectie. Ook foto’s met keepers zijn voor mij vaak prachtig. Maar ook foto’s vanaf halverwege tot eind jaren zestig met spelers als Keizer, Henk Groot, Swart, Cruijff, Pronk en Nuninga vind ik schitterend. Je zag op die platen dat Ajax groot ging worden. Ik kan me ook nog een fraaie foto herinneren van Willem van Hanegem met Johan Neeskens in de wedstrijd voor de finale. Feyenoord won met keihard spel met 1-3 en op die foto zie je Van Hanegem heel stoer weglopen en Neeskens ligt na een harde charge van de Kromme op de grond. Feyenoord werd dat jaar kampioen, wij wonnen de Europa Cup 1.”

Uiteraard hoopt de fotobeheerder dat Ajax in de toekomst meer mooie successen en dus mooie beelden zal krijgen.